ΚΟΥΝΕΛΙ ΚΡΑΣΑΤΟ ΜΕ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ
Το «λεπτό» κρέας του κουνελιού είναι από τα πιο νόστιμα και σε συνδυασμό με το δεντρολίβανο -είναι το τέλειο μυρωδικό για να το συνοδεύσει- παίρνει άλλη διάσταση.
Υλικά
- 1 μέτριο κουνέλι, βάρους 1.200 γρ. (ζητήστε από τον κρεοπώλη να το κόψει σε μερίδες)
- λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 6 – 7 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ½ κιλό κοκκάρια, ξεφλουδισμένα και ολόκληρα
- 3 φλιτζ. τσαγιού (600 ml) λευκό ξηρό κρασί
- ½ κιλό μικρές πατατούλες για φούρνο, κατά προτίμηση βιολογικές (αν δεν βρείτε, αγοράζετε απλές πατάτες, βιολογικές, μικρού μεγέθους και τις κόβετε στη μέση)
- τα φυλλαράκια από 2 – 3 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 κουτ. σούπας ξερό, θρυμματισμένο)
- 2 φύλλα δάφνης
- 4 – 5 καρφάκια γαρίφαλο
- 5 – 6 ολόκληροι σπόροι από μαύρο πιπέρι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Βήμα 1 Πλένω και σκουπίζω καλά τις μερίδες του κουνελιού. Τις αλατοπιπερώνω, τις αλευρώνω και τις τινάζω απαλά για να φύγει το περιττό αλεύρι.
- Βήμα 2 Σε μια μεγάλη και αρκετά φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα κοκκάρια για 6 – 8 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν. Τα αλατίζω, σοτάρω για άλλο 1 λεπτό και τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα. Τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί.
- Βήμα 3 Βάζω στην κατσαρόλα τις αλευρωμένες μερίδες του κουνελιού και τις σοτάρω στο λάδι που έμεινε στο σκεύος, για 6 – 7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Σβήνω με το κρασί και μαγειρεύω για 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο αλκοόλ. Προσθέτω τις πατάτες, το δεντρολίβανο (φρέσκο ή ξερό), τη δάφνη, τα γαρίφαλα, το πιπέρι και την κανέλα. Ρίχνω ζεστό νερό ώστε απλώς να καλύψει τα κομμάτια και το αφήνω να πάρει μια βράση.
- Βήμα 4 Χαμηλώνω τη φωτιά στο μέτριο, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για 20 λεπτά. Προσθέτω τα κοκκάρια και 1 φλιτζάνι νερό ακόμη (αν έχει μειωθεί αρκετά) και συνεχίζω το μαγείρεμα για άλλα 30 – 40 λεπτά, μέχρι το κουνέλι να μαλακώσει καλά και τα κοκαλάκια του να ξεκολλάνε εύκολα από το ψαχνό. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι, μαγειρεύω για άλλα 5 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά. Σερβίρω αμέσως.