Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΡΟΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙΚΙ

ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΡΟΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙΚΙ

ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΡΟΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙΚΙ

: 4 - 6 μερίδες
: 15 min
: 2 hr
           
: 15 min

Ζουμερό και τρυφερό κατσικάκι που με τα γλυκά πράσα και την οξύτητα του τυριού γίνεται λουκούμι!

Υλικά
  • 1 κατσικίσιο μπούτι, με βάρος 1 ½ κιλό χωρίς το κόκαλο (ζητήστε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το κόκαλο και να το ετοιμάσει για ρολό, δηλαδή να το φτιάξει σε πλατύ μεγάλο κομμάτι)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγη γλυκιά πάπρικα, σε σκόνη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) λευκό ξηρό κρασί
  • ½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) νερό
  • 1½ κιλό μικρές πατάτες για φούρνο, κατά προτίμηση βιολογικές, ξεφλουδισμένες (αν δεν βρείτε μικρές, αγοράζετε απλές πατάτες, όσο πιο μικρές μπορείτε, τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε κυδωνάτες)
  • Για τη γέμιση
  • 2 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού άνηθος, χωρίς τα κοτσάνια, ψιλοκομμένος
  • 1 ματσάκι ρόκα (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένη
  • 250 γρ. κατίκι Δομοκού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 2 Απλώνω το ξεκοκαλισμένο μπουτάκι σε μια επίπεδη επιφάνεια και το ισιώνω καλά. Τα αλατοπιπερώνω γενναιόδωρα και το πασπαλίζω με την πάπρικα.
  • Βήμα 3 Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω τα πράσα, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τη ρόκα, το κατίκι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω πολύ καλά.
  • Βήμα 4 Για το ρολό: Απλώνω το μείγμα της γέμισης στο απλωμένο μπουτάκι. Τυλίγω το μπουτάκι σε ρολό και το δένω σφικτά με σπάγκο μαγειρικής, σε κοντινά διαστήματα.
  • Βήμα 5 Το βάζω σε ένα βαθύ και μεγάλο ταψί (ιδανικά στο μεγάλο ορθογώνιο ταψί της κουζίνας) και το περιχύνω με το κρασί, το ελαιόλαδο και το νερό.
  • Βήμα 6 Βάζω το ταψί στο φούρνο και ψήνω για 1 ώρα. Μόλις περάσει η 1 ώρα, βγάζω το ταψί από το φούρνο, βάζω τις πατάτες γύρω από το ρολό και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα, μέχρι πατάτες και ρολό να μαλακώσουν καλά. Αν το νερό σωθεί στη διάρκεια του ψησίματος, ρίχνω λίγο ακόμα, ζεστό.
  • Βήμα 7 Αφήνω το ρολό να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρώ τους σπάγκους, κόβω το ρολό σε φέτες και το σερβίρω, συνοδεύοντας με τις πατάτες.