Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΚΕΪΚ FULL CHOCO ΜΕ ΓΛΑΣΟ

ΚΕΪΚ FULL CHOCO ΜΕ ΓΛΑΣΟ

ΚΕΪΚ FULL CHOCO ΜΕ ΓΛΑΣΟ

: 8-10
: 20 min
: 65 min

DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Μια πρόταση για τους λάτρεις της σοκολάτας πλούσια σε φυσικά αντιοξειδωτικά συστατικά! Τα φλαβονοειδή της σοκολάτας προφυλάσσουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, χάρη στην ικανότητα τους να ανακόπτουν την οξείδωση της LDL-χοληστερόλης, αλλά και την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας. Ακόμα, τα αυγά που περιέχονται αυξάνουν τη διατροφική αξία της συνταγής. Συγκεκριμένα, το αυγό μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τεράστιου αριθμού προβλημάτων υγείας, από τον διαβήτη μέχρι την εξασθένηση της μνήμης. Τέλος, το βούτυρο είναι μια φυσική τροφή πλούσια σε λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, Κ και ασβέστιο. Tip: Στη σοκολάτα ή στα γλυκά προσθέστε ξηρούς καρπούς ή και κανέλα. Συντελούν στον κορεσμό της πείνας, βελτιώνουν τη γλυκαιμική τους ανταπόκριση και διευκολύνουν τη διαδικασία του μεταβολισμού τους χωρίς… παρενέργειες στο σωματικό βάρος!

Υλικά
  • 50 γρ. κακάο άγλυκο
  • 2 κουτ. σούπας στιγμιαίο καφέ, σκόνη
  • 180 ml βραστό νερό
  • 210 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 1½ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 120 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak, λιωμένο και κρυωμένο + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
  • 7 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • 2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ κουτ. γλυκού κρεμόριο (cream of tartar)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού σταγόνες σοκολάτας
  • Για το γλάσο
  • 30 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak
  • 35 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, Arla
  • 100 γρ. κουβερτούρα με 65% κακάο, ψιλοκομμένη
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C με αέρα και κατεβάζω το ράφι στην πιο χαμηλή θέση. Βουτυρώνω καλά μια κλασσική φόρμα με τρύπα στη μέση.
  • Βήμα 2 Σε ένα μπολ ανακατεύω το κακάο και τον στιγμιαίο καφέ. Προσθέτω το βραστό νερό και ανακατεύω μέχρι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μείγμα χωρίς σβόλους. Αφήνω στην άκρη να κρυώσει. Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι, τη μισή ζάχαρη, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτω το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και τους κρόκους και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Προσθέτω το μείγμα του κακάο και ανακατεύω ελαφρά.
  • Βήμα 3 Βάζω στην κουζινομηχανή τα ασπράδια και το κρεμόριο και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να αρχίσει να δημιουργείτε μαρέγκα. Ρίχνω πασπαλιστά και χωρίς να σταματήσω το μίξερ την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάω μέχρι να σφίξει καλά η μαρέγκα και να δημιουργηθούν μικρές κορυφούλες. Αδειάζω τη μισή μαρέγκα και τις σταγόνες σοκολάτας στο μπολ με το σοκολατένιο μείγμα και ανακατεύω καλά. Προσθέτω και την υπόλοιπη και ανακατεύω απαλά με μια μαρίζ με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω ώστε να μη χαθεί ο όγκος της.
  • Βήμα 4 Αδειάζω το μείγμα στην βουτυρωμένη φόρμα και ψήνω στο φούρνο για 60-65 λεπτά. Δοκιμάζω με ένα μαχαίρι και αν βγει καθαρό αποσύρω από το φούρνο. Αφήνω το κέικ για 15 λεπτά και το αναποδογυρίζω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
  • Βήμα 5 Για το γλάσο: Ζεσταίνω το βούτυρο και προσθέτω την άχνη. Ανακατεύω και προσθέτω την κρέμα γάλακτος. Χαμηλώνω τη φωτιά στο ελάχιστο και μαγειρεύω για 6-8 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτω την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύω μέχρι να λιώσει καλά. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω για 15 λεπτά. Αδειάζω το γλάσο επάνω στο κέικ και σερβίρω αμέσως.

Related Posts

ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

Με την ίδια συνταγή για την κρέμα, μπορείτε να φτιάξετε πορτοκαλόκρεμα, μανταρινόκρεμα ή ακόμη και με χυμό γκρέιπφρουτ.

ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΜΠΛΕ ΤΥΡΙ ΔΑΝΙΑΣ

ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΜΠΛΕ ΤΥΡΙ ΔΑΝΙΑΣ

Χορταστικό φαγητό για πολύ κόσμο. Φτιάξτε το για ένα γιορτινό τραπέζι ή και για κυριακάτικο κάλεσμα με φίλους.