Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ

: 4-6
: 20 min
: 20 min
           
: 1 hr

Αν δεν σας αρέσει η γραβιέρα χρησιμοποιήστε όποιο άλλο τυρί θέλετε. Αποφύγετε τα πολύ σκληρά όπως παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι και προτιμήστε αυτά που λιώνουν ωραία, όπως κασέρι, γκούντα, ένταμ, γραβιέρα γλυκιά, ακόμη και μια μαλακή φέτα ή ένα ροκφόρ!

Υλικά
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από κιλότο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 2 μικρές σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 2 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 3 κουτ. σούπας γάλα
  • 1 βιολογικό αυγό
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια από φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά, τριμμένη (ή τριμμένο παξιμάδι της αρεσκείας σας)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού σόδα (το αναψυκτικό)
  • 250 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας σας
  • αλεύρι, για το αλεύρωμα των κεφτέδων
  • μπόλικο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το κονιάκ, το γάλα, το αυγό, το δυόσμο, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και τη φρυγανιά (ή το παξιμάδι). Σε ένα μικρότερο μπολάκι ρίχνω τη σόδα.
  • Βήμα 2 Αρχίζω να ζυμώνω το μείγμα του κιμά ενώ κάθε τόσο βρέχω τις παλάμες μου με τη σόδα, η οποία ενώνεται με τον κιμά και τον κάνει ιδιαίτερα αφράτο. Θα βρέξω τα χέρια μου τόσες φορές όσο χρειάζεται για να γίνει το μείγμα μαλακό αλλά όχι νερουλό. Συνολικά ζυμώνω για περίπου 5 λεπτά.
  • Βήμα 3 Σκεπάζω το μπολ και αφήνω το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει.
  • Βήμα 4 Το βγάζω από το ψυγείο και πλάθω κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού. Μετράω τα κεφτεδάκια και κόβω τον ίδιο αριθμό από κυβάκια τυριού. Παίρνω έναν κεφτέ, τον κρατάω στη μία παλάμη μου και τον πατάω ελαφρώς για να πλατύνει λίγο. Με το δάχτυλό μου κάνω μια λακκουβίτσα στο κέντρο του βάζω εκεί ένα κυβάκι τυριού και κλείνω την παλάμη μου ώστε ο κιμάς να καλύψει το τυρί. Πλάθω προσεκτικά το κεφτεδάκι ώστε να αποκτήσει ξανά το στρογγυλό του σχήμα. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τους υπόλοιπους κεφτέδες και τους αλευρώνω.
  • Βήμα 5 Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζω να ζεσταθεί ελαιόλαδο, περίπου 4 εκ. από τον πάτο του τηγανιού. Το αφήνω να κάψει σε μέτρια (όχι δυνατή) φωτιά και τηγανίζω τα κεφτεδάκια σε δόσεις, χωρίς να βάζω πάνω από 7 κεφτεδάκια σε κάθε δόση. Τα τηγανίζω για 5 – 6 λεπτά, κυλώντας τα μέσα στο λάδι με ένα πιρούνι ώστε να ψηθούν και να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρω με μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας.


Related Posts

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ… ΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ… ΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Είναι το μυρωδικό που κυριαρχεί στα χειμωνιάτικα πιάτα μας. Στιβαρός, αρρενωπός χαρακτήρας, ζεστή ευωδιά, με ιδιαίτερη δύναμη και ζωντάνια, έχει ταυτιστεί με μερικά από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Είναι ο σχεδόν σταθερός αρωματικός σύντροφος του αρνίσιου κρέατος, αλλά πώς αλλιώς […]

ΤΥΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΓΕΜΙΣΤΟΙ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ, ΠΙΚΑΝΤΙΚΟΙ

ΤΥΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΓΕΜΙΣΤΟΙ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ, ΠΙΚΑΝΤΙΚΟΙ

Πικάντικο μεζεδάκι που μπορεί να συνοδέψετε το κρασί μας ή τη μπύρα μας. Αν το αντέχετε μπορείτε να προσθέσετε και 1 κουταλάκι μπούκοβο πικάντικο που ταιριάζει τέλεια με τα απαλά τυριά και τη λιαστή ντομάτα.