Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ

: 6
: 20 min
: 20 min
           
: 30 min

Ο τραχανάς αντικαθιστά μέρος του ψωμιού στο μείγμα με τον κόκκο τους να γίνεται αισθητός στο στόμα, δίνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο αποτέλεσμα. Το μείγμα του κιμά γίνεται πιο στεγνό μεν, αλλά τηγανίζεται ομοιόμορφα.

Υλικά
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού γλυκός τραχανάς
  • 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, από κιλότο
  • 2 λεπτές φέτες χωριάτικο ψωμί, κατά προτίμηση μπαγιάτικο, χωρίς την κόρα, μουσκεμένο για 2 - 3 λεπτά σε νερό και καλά στυμμένο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού πικάντικη γραβιέρα (π.χ. Κρήτης ή Νάξου), τριμμένη
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος
  • ½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το αλεύρωμα
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε ένα μπολ ρίχνω 400 ml καυτό νερό, προσθέτω τον τραχανά και τον αφήνω να μουσκέψει για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να μαλακώσει. Τον στραγγίζω και τον στύβω καλά με τα χέρια.
  • Βήμα 2 Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρω και αφήνω κατά μέρος.
  • Βήμα 3 Σε ένα μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη) βάζω τον κιμά και το σοταρισμένο κρεμμύδι με το λάδι του και ζυμώνω με τα χέρια για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέτω τον τραχανά, το ψωμί, τη γραβιέρα, τα αυγά, τον πελτέ, το δυόσμο, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνω καλά τα υλικά για 4 – 5 λεπτά, ώσπου το μείγμα να γίνει αφράτο και ομοιογενές.
  • Βήμα 4 Σκεπάζω το μπολ και το μεταφέρω στο ψυγείο για 30 λεπτά, μέχρι το μείγμα να σφίξει λιγάκι και να αναμειχθούν τα αρώματά του.
  • Βήμα 5 Το βγάζω από το ψυγείο και πλάθω κεφτεδάκια βάρους περίπου 30 γρ. το καθένα. Ρίχνω το αλεύρι σε ένα φαρδύ μπολ και αλευρώνω τους κεφτέδες.
  • Βήμα 6 Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνω ελαιόλαδο μέχρι να φτάσει 4 εκ. από τον πυθμένα. Το ζεσταίνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζω τα κεφτεδάκια σε δόσεις των 6 – 7 κομματιών, για 7 – 8 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  • Βήμα 7 Τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα σερβίρω ζεστά ή χλιαρά. Συνοδεύω με τηγανητές πατάτες ή πουρέ πατάτας και συνοδεύω με πράσινη σαλάτα.