Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΚΑΝΤΑΪΦΑΚΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ

ΚΑΝΤΑΪΦΑΚΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ

ΚΑΝΤΑΪΦΑΚΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ

: 30
: 1 hr
: 25 min

Το σιρόπιασμα έχει τα μυστικά του: Για να μείνουν τραγανά τα κανταϊφάκια, τα αφήνω να κρυώσουν μετά το ψήσιμο και να γίνουν χλιαρά πριν τα σιροπιάσω. Εξίσου χλιαρό πρέπει να είναι και το σιρόπι.

Υλικά
  • Για τα κανταϊφάκια
  • 450 γρ. φύλλο κανταΐφι
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • Για την κρέμα μπουγάτσας
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
  • 5 φλιτζ. τσαγιού γάλα
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι, ψιλό
  • Για το σιρόπι
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 3 νεροπότηρα νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 λεπτή φετούλα λεμόνι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Αραιώνω το κανταΐφι, τραβώντας τις “κλωστές” του προσεκτικά και απαλά με τα έρια μου, μέχρι να αφρατέψει. Απλώνω το αραιωμένο κανταΐφι σε ένα ρηχό ταψί, το περιχύνω με το περισσότερο λιωμένο βούτυρο και με τις παλάμες μου τρίβω τις κλωστές του προσεκτικά, για να βραχούν όλες όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται. Σκεπάζω το ταψί με διάφανη μεμβράνη και αφήνω κατά μέρος.
  • Βήμα 2 Για την κρέμα μπουγάτσας: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα αφράτο και ανοιχτόχρωμο. Προσθέτω το ξύσμα λεμονιού και τη σκόνη βανίλιας και ανακατεύω με ένα κουτάλι.
  • Βήμα 3 Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα με ελάχιστο αλάτι, χωρίς όμως το γάλα να κάψει και να αφρίσει. Προσθέτω το σιμιγδάλι πασπαλιστά και σταδιακά, ανακατεύοντας διαρκώς με ένα σύρμα για να μην σβολιάσει. Μαγειρεύω την κρέμα αυτή σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει αρκετά και αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά.
  • Βήμα 4 Προσθέτω στην κατσαρόλα το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να φτιάξω ένα ενιαίο και λείο μείγμα. Αδειάζω όλο το περιεχόμενο σε ένα μεγάλο μπολ (για να μην πήξει το αυγό από τη ζεστή κατσαρόλα), το σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη για να μην σχηματίσει πέτσα και το αφήνω κατά μέρος για να κρυώσει τελείως.
  • Βήμα 5 Για τα κανταϊφάκια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω ελαφρώς ένα μεγάλο ρηχό ταψί.
  • Βήμα 6 Παίρνω μια μικρή χουφτίτσα κανταΐφι, την απλώνω λιγάκι σε ένα ξύλο κοπής και φροντίζω να μην είναι πολύ αραιωμένες οι “κλωστές” του, αλλά σχετικά πυκνές μεταξύ τους. Στη μία άκρη βάζω 1 κουτ. γλυκού από την κρέμα μπουγάτσας, τυλίγω το κανταϊφάκι σε ρολό και το βάζω στο βουτυρωμένο ταψί. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ανάλογα με το μέγεθος φτιάχνω περίπου 30 μικρά κανταϊφάκια (ή 25 μεγαλύτερα) και τα βάζω όλα στο βουτυρωμένο ταψί.
  • Βήμα 7 Τα ψήνω για περίπου 25 λεπτά.
  • Βήμα 8 Για το σιρόπι: Βάζω όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν βράση. Τα βράζω για 10 λεπτά, μέχρι το σιρόπι να δέσει και αποσύρω από τη φωτιά. Το αφήνω να γίνει χλιαρό, το σουρώνω και περιχύνω τα επίσης χλιαρά κανταϊφάκια, μέσα στο ταψί τους. Τα αφήνω να κρυώσουν τελείως και σερβίρω.