Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΚΡΑΣΟΜΕΖΕΣ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΡΙΓΑΝΑΤΗ

ΚΡΑΣΟΜΕΖΕΣ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΡΙΓΑΝΑΤΗ

ΚΡΑΣΟΜΕΖΕΣ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΡΙΓΑΝΑΤΗ

: 4-6
: 10 min
: 1 hr 30 min
           
: 3 hr

Η μοσχαρίσια γλώσσα έχει τρυφερό κρέας (όταν καλομαγειρευτεί) και είναι πολύ νόστιμη, ιδιαίτερα σαλτσάτη. Η γλώσσα, πριν το μαγείρεμα, χρειάζεται αρκετό μούλιασμα σε κρύο νερό για να απομακρυνθεί το αίμα.

Υλικά
  • 1 μέτρια μοσχαρίσια γλώσσα
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια (το ένα ξεφλουδισμένο και ολόκληρο και το άλλο ψιλοκομμένο)
  • 1 καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, ολόκληρο
  • 1 κουταλάκι σπόροι μπαχάρι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας ξερή ρίγανη (ή θυμάρι)
  • 2 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βάζω τη γλώσσα σε μια λεκάνη και τη γεμίζω με μπόλικο κρύο νερό. Την αφήνω εκεί για 2 – 3 ώρες, για να απομακρυνθούν τυχόν αίμα και πήγματα. Στο διάστημα αυτό αλλάζω το νερό κάθε 30 λεπτά περίπου και βάζω καθαρό και πάντα κρύο, μπόλικο, ώστε να την καλύπτει καλά.
  • Βήμα 2 Τη βγάζω από τη λεκάνη, την ξεπλένω καλά και τη στραγγίζω. Βάζω να ζεσταθεί άφθονο αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα και, όταν πάρει μια βράση, ρίχνω τη γλώσσα, το ένα κρεμμύδι (το ολόκληρο), το καρότο, τα μπαχάρια, αλάτι και πιπέρι.
  • Βήμα 3 Βράζω τη γλώσσα για 1 – 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσει. Κρατάω κατά μέρος 1½ φλιτζάνι από το νερό της κατσαρόλας, σουρωμένο, και πετάω το υπόλοιπο.
  • Βήμα 4 Όταν η γλώσσα κρυώσει τόσο ώστε να μπορώ να την πιάσω χωρίς να καίγομαι, τραβάω με προσοχή την πέτσα που καλύπτει ολόκληρη  τη γλώσσα και την αφαιρώ, μαζί με ένα μικρό κόκαλο στη βάση της γλώσσας (μερικές φορές οι κρεοπώλες το βγάζουν, συνήθως όμως το αφήνουν για να το αφαιρέσετε μετά το μαγείρεμα). Κόβω τη γλώσσα σε λεπτές φέτες πάχους 1/2 cm.
  • Βήμα 5 Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και όταν κάψει βάζω μέσα τις φέτες γλώσσας σε μονή στρώση.
  • Βήμα 6 Τις τηγανίζω για 5 – 7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από την κάτω πλευρά, χωρίς να τις γυρίσω.
  • Βήμα 7 Μετά, τις γυρίζω και προσθέτω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την πιπεριά Φλωρίνης, τη ρίγανη (ή το θυμάρι) και λίγο αλατοπίπερο.
  • Βήμα 8 Τηγανίζω τις φέτες για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και η άλλη πλευρά και να σοταριστούν καλά τα λαχανικά. Σβήνω με το κρασί, δυναμώνω τη φωτιά και μαγειρεύω για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτω το νερό που κράτησα από το μαγείρεμα της γλώσσας και μαγειρεύω για 7 – 8 λεπτά ή μέχρι να σωθεί η περισσότερη σάλτσα και να μείνει η γλώσσα με το λαδάκι της.
  • Βήμα 9 Σερβίρω αμέσως και συνοδεύω με τηγανητές πατάτες.


Related Posts

KOUZINA 2019 – ΥΜΝΟΣ ΣΤΗ ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ…

KOUZINA 2019 – ΥΜΝΟΣ ΣΤΗ ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ…

Ύμνος στη μανιταροπαραγωγή και την αρνιώτικη μουντοβίνα η αρχαιοελληνική εβδομαδιαία θεματική ενότητα του KOUZINA 2019! Ως πραγματικά πράσινη και οικολογική εβδομάδα μπορεί να χαρακτηρισθεί η πρώτη γαστρονομική ενότητα του KOUZINA 2019, η οποία είχε τίτλο «η αρχαιοελληνική κουζίνα» και τιμώμενο τοπικό προϊόν την αρνιώτικη μουντοβίνα, […]

ΦΙΛΕΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ

ΦΙΛΕΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Υπέροχη γεύση και αρώματα σ΄ αυτή την πρωτότυπη συνταγή. Το μοσχάρι με το μανιτάρια δημιουργούν έναν δυναμικό συνδυασμό με πλούσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και βιταμίνες της ομάδας Β που ενισχύουν τη μεταβολική λειτουργία, βελτιώνοντας τις βιολογικές καύσεις.