Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ

: 30
: 20 min
: 25 min

Είναι απίστευτο με πόσα υλικά μπορείτε να εμπλουτίσετε τη ζύμη αυτή! Εκτός από τα υλικά που σας δίνω παρακάτω, μπορείτε να βάλετε και διάφορα μυρωδικά, ξερά και καλοτριμμένα, όπως ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα, βασιλικό, δυόσμο και τόσα άλλα. Μπορείτε μάλιστα να τα συνδυάσετε με κάποια από τα άλλα υλικά, όπως ντομάτα με ρίγανη.

Υλικά
  • 150 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
  • Προαιρετικά υλικά για τη ζύμη
  • 1½ κουτ. σούπας πάστα ελιάς (πράσινη ή μαύρη)
  • 1 μέτριο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, τριμμένο στην ψιλή πλευρά του τρίφτη
  • 1½ κουτ. σούπας πέστο βασιλικού + 2 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα
  • 2 κουτ. σούπας λιαστές ντομάτες, πολύ ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φέτα, θρυμματισμένη
  • Για την επικάλυψη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού λιναρόσπορος ή μαυροσούσαμο ή σουσάμι ή ηλιόσποροι ή παπαρουνόσποροι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε ένα μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη) βάζω τα δύο άλευρα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύω καλά και προσθέτω το ελαιόλαδο. Ανακατεύω και πάλι μέχρι το μείγμα να βραχεί και να μοιάζει με ψίχουλα, και στη συνέχεια ρίχνω το νερό και ανακατεύω με τα χέρια μου, μέχρι να φτιάξω μια μέτρια ζύμη.
  • Βήμα 2 Στο σημείο αυτό ρίχνω όποιο από τα προαιρετικά υλικά επιλέξω, σε όποιο συνδυασμό μου αρέσει. Π.χ. μπορώ να βάλω σκέτη τη φέτα ή σε συνδυασμό με τις λιαστές ντομάτες ή την πάστα ελιάς, ενώ το πέστο φυσικά συνδυάζεται με παρμεζάνα ή με μια καλή παλαιωμένη ελληνική γραβιέρα. Οι συνδυασμοί είναι ατελείωτοι! Αν θέλω φυσικά μπορώ να αφήσω το μείγμα σκέτο. Αν τυχόν με την προσθήκη των υλικών αυτών το μείγμα δείχνει στεγνό, ρίχνω λίγο χλιαρό νεράκι και ζυμώνω καλά.
  • Βήμα 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 190°C.
  • Βήμα 4 Στρώνω με λαδόκολλα το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου ή μια μεγάλη λαμαρίνα.
  • Βήμα 5 Κόβω κομμάτια ζύμης περίπου όσο ένα καρύδι και με τις παλάμες μου το πλάθω με μπαστουνάκι με πάχος όσο 1 δάχτυλο και μήκος περίπου
  • Βήμα 6 10 – 12 εκ. Αν θέλω να τα περάσω με κάποιο από τα υλικά της επικάλυψης, πρώτα βυθίζω για 1 δευτερόλεπτο τα κριτσίνια, ένα-ένα, σε κρύο νερό που έχω κοντά μου σε ένα μπολ και μετά τα περνάω από τα υλικά της επικάλυψης, στο καθένα ξεχωριστά ή ανάμεικτα. Μερικές φορές συνδυάζω τα υλικά μεταξύ τους, π.χ. τα δύο σουσάμια ή το λιναρόσπορο με τον ηλιόσπορο.
  • Βήμα 7 Αραδιάζω τα μπαστουνάκια σε μονή στρώση στο ταψί. Τα ψήνω για 20 λεπτά και στη συνέχεια ρυθμίζω τη λειτουργία στο γκριλ και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 4 – 5 λεπτά, για να ροδίσουν όμορφα.
  • Βήμα 8 Τα διατηρώ για αρκετές ημέρες (ιδιαίτερα αν δεν έχουν τυριά) σε ένα γυάλινο ή μεταλλικό δοχείο που να κλείνει καλά.