Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΚΑΣΕΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΟΚΡΕΜΑ

ΚΑΣΕΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΟΚΡΕΜΑ

ΚΑΣΕΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΟΚΡΕΜΑ

: 10-12
: 40 min
: 40 min

Πλούσια, πυκνή κρέμα με τη νοστιμιά του καλού κασεριού. Μπορούμε να τη σερβίρουμε και στο πρωινό με τον καφέ μας.

Υλικά
  • Για την πίτα
  • 2 έτοιμα φύλλα σφολιάτας
  • 75 ml ελαιόλαδο, για το άλειμμα
  • 1 κρόκος αυγού, κατά προτίμηση βιολογικού, για το άλειμμα
  • 3 κουτ. σούπας σουσάμι
  • Για τη σιμιγδαλόκρεμα
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 100 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 30 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 250 γρ. καλής ποιότητας κασέρι, τριμμένο
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • ελάχιστο μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας γιαούρτι αγελαδινό (αν χρειαστεί)
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σιμιγδαλόκρεμα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, χωρίς να το αφήσω να κάψει. Προσθέτω το σιμιγδάλι, πασπαλιστά αλλά όλο μαζί, ανακατεύοντας έντονα και ασταμάτητα με το σύρμα. Συνεχίζω το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά, πάντα ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και η κρέμα να πήξει και να μοιάζει με μπεσαμέλ. Προσθέτω το βούτυρο, ανακατεύω μέχρι να λιώσει και αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίχνω το κασέρι, το αυγό, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύω καλά, μέχρι να φτιάξω μια κρέμα λεία και ομοιογενή. Αν προκύψει αρκετά σφικτή, την αραιώνω με 2 κουτ. σούπας γιαούρτι και ανακατεύω.
  • Βήμα 2 Αφήνω την κρέμα κατά μέρος για να κρυώσει, σκεπάζοντάς την με διάφανη μεμβράνη την οποία εφαρμόζω στην επιφάνειά της, για να μην σχηματιστεί πέτσα.
  • Βήμα 3 Πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC.
  • Βήμα 4 Αλείφω με λίγο ελαιόλαδο ένα βαθύ ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις περίπου 30 x 40 εκ. και στρώνω εκεί το ένα φύλλο σφολιάτας. Τραβάω με προσοχή τις άκρες του φύλλου με τα δάχτυλά μου, για να τεντώσει μεν αλλά να μην σχιστεί, έτσι ώστε να καλύψω και τα τοιχώματα του ταψιού όσο περισσότερο γίνεται. Αδειάζω εκεί την κρέμα και ισιώνω την επιφάνεια με τη ράχη ενός κουταλιού. Σκεπάζω την κρέμα με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και πιέζω τις άκρες των δύο φύλλων, επάνω στα τοιχώματα του ταψιού για να κολλήσουν μεταξύ τους για να σφραγίσω τη γέμιση. Χαράζω την πίτα σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια, χωρίς να βυθίσω το μαχαίρι μέχρι τον πάτο του ταψιού.
  • Βήμα 5 Σε ένα μπολάκι χτυπάω τον κρόκο αυγού με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 κουτ. σούπας νερό και με ένα πινέλο αλείφω την επιφάνεια της πίτας με το μείγμα αυτό. Πασπαλίζω με το σουσάμι.
  • Βήμα 6 Ψήνω την κασερόπιτα για 40 λεπτά, μέχρι η κρέμα να σφίξει και η επιφάνεια να ροδίσει καλά.
  • Βήμα 7 Την σερβίρω χλιαρή ή κρύα.

Related Posts

Κοπανάκια κοτόπουλου γλασαρισμένα με πουρέ ψητή κολοκύθας

Κοπανάκια κοτόπουλου γλασαρισμένα με πουρέ ψητή κολοκύθας

 20΄ 40΄ 4 μερίδες – [printfriendly]   Ένα τραπέζι Ελλάδα… στη Ζάκυνθο Υλικά Εκτέλεση 16 μπουτάκια κοτόπουλου, κοπανάκια  (όχι ολόκληρα τα μπούτια,αλλά μόνο τα στρουμπουλά άκρα τους, τα οποία λέγονται και κοπανάκια. Θα τα αγοράσουμε είτε από το κρεοπωλείο με το κιλό είτε θα τα βρούμε […]

Σαλάτα σπανάκι με κολοκύθα και γιαουρτόσαλτσα

Σαλάτα σπανάκι με κολοκύθα και γιαουρτόσαλτσα

15´ – 4 – 6 μερίδες – [printfriendly]   Ένα τραπέζι Ελλάδα στο Λασίσι Υλικά Εκτέλεση 200-300 γρ. τρυφερά φύλλα από σπανάκι 200 γρ. κολοκύθα, ωμή, τριμμένη ½ φλιτζ. τσαγιού κράνμπερι αποξηραμένα Για τη βινεγκρέτ 1 κουτ. γλυκού σκόνη μουστάρδας 4 κουτ. σούπας κρέμα βαλσαμικού με […]