Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΚΟΡΔΑΤΟ «ΦΑΣΚΙΩΜΕΝΟ»

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΚΟΡΔΑΤΟ «ΦΑΣΚΙΩΜΕΝΟ»

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΚΟΡΔΑΤΟ «ΦΑΣΚΙΩΜΕΝΟ»

: 4 - 6
: 30 min
: 1 hr 30 min

Ίσως, το πιο ζουμερό κοτόπουλο που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Η κρούστα, κρατάει τους χυμούς και τους ατμούς εγκλωβισμένους και κάνει το κρέας απίστευτα μαλακό! Αν θέλετε, αφού «σπάσετε» την κρούστα, βάλτε το για 5 λεπτά στο γκριλ για να πάρει λίγο περισσότερο χρώμα!

Υλικά
  • 1 κοτόπουλο, βάρους περίπου 1.300 γρ., κατά προτίμηση ελεύθερης βοσκής ή βιολογικό (ζητήστε από τον χασάπη σας να δέσει όσο σφικτά μπορεί τα πόδια του κοτόπουλου ή τα δένετε εσείς γερά με σπάγκο μαγειρικής ή με ένα λεπτό σύρμα)
  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 600 γρ. αλάτι, χοντρό
  • 500 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 ματσάκι φρέσκος δυόσμος ή φρέσκος βασιλικός (και αυτά θα τα βρείτε σε σούπερ μάρκετ και μανάβικα, σε ολόκληρα ματσάκια ή σε πακετάκια ή τα αγοράζετε από φυτώριο, σε γλαστράκια –αποφύγετε τα ξερά γιατί δεν έχουν τόσο έντονο άρωμα)
  • 10 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες και ξεφλουδισμένες
  • 1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι ή 1 ματσάκι φρέσκια ρίγανη (θα τα βρείτε συσκευασμένα, στα ψυγεία πολλών μεγάλων σούπερ μάρκετ, σε καλά μανάβικα και, φυσικά, σε ολόκληρα γλαστράκια, στα φυτώρια –αν δεν βρείτε, χρησιμοποιήστε 2 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη ή ξερό θυμάρι)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Στρώνω ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα.
  • Βήμα 2 Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύω καλά το αλεύρι με το χοντρό αλάτι και προσθέτω το κρασί. Ανακατεύω καλά και μετά αρχίζω να ζυμώνω με τα χέρια μου μέχρι να φτιάξω μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Την αφήνω κατά μέρος.
  • Βήμα 3 Σε ένα μπολ ανακατεύω όλα τα φυλλαράκια από το φρέσκο δυόσμο (ή το φρέσκο βασιλικό) και τις μισές σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες. Ανακατεύω καλά. Αλατοπιπερώνω εσωτερικά την κοιλιά του κοτόπουλου και τη γεμίζω με το μείγμα μυρωδικών-σκόρδου.
  • Βήμα 4 Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη, επίπεδη επιφάνεια ανοίγω με τον πλάστη τη ζύμη που έφτιαξα σε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο, αρκετά μεγάλο ώστε να τυλίξω το κοτόπουλο.
  • Βήμα 5 Κόβω τα φυλλαράκια από το θυμάρι ή τη φρέσκια ρίγανη (ή βάζω τα ξερά) και τα ανακατεύω σε ένα μπολ με τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες. Πασπαλίζω το φύλλο με το μείγμα αυτό και βάζω στο κέντρο του φύλλου το κοτόπουλο, με τα πόδια προς τα κάτω. Τυλίγω όλο το κοτόπουλο με το φύλλο και πιέζω τις άκρες του για να ενωθούν.
  • Βήμα 6 Μεταφέρω το «φασκιωμένο» κοτόπουλο στο ταψί και το βάζω στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Το ψήνω για περίπου 1½ ώρα, μέχρι το φύλλο να ροδίσει καλά και στο διάστημα αυτό να έχει ψηθεί και το κοτόπουλο.
  • Βήμα 7 Το βγάζω από το φούρνο και ανοίγω προσεκτικά τη ζύμη με ένα μαχαίρι. Το κοτόπουλο είναι ζουμερό, τρυφερό και πολύ μυρωδάτο. Το κόβω σε μερίδες και το σερβίρω με σαλάτα ή πατατούλες.


Related Posts

Κοπανάκια κοτόπουλου γλασαρισμένα με πουρέ ψητή κολοκύθας

Κοπανάκια κοτόπουλου γλασαρισμένα με πουρέ ψητή κολοκύθας

 20΄ 40΄ 4 μερίδες – [printfriendly]   Ένα τραπέζι Ελλάδα… στη Ζάκυνθο Υλικά Εκτέλεση 16 μπουτάκια κοτόπουλου, κοπανάκια  (όχι ολόκληρα τα μπούτια,αλλά μόνο τα στρουμπουλά άκρα τους, τα οποία λέγονται και κοπανάκια. Θα τα αγοράσουμε είτε από το κρεοπωλείο με το κιλό είτε θα τα βρούμε […]

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

Αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό που φτιάχνω συχνά αφού έχω φροντίσει από την Άνοιξη να αγοράσω αγκινάρες και αφού τις καθαρίσω να τις διατηρήσω σε άλμη. Φυσικά, στην εποχή τους τις χρησιμοποιώ φρέσκες.