Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

Κοχύλες γεμιστές με πράσα και μανούρι

Κοχύλες γεμιστές με πράσα και μανούρι
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
30΄ 25΄- 30΄ 4 μερίδες [printfriendly]

 

Ελλήνων Γεύσεις στον Φενεό.
Υλικά Εκτέλεση
  • 1 πακέτο κοχύλες (μεγάλου μεγέθους ζυμαρικά σε σχήμα κοχυλιού, ειδικά για γέμισμα –τα βρίσκουμε σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε παντοπωλεία και στα ιταλικά ντελί)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κασέρι, τριμμένο

Για τη γέμιση

  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 700 γρ. πράσα (μόνο το λευκό μέρος), ψιλοκομμένα
  • λίγη πάπρικα
  • 200 γρ. μανούρι, λιωμένο με το πιρούνι
  • 1 κουτ. σούπας κέτσαπ
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα χονδρά κοτσάνια)
  • 200 γρ. καπνιστό ζαμπόν (από χοιρινό ή γαλοπούλα), ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κουτ. σούπας κέτσαπ
  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Βράζω τις κοχύλες σε άφθονο αλατισμένο νερό, υπολογίζοντας 2 – 3 λεπτά λιγότερα από τον χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο τους (το μαγείρεμά τους θα ολοκληρωθεί αργότερα, στο φούρνο). Τις στραγγίζω και τις αφήνω κατά μέρος, ζεστές.

Σάλτσα: Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά όλα τα υλικά της και τα αφήνω κατά μέρος.

Γέμιση: Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα πράσα για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω λίγη πάπρικα, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά. Μεταφέρω τα σοταρισμένα πράσα σε ένα μπλέντερ και προσθέτω το κομματιασμένο μανούρι, την κέτσαπ, τον άνηθο, το ζαμπόν, το αυγό, αλάτι και πιπέρι. Πολτοποιώ μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία κρέμα.

Κοχύλες: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200º C.
Λαδώνω ελαφρώς ένα ευρύχωρο και βαθύ ταψί που να χωράει τις κοχύλες σε μονή στρώση. Τις αραδιάζω στο ταψί, με το άνοιγμά τους προς τα πάνω, και τις γεμίζω κατά τα 3/4 με το μείγμα της γέμισης. Το άνοιγμά τους είναι σχετικά μεγάλο και γεμίζουν εύκολα με ένα κουταλάκι του γλυκού, αλλιώς τις γεμίζω με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής.
Τις περιχύνω με τη σάλτσα και πασπαλίζω ομοιόμορφα με το τριμμένο κασέρι και βάζω το ταψί σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου.
Ψήνω το φαγητό για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η κρέμα.  Σερβίρω τις κοχύλες ζεστές ή χλιαρές.