Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΚΟΤΟΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΤΥΡΙ

ΚΟΤΟΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΤΥΡΙ

ΚΟΤΟΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΤΥΡΙ

: 4-6
: 30 min
: 45 min

Ιδανικά, για την κοτομπουγάτσα χρησιμοποιώ τα περισσεύματα από βραστό ή ψητό κοτόπουλο, ξεψαχνισμένο και κομματιασμένο με το χέρι. Ακόμη μπορώ να χρησιμοποιήσω περισσεύματα από λεμονάτο κοτόπουλο (στραγγισμένο από τυχόν σάλτσα), όχι όμως από κοκκινιστό. Αν δεν έχετε περισσεύματα μαγειρεμένου κοτόπουλου, βράζετε για 40 – 45 λεπτά ένα ολόκληρο μπούτι κοτόπουλου (με το κόκαλο), σε άφθονο νερό, μαζί με 1/2 ξερό κρεμμύδι, 1 φύλλο δάφνης και 2 καρφάκια γαρίφαλο. Μόλις κρυώσει το ξεψαχνίζετε, πετάτε την πέτσα και κομματιάζετε το ψαχνό.

Υλικά
  • Για την πίτα
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας (κάθε πακέτο περιέχει 10 – 11 φύλλα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση
  • 2 φλιτζ. τσαγιού (400 ml) γάλα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού ψαχνό από βρασμένο ή ψητό κοτόπουλο, κομματιασμένο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 500 γρ. φέτα, κατά προτίμηση μαλακή, θρυμματισμένη
  • 250 γρ. ανθότυρο, κομματιασμένο με το πιρούνι
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • ελάχιστο μπαχάρι, σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τη γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα σε μέτρια φωτιά και, λίγο πριν δω ότι πάει να πάρει βράση, ρίχνω πασπαλιστά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα. Χαμηλώνω ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύω για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει, ανακατεύοντας πολύ συχνά ώστε να μην κολλήσει αλλά και για να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια. Προσθέτω το βούτυρο, ανακατεύω μέχρι να λιώσει και αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτω τα κομματιασμένα τυριά και τα αυγά και ανακατεύω καλά. Τέλος, ρίχνω λίγο τριμμένο μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και αφήνω την κρέμα κατά μέρος, σκεπασμένη με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζω πάνω στην επιφάνεια της κρέμας, ώστε να μην κάνει πέτσα. Αφήνω την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς.
  • Βήμα 2 Για την πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Λαδώνω ένα μέτριο ορθογώνιο πυρίμαχο ταψάκι (χρησιμοποιώ το τυπικό σπιτικό ταψάκι με διαστάσεις περίπου 40 x 28 εκ.) και στρώνω 5 από τα φύλλα κρούστας, λαδωμένα και αυτά με πινέλο, ένα-ένα. Από πάνω αδειάζω την κρέμα και τη σκεπάζω με τα υπόλοιπα 5 ή 6 φύλλα κρούστας (ανάλογα με το πόσα περιέχει το πακέτο), λαδωμένα και αυτά ένα-ένα.
  • Βήμα 3 Κόβω τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί, τις γυρίζω προς τα μέσα και τις στριμώχνω στα τοιχώματα του ταψιού. Αλείφω την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και βάζω το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
  • Βήμα 4 Ψήνω την πίτα για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Τη σερβίρω ζεστή ή χλιαρή, αλλά όχι καυτή.

Related Posts

ΤΥΡΟΚΟΥΛΟΥΡΟ ΜΕ ΖΥΜΗ BRIOCHE

ΤΥΡΟΚΟΥΛΟΥΡΟ ΜΕ ΖΥΜΗ BRIOCHE

Θα το αγαπήσουν όλα τα παιδιά, αυτό το βουτυρένιο τυροκούλουρο. Εκτός από τυρί, μπορείτε να προσθέσετε, ζαμπόν, γαλοπούλα ή χρωματιστές πιπεριές αν τους αρέσουν.

Αλμυρές Τάρτες και Πίτες

Αλμυρές Τάρτες και Πίτες

“Κοσμοπολίτικες” τάρτες, πεντανόστιμες πίτες Οι αλμυρές τάρτες και πίτες, το αγαπημένο μου μαγειρικό θέμα. Το πόσο δύσκολο μου ήταν, βέβαια, να επιλέξω τις συγκεκριμένες τάρτες και πίτες μόνο οι συνεργάτες που δούλεψαν γι’ αυτό το βιβλίο το ξέρουν. Τους ταλαιπώρησα με τις συχνές αλλαγές των […]