Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΣΤΙΦΑΔΟ

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΣΤΙΦΑΔΟ

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΣΤΙΦΑΔΟ

: 4-6
: 1 hr
: 30 min
           
: 1 hr

Ένα στιφάδο αλλιώτικο, εύκολο και γρήγορο, με κεφτεδάκια, έτσι για αλλαγή. Σερβίρετέ το στο κυριακάτικο τραπέζι, με τηγανητές πατάτες ή πιλάφι.

Υλικά
  • Για τα κεφτεδάκια
  • 250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από σπάλα ή λάπα
  • 250 γρ. κιμάς χοιρινός
  • 1 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη (γαλέτα)
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 2 - 3 κουτ. σούπας νερό
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • Για το στιφάδο
  • ¼ φλιτζ. τσαγιού (50 ml) ελαιόλαδο
  • 20 - 25 μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο, ξεφλουδισμένα και ολόκληρα
  • 1 κρασοπότηρο (150 ml) κόκκινο ξηρό κρασί
  • 4 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, τριμμένες (ή 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια που θα ψιλοκόψω κονκασέ)
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 5 - 6 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τα κεφτεδάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τα δύο είδη κιμά και τα ζυμώνω με τα χέρια μου για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέτω την τριμμένη φρυγανιά, το αυγό, το νερό, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνω ξανά, μέχρι να ετοιμάσω ένα ομοιόμορφο μείγμα. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζω για 1 ώρα στο ψυγείο, μέχρι το μείγμα να σφίξει.
  • Βήμα 2 Στη συνέχεια το πλάθω σε μικρά κεφτεδάκια βάρους περίπου 25 γρ. το καθένα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνω περίπου 3 εκ. ελαιόλαδο, το ζεσταίνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζω τα κεφτεδάκια, σε δόσεις, για 2 – 3 λεπτά, ρολάροντάς τα στο λάδι, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Βήμα 3 Για το στιφάδο (το ετοιμάζω όσο το μείγμα των κεφτέδων παγώνει στο ψυγείο): Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα ολόκληρα κρεμμυδάκια για στιφάδο, για 7 – 8 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα αλατοπιπερώνω, σβήνω με το κρασί και μαγειρεύω για 1 λεπτό. Αποσύρω από τη φωτιά.
  • Βήμα 4 Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ και τη ζάχαρη και τα ζεσταίνω μέχρι να πάρουν μια βράση. Τότε προσθέτω το μείγμα του τηγανιού, με τα υγρά του και ανακατεύω μια φορά.
  • Βήμα 5 Βάζω προσεκτικά στην κατσαρόλα τα κεφτεδάκια και προσθέτω την κανέλα, τα μπαχάρια και τη δάφνη. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι και αφήνω τα μείγμα να ξαναπάρει μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά καλά, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω το στιφάδο μου για 25 – 30 λεπτά. Αν χρειαστεί, μπορώ να προσθέσω κατά το μαγείρεμα ½ – 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, ώστε το φαγητό να έχει μια δεμένη σαλτσούλα στο τέλος. Σερβίρω το στιφάδο με τηγανητές πατάτες ή με ρύζι πιλάφι.