Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΚΑΝΤΑΪΦΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΚΙΜΑ

ΚΑΝΤΑΪΦΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΚΙΜΑ

ΚΑΝΤΑΪΦΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΚΙΜΑ

: 10-12
: 40 min
: 45 min

Μια αληθινά πρωτότυπη και γευστικότατη πίτα με τη ιδιαιτερότητα ότι αντί για κλασικό φύλλο χρησιμοποιώ κανταΐφι που δίνει ποικιλία στην υφή.

Υλικά
  • Για την πίτα
  • 500 γρ. έτοιμο φύλλο κανταΐφι
  • ½ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο, για το σκεύος και το κανταΐφι
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 500 ml γάλα
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι, για το πασπάλισμα
  • Για τη γέμιση
  • 4 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε ροδέλες των 2 εκ.
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από κιλότο
  • 300 γρ. χοιρινός κιμάς από “στρογγυλό”
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο κασέρι
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος άνηθος
  • ελάχιστο μπαχάρι, σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τη γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω τις ροδέλες των πράσων και 2 – 3 κουτ. σούπας νερό και τα αχνίζω σε μέτρια φωτιά, για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Αποσύρω από τη φωτιά.
  • Βήμα 2 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω τους κιμάδες σε μέτρια φωτιά για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν σπυρωτοί. Προσθέτω τα αχνισμένα πράσα, συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 4 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά. Προσθέτω τα αυγά, το γιαούρτι, το κασέρι, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο μπαχάρι και ανακατεύω καλά.
  • Βήμα 3 Για την πίτα: Τραβάω απαλά τις ίνες του κανταϊφιού με τα δάχτυλά μου, για να αραιώσουν και να αφρατέψουν. Χωρίζω το αραιωμένο κανταΐφι σε δύο ίσα μέρη.
  • Βήμα 4 Αλείφω ένα βαθύ πυρίμαχο ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις περίπου 30 x 35 εκ. με λίγο από το λιωμένο βούτυρο και καλύπτω τον πυθμένα του με το ένα μέρος του κανταϊφιού. Δεν πιέζω το κανταΐφι στα τοιχώματα και τον πυθμένα γιατί πρέπει να μείνει αφράτο και οι ίνες του αραιές. Περιχύνω το κανταΐφι με το μισό λιωμένο βούτυρο και από πάνω απλώνω το μείγμα της γέμισης. Την καλύπτω με το δεύτερο μέρος του κανταϊφιού, με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή χωρίς να το πιέζω επάνω τη έμιση. Περιχύνω με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
  • Βήμα 5 Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά με το γάλα και προσθέτω το σουσάμι. Χαράζω την πίτα σε μεγάλα κομμάτια, φτάνοντας μέχρι τον πυθμένα του ταψιού. Περιχύνω την πίτα με το μείγμα αυγών-γάλακτος και την αφήνω κατά μέρος γι 1 ώρα, ώστε να μουσκέψει το κανταΐφι και να μαλακώσει για να μην ξεραθεί στο ψήσιμο.
  • Βήμα 6 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Ψήνω την πίτα για 40 – 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.