Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΣΟΥΗΔΙΚΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ

ΣΟΥΗΔΙΚΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ

ΣΟΥΗΔΙΚΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ

: 4
: 40 min
: 15 min
           
: 1 hr

Λαχταριστά, ζουμερά κεφτεδάκια που στη Σουηδία πλασσάρονται σαν street food. Μπορείτε να τα σερβίρετε με βραστά λαχανικά (κολοκυθάκια, καρότα, μπρόκολο) με μικρές, βραστές πατατούλες και για τους πιο τολμηρούς, με συνοδεία μιας κόκκινης μαρμελάδας.

Υλικά
  • 250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από σπάλα ή μπούτι
  • 250 γρ. κιμάς χοιρινός, από σπάλα
  • 100 γρ. καπνιστό μπέικον (σε φέτες ή ολόκληρο κομμάτι, το οποίο θα κόψετε σε μικρότερα κομμάτια), πολτοποιημένο στο μπλέντερ ή στο μούλτι για να γίνει πια πυκνή και σφικτή πάστα
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 2 μέτριες φέτες από μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα μουσκεμένο και στυμένο
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ζωμός κότας
  • χυμός από ½ λεμόνι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (250 ml) κρέμα γάλακτος
  • ½ φλιτζ. τσαγιού άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω πρώτα τα δύο είδη κιμά και τα ζυμώνω με τα χέρια μου για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν. Προσθέτω το πολτοποιημένο μπέικον, το κρεμμύδι, το ψωμί, το αυγό, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνω τα υλικά για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν καλά. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζω για 1 ώρα στο ψυγείο, για να σφίξει.
  • Βήμα 2 Βγάζω το μπολ από το ψυγείο και πλάθω μικρά κεφτεδάκια, σε μέγεθος καρυδιού, με βάρος περίπου 20 γρ. το καθένα.
  • Βήμα 3 Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε σχετικά δυνατή φωτιά και τηγανίζω τα κεφτεδάκια σε δόσεις, για 3 – 4 λεπτά, γυρίζοντάς τα με προσοχή, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές. Στραγγίζω κάθε δόση σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Μόλις τηγανίσω όλα τα κεφτεδάκια τα μεταφέρω σε μια μεγάλη, φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και τα αφήνω κατά μέρος.
  • Βήμα 4 Καθαρίζω πολύ καλά το τηγάνι με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, το βάζω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ζεσταίνω το βούτυρο, μέχρι να λιώσει. Ρίχνω πασπαλιστά το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα μέχρι το αλεύρι να πάρει ένα ανοιχτό καστανό χρώμα και ρίχνω το ζωμό λαχανικών και το χυμό λεμονιού. Συνεχίζω το ανακάτεμα, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση, πάντα ανακατεύοντας. Μόλις το μείγμα πάρει βράση το αδειάζω στην κατσαρόλα με τα κεφτεδάκια, προσθέτω την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω τη σάλτσα και βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Βήμα 5 Ζεσταίνω το φαγητό μέχρι η σάλτσα να ξαναπάρει μια βράση και προσθέτω τον άνηθο. Ανακατεύω προσεκτικά και αποσύρω από τη φωτιά.
  • Βήμα 6 Σερβίρω τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα τους και συνοδεύω με μικρές πατατούλες βρασμένες στον ατμό και, οι πιο τολμηροί, με μαρμελάδα κράνου που θα βρείτε σε καλά μπακάλικα και μεγάλα σούπερ μάρκετ (αναζητήστε σε καλά μπακάλικα και ντελί τις μαρμελάδες κράνου από τη Δράμα, από μικρούς παραγωγούς ή γυναικείους συνεταιρισμούς –είναι υπέροχες).


Related Posts

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ Ή ΜΠΡΟΚΟΛΟ… ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ ΤΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ Ή ΜΠΡΟΚΟΛΟ… ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ ΤΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ

Κουνουπίδι Βραστό, στον ατμό ή στο φούρνο, το κουνουπίδι έχει μια αρκετή έντονη μυρωδιά που πολύ συχνά που δεν μας βοηθάει να αγαπήσουμε αυτό το λαχανικό. Παρόλο που συχνά υποτιμάται, το κουνουπίδι είναι, ωστόσο, βασικό λαχανικό που πρέπει να το τρώμε. Πλούσιο σε βιταμίνες και […]

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ STIR-FRY

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ STIR-FRY

Το κινέζικο τηγάνισμα είναι η απόλυτη μέθοδος μαγειρικής για χορταστικά γεύματα και το κυριότερο, σε χρόνο μηδέν! Ελάτε να δούμε μαζί ποια είναι τα μυστικά του stir-fry ποια τα κατάλληλα υλικά και ποια τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να φτιάξετε τα καλύτερα κινέζικα πιάτα αλά […]