Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΚΟΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΑΚΑ

ΚΟΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΑΚΑ

ΚΟΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΑΚΑ

: 4
: 30 min

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Ιδιαίτερη σαλάτα με φανταστική γεύση και εξαιρετικές ιδιαίτερες διατροφικές ιδιότητες. Είναι πλούσια (εξαιτίας του κοτόπουλου) σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και με ποικιλία βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα σε Β1, Β2 και Β12 για τη σωστή κυτταρική διαίρεση και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα παντζάρια που περιλαμβάνονται στη συνταγή, δεν προσφέρουν μόνο ξεχωριστή γεύση αλλά και πολλά ευεργετικά συστατικά για την υγεία. Περιέχουν σημαντική ποσότητα φυλλικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, συμβάλλει στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και παράλληλα προστατεύει τις αρτηρίες. Το έντονο κόκκινο χρώμα των παντζαριών οφείλεται στις βεταλαΐνες, οι οποίες είναι υδατοδιαλυτές χρωστικές. Λόγω αυτών των ουσιών, τα παντζάρια παρουσιάζουν σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ είναι αξιοσημείωτη και η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες για καλή γαστρεντερική λειτουργία. Ταυτόχρονα, ο αρακάς είναι πλούσιος σε άλλα ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά όπως είναι η λουτεΐνη, η οποία ανήκει στην κατηγορία των καροτενοειδών και δρα εξαιρετικά αποτελεσματικά ενάντια στις φλεγμονές, προστατεύοντας παράλληλα την καλή λειτουργία της όρασης. Η συνοδεία των φρέσκων λαχανικών από παντζαρόφυλλα, kale, και ρόκα αυξάνουν την αντιοξειδωτική δράση του πιάτου και προσφέρουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α, C, Κ, B6, μαγγάνιο, ασβέστιο, σίδηρο καθώς και πολύτιμα ω-3 λιπάρα οξέα (εξαιτίας της λαχανίδας – kale). Η προσθήκη των ξηρών καρπών και φρούτων πέρα από την νόστιμη γευστική νότα που θα δώσουν, παρέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης, ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων και φυτικές ίνες. Όλα τα παραπάνω, βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και στην παράταση του αισθήματος κορεσμού, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς των ξηρών καρπών σε φυτικές ίνες. Εξαιρετική πρόταση της αγαπημένης μας Ντίνας για ελαφρύ, χορταστικό και θρεπτικό γεύμα ή δείπνο!

Υλικά
  • 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο (περίπου 300 γρ.), βρασμένο
  • 300 γρ. παντζάρια Μπάρμπα Στάθης
  • 300 γρ. αρακάς Μπάρμπα Στάθης
  • 50 γρ. μαγιονέζα
  • 50 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας αμύγδαλα φιλέ
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Δυόσμος για το σερβίρισμα
  • 1 συσκευασία super salad Ευφορία Μπάρμπα Στάθης από διαλεχτά παντζαρόφυλλα, kale, ρόκα & μείγμα ξηρών καρπών & φρούτων
  • Για την βινεγκρέτ
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βάζω 2 κατσαρολάκια με νερό στη φωτιά και αλατίζω γενναιόδωρα. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός του νερού ρίχνω, απευθείας από την κατάψυξη, στο ένα κατσαρολάκι τα παντζάρια Μπάρμπα Στάθης και στο άλλο τον αρακά Μπάρμπα Στάθης. Βράζω για 5 λεπτά και στραγγίζω τα λαχανικά.
  • Βήμα 2 Βάζω 100 γρ. από τα παντζάρια στο μούλτι και προσθέτω το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα, αλάτι και πιπέρι. Πολτοποιώ μέχρι να γίνουν κρέμα.
  • Βήμα 3 Μοιράζω τα βρασμένα παντζάρια σε 4 κούπες. Σε ένα μπολ ανακατεύω τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνω τον μισό αρακά, ανακατεύω και μοιράζω στις κούπες. Κόβω το κοτόπουλο με τα χέρια μου για να γίνει ψιχουλιαστό. Το μοιράζω στα μπολ. Απλώνω την κρέμα παντζαριού και καλύπτω με όσο αρακά έχω αφήσει στην άκρη. Στολίζω με φύλλα δυόσμου και σερβίρω.
  • Βήμα 4 Θα συνοδεύσω με μια απολαυστική σαλάτα από ιδιαίτερα λαχανικά, τριπλοπλυμμένα και έτοιμα για κατανάλωση. Προετοιμάζω την super salad Ευφορία, πασπαλίζοντας με τους συνοδευτικούς καρπούς της συσκευασίας από κράνμπερι, αμυγδαλόψιχα, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο & γκότζι μπέρι.
  • Βήμα 5 Ανακατεύω σε ένα μπολ τα συστατικά της βινεγκρέτ: το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, τον χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο και προσθέτω από πάνω.

Related Posts

ΛΕΜΟΝΑΚΙ ΜΥΡΩΔΑΤΟ…

ΛΕΜΟΝΑΚΙ ΜΥΡΩΔΑΤΟ…

Τώρα είναι η εποχή τους! Τώρα λοιπόν είναι η ιδανική εποχή να αιχμαλωτίσουμε την ευωδιά τους σε χίλιες δυο νοστιμιές όπως λεμονάδα, λεμονόκρεμα, λεμονάκια στο αλάτι από το Μαρόκο. Δείτε επίσης πώς με το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού θα μεταμορφώσετε το πιο απλό […]

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ… ΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ… ΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Είναι το μυρωδικό που κυριαρχεί στα χειμωνιάτικα πιάτα μας. Στιβαρός, αρρενωπός χαρακτήρας, ζεστή ευωδιά, με ιδιαίτερη δύναμη και ζωντάνια, έχει ταυτιστεί με μερικά από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Είναι ο σχεδόν σταθερός αρωματικός σύντροφος του αρνίσιου κρέατος, αλλά πώς αλλιώς […]