Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΚΑΣΤΑΝΟΨΩΜΟ

ΚΑΣΤΑΝΟΨΩΜΟ

ΚΑΣΤΑΝΟΨΩΜΟ

: 6
: 30 min
: 50 min
           
: 2 hr

Ημίγλυκο και απίστευτα αφράτο και νόστιμο είναι ότι πρέπει για όλα τα γιορτινά σας πρωινά, με τον καφέ ή το τσάι.

Υλικά
  • 20 – 25 κάστανα ωμά, ψημένα με τη φλούδα τους για 15 – 20 λεπτά, στους 200°C (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα έτοιμα προβρασμένα κάστανα που πωλούνται σε συσκευασίες κενού, στα ράφια των σούπερ μάρκετ)
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης (ή χαρουπάλευρο -σκουρόχρωμο αλεύρι από χαρούπια, με καταπληκτική γεύση, ελαφρώς καπνιστή αλλά γλυκίζουσα, που θα βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή με παραδοσιακά κρητικά τρόφιμα)
  • 4½ – 5 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • στη μύτη του κουτ. γλυκού αλάτι
  • ¾ φλιτζ. τσαγιού γάλα
  • ¼ φλιτζ. τσαγιού μέλι
  • ½ φλιτζ. τσαγιού βούτυρο, λιωμένο
  • ¾ φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Χονδροκόβω τα κάστανα, όποια κι αν χρησιμοποιήσω.
  • Βήμα 2 Κοσκινίζω τα δύο είδη αλευριού σε μια λεκάνη και προσθέτω το μοσχοκάρυδο, τη μαγιά και το αλάτι. Ανακατεύω καλά.
  • Βήμα 3 Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω σε πολύ χαμηλή φωτιά το γάλα, το μέλι, το βούτυρο, το νερό και τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι το βούτυρο να λιώσει, αλλά να μην ψηθούν τα αυγά και στερεοποιηθούν και να φτιάξω ένα λείο μείγμα, χωρίς να το αφήσω να κάψει. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να γίνει χλιαρό.
  • Βήμα 4 Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος αλευριού και ρίχνω εκεί το μείγμα από το κατσαρολάκι. Ανακατεύω πρώτα τα χέρια μου κυκλικά, φέρνοντας το αλεύρι προς το κέντρο με τα υγρά, ενώ στη συνέχεια ζυμώνω καλά, για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Προσθέτω τα κάστανα και ζυμώνω για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να σκορπίσουν ομοιόμορφα στη ζύμη.
  • Βήμα 5 Παίρνω μια μεγάλο φόρμα (είτε για κέικ είτε ειδική για ψωμί είτε ένα στρογγυλό και βαθύ ταψάκι, με διάμετρο περίπου 24 εκ.) και την αλείφω εσωτερικά με λίγο λιωμένο βούτυρο.
  • Βήμα 6 Μεταφέρω το ζυμάρι στη φόρμα, σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα και αφήνω σε σχετικά χλιαρό μέρος, για 2 ώρες, μέχρι το ζυμάρι να φουσκώσει καλά.
  • Βήμα 7 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 8 Μεταφέρω κατευθείαν τη φόρμα στο φούρνο και ψήνω το ψωμί για περίπου 45 – 50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.

Related Posts

MUFFINS ΜΕ ΝΙΦΑΔΕΣ ΒΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΜΠΑΝΑΝΕΣ

MUFFINS ΜΕ ΝΙΦΑΔΕΣ ΒΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΜΠΑΝΑΝΕΣ

Δώστε στα παιδιά αυτά τα μικρά κέικ για κολατσιό στο σχολείο ή σαν απογευματινό σνακ ή ακόμα και στο πρόγευμά τους. Θα τους δώσει την ενέργεια που χρειάζονται αλλά και η νοστιμιά που επιθυμούν!

COOKIES ΚΑΡΟΤΟΥ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

COOKIES ΚΑΡΟΤΟΥ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

Δύσκολο να πει κάποιος ότι δεν αγαπά το κέικ καρότου. Ο συνδυασμός καρότων, μπαχαρικών και ξηρών καρπών είναι μοναδικός. Εγώ σας έχω τα αγαπημένα μου carrot cookies που μπορείτε να τα απολαύσετε…