Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΚΟΤΟΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ, ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΚΟΤΟΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ, ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΚΟΤΟΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ, ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

: 4
: 15 min
: 45 min

Ο κιμάς πουλερικών όπως του κοτόπουλου και της γαλοπούλας, είναι έντονα κολλώδης και πλάθεται αρκετά δύσκολα. Για ευκολία λοιπόν φροντίζουμε να έχουμε αφήσει από πριν τον κιμά στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, ώστε να σφίξει όσο γίνεται. Τον ζυμώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά γρήγορα, για να μην προλάβει να ζεσταθεί από τα χέρια μας. Μπορούμε επίσης να λαδώνουμε κάθε τόσο τα χέρια μας για να λιπαίνεται το μείγμα και να δουλεύεται ακόμη πιο εύκολα.

Υλικά
  • Για τα σουτζουκάκια
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 600 γρ. κιμάς κοτόπουλου (από στήθος ή μπούτι)
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοτριμμένο στον τρίφτη
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά, τριμμένη (ή 2 φέτες ψωμί μουσκεμένες και καλά στυμμένες)
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη (μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με μπαχάρι)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα ντομάτας
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 2 φλιτζ. τσαγιού συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • ½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2 - 3 καρφάκια γαρίφαλο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σουτζουκάκια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Λαδώνω ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί.
  • Βήμα 2 Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τον κιμά κοτόπουλου, το κρεμμύδι, το αυγό, τη φρυγανιά (ή το ψωμί), το μαϊντανό, το κύμινο (ή το μπαχάρι), αλάτι και πιπέρι και ζυμώνω καλά και γρήγορα, γιατί ο κιμάς κοτόπουλου είναι αρκετά κολλώδης. Αν θέλω, τα ζυμώνω όλα μαζί στο μίξερ πάγκου.
  • Βήμα 3 Πλάθω το μείγμα σε μακρουλά σουτζουκάκια και τα αραδιάζω το λαδωμένο ταψί. Με ένα πινέλο τα αλείφω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα ψήνω για 30 – 35 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά και στο εσωτερικό τους.
  • Βήμα 4 Σάλτσα: Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Προσθέτω το σκόρδο και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας. Σβήνω με το χυμό ντομάτας, προσθέτω 400 ml νερό και ανακατεύω καλά. Τέλος, ρίχνω τη ρίγανη, τη ζάχαρη, το γαρίφαλο, αλάτι και πιπέρι και αφήνω τη σάλτσα να πάρει μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω για 15 λεπτά.
  • Βήμα 5 Βγάζω τα σουτζουκάκια από το φούρνο, τα μεταφέρω με προσοχή στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και ανακινώ λίγο το σκεύος για να βραχούν, χωρίς να ανακατέψω. Μαγειρεύω για 6 – 7 λεπτά, μέχρι να απορροφήσουν μέρος από τη σάλτσα. Σερβίρω τα σουτζουκάκια ζεστά, με τη σάλτσα τους και συνοδεύω με πουρέ πατάτας ή πιλάφι.


Related Posts

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ;

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ;

Αν το έχετε αγοράσει από περιέργεια από κάποιο μεγάλο σούπερ μάρκετ ή από μπακάλικο ή ντελί, τότε το πιο πιθανό είναι να το έχετε δοκιμάσει με τα πανκέικς, τις αμερικάνικες τηγανίτες δηλαδή. Αυτό είναι το αγαπημένο πρόγευμα στον Καναδά και τις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ […]

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Θα το έχετε παρατηρήσει και εσείς πως όλο και πιο συχνά, βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ, βιολογικά προϊόντα. Μεγάλες, μικρές και καινούργιες εταιρίες προτείνουν αυτό το κάτι διαφορετικό αλλά υγιεινό. Η αλήθεια είναι πως τα προτιμώ και εγώ και σε κάθε μου καινούργια συνταγή […]