Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ

: 4 - 6
: 15 min
: 1 hr 30 min

Κοτόπουλο κοκκινιστό με κριθαράκι, ή αλλιώς γιουβέτσι κοτόπουλο. Αν έχουμε χρόνο, μπορούμε να μαρινάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου για 3 - 4 ώρες με μαρινάδα που θα φτιάξουμε από το κρασί, το ξίδι και τα μπαχαρικά της συνταγής. Στο μείγμα αυτό θα προσθέσουμε και 50 ml ελαιόλαδο. Μετά το μαρινάρισμα σκουπίζουμε καλά τα κομμάτια (χωρίς να πετάξουμε τη μαρινάδα) και τα αλατοπιπερώνουμε. Στη συνέχεια τα σοτάρουμε, τα σβήνουμε με τη μαρινάδα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα όπως στην αρχική συνταγή.

Υλικά
  • 1 μέτριο κοτόπουλο, βάρους περίπου 1.500 γρ., κομμένο σε κομμάτια/μερίδες
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 60 ml ξίδι
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια (με το χυμό τους), τα οποία ψιλοκόβουμε κονκασέ
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • 4 - 5 ολόκληροι κόκκοι μπαχάρι
  • 3 - 4 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 180 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Πλένω και σκουπίζω καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα αλατοπιπερώνω.
  • Βήμα 2 Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και, όταν κάψει, απλώνω τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μονή στρώση στην κατσαρόλα. Τα αφήνω να σοταριστούν για 3 – 4 λεπτά, χωρίς να τα γυρίσω ή να τα ανακατέψω, μέχρι να ροδίσουν καλά από την κάτω πλευρά και να ξεκολλάνε εύκολα αν τα ανασηκώσουμε. Τα γυρίζω προσεκτικά από την άλλη πλευρά και τα σοτάρω για άλλα 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  • Βήμα 3 Τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα, τα αφήνω σε μια πιατέλα και στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα σοτάρω τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω και το σκόρδο, σοτάρω για ½ λεπτό και ξαναβάζω στην κατσαρόλα τα κομμάτια κοτόπουλου. Σβήνω με το κρασί και το ξίδι και μαγειρεύω για 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να φύγει η αψάδα του ξιδιού.
  • Βήμα 4 Προσθέτω τα ψιλοκομμένα ντοματάκια με το χυμό τους, τον πελτέ ντομάτας, τα μπαχάρια, τα γαρίφαλα, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω. Ρίχνω μπόλικο νερό ώστε να σκεπάσει το κοτόπουλο σχεδόν τελείως και το αφήνω να πάρει μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για 45 – 60 λεπτά ή μέχρι το κοτόπουλο να μαλακώσει καλά και στην κατσαρόλα να μείνει σχετικά μπόλικη κόκκινη σάλτσα. Βγάζω προσεκτικά τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα αφήνω σε μια πιατέλα.
  • Βήμα 5 Ρίχνω στην κατσαρόλα 500 – 600 ml ζεστό νερό και, όταν πάρει βράση, προσθέτω το κριθαράκι. Ανακατεύω, χαμηλώνω ελαφρώς τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 20 – 25 λεπτά (ή για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του ζυμαρικού), ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει.
  • Βήμα 6 Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι, ρίχνω την πάπρικα και το μέλι και ανακατεύω καλά. Βάζω ξανά στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κοτόπουλου και μαγειρεύω για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας πολύ προσεκτικά. Το γιουβέτσι κοτόπουλο με το κοκκινιστό κριθαράκι είναι έτοιμο και μπορώ να το σερβίρω αμέσως.


Related Posts

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ… ΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ… ΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Είναι το μυρωδικό που κυριαρχεί στα χειμωνιάτικα πιάτα μας. Στιβαρός, αρρενωπός χαρακτήρας, ζεστή ευωδιά, με ιδιαίτερη δύναμη και ζωντάνια, έχει ταυτιστεί με μερικά από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Είναι ο σχεδόν σταθερός αρωματικός σύντροφος του αρνίσιου κρέατος, αλλά πώς αλλιώς […]

QUESADILLAS ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΣΕΝΤΑΡ

QUESADILLAS ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΣΕΝΤΑΡ

Η quasadilla (κεσαδίγια) είναι το γρήγορο και νόστιμο σνακ των μεξικανών. Με 2 τορτίγιες και γέμιση ανάλογη με τα γούστα σας μπορείτε να φτιάξετε πεντανόστιμα και χορταστικά πιάτα. Για την συνταγή που σας δίνω, μπορείτε να αξιοποιήσετε και το «στεγνό» κοτόπουλο που περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα. Απλά ψιλοκόψτε το και «ξαναζωντανέψτε το» σε κάτι καινούριο.



Subscribe