ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Λατρεύω το ταχίνι στις σάλτσες τις αλμυρές, εδώ με το χυμό λεμονιού και τη γλυκιά πάπρικα δημιουργεί μια τραγανή κρούστα στο κοτόπουλο και μια μελωμένη γεύση στις πιπεριές που θα σας κερδίσει. Θα γίνει ένα από τα αγαπημένα σας Κυριακάτικα φαγάκια!!!
Υλικά
- 1 κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής βάρους από 1 κιλό έως 1200 γρ.
- 3 κόκκινες πιπεριές, πλυμένες και κομμένες σε μακριά μπαστουνάκια
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
- 1 φλιτζ. τσαγιού ντομάτες κονσέρβας, μαζί με το χυμό τους, ψιλοκομμένες ή 2 φρέσκιες, ώριμες ντομάτες κομμένες σε φέτες
- 1 κουτ. της σούπας ρίγανη αποξηραμένη
- 1 κουτ. της σούπας νιφάδες πάπρικας ή 1 κουτ. του γλυκού πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
- 8 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. της σούπας ταχίνι
- το χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Βήμα 1 Πλένω και σκουπίζω καλά το κοτόπουλο. Σε ένα μπολ ανακατεύω το ταχίνι, το χυμό λεμονιού και 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο. Με το μίγμα αυτό αλείφω καλά το κοτόπουλο μέσα και έξω. Πασπαλίζω με αλάτι, πιπέρι, τη μισή ρίγανη και τη μισή πάπρικα.
- Βήμα 2 Σε ένα βαθύ ταψί φούρνου ή σε γάστρα απλώνω τις κομμένες πιπεριές, τα κρεμμύδια, την ντομάτα, πασπαλίζω με την υπόλοιπη πάπρικα και νοστιμίζω με αλατοπίπερο. Περιχύνω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι νερό και τοποθετώ το κοτόπουλο επάνω στις πιπεριές. Ψήνω για 1 ώρα και 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C.