προορισμός…γεύση!

Ο Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Καθενών Ν. Ευβοίας, στα πλαίσια ανάδειξης της Ευβοϊκής γαστρονομικής κληρονομιάς, διοργανώνει την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016 και ώρα 20:30, στη Πλατεία Καθενών, το 2ο Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας, με θέμα ”Ευβοϊκές Παραδοσιακές Γεύσεις”.
Πολιτιστικοί Σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής, θα διαγωνιστούν προκριματικά, με παράθεση Ευβοϊκών παραδοσιακών εδεσμάτων (Κυρίως πιάτο και Σούπα), τα οποία θα αξιολογηθούν από επιτροπή ειδικών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Γαστρονομίας. Οι τρεις νικητές των “Λευκών Σκούφων”, θα αναδειχθούν μετά την εκτέλεση συνταγής, που θα λάβει χώρα, ζωντανά μπροστά στο κοινό.
O κ. Κούκιος Θεόδωρος, Chef, θα μας μαγειρέψει ζωντανά, παρουσιάζοντας τις γαστρονομικές δημιουργίες του.
Συμμετέχουν, με αλφαβητική σειρά, οι παρακάτω Πολιτιστικοί Σύλλογοι:
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Αθανασίου «Η Πρόοδος», Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βούνων, Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Γλυφάδας, Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Καθενών, Εκπολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Καμαρίτσας, Εκπολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κοντοδεσπότη, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λούτσας, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πάλιουρα «Η Αγάλη», Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεροτριβιάς, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μαυρόπουλου, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σταυρού, Σύλλογος Γυναικών Ψαχνών «Η Έκφραση».
Η Ελληνική Ακαδημία Αρχιμαγείρων συμμετέχει στην Επιτροπή Γευσιγνωσίας με τους: κ. Αντωνιάδη Ηλία, Chef, κ. Καστόρη Γεώργιο, Chef,και τον κ. Κούκιο Θεόδωρο, Chef – Τακτικά Μέλη.
Επίτιμος γευσιγνώστης της βραδιάς, Guest Star, o κ. Σακελλαρίου Νικόλας, Chef.
Παρουσίαση – Stand up Comedy, ο καταξιωμένος ηθοποιός, κ. Χατζηπαύλου Γιώργος.

Υποστηρικτές με την ενεργό παρουσία και συμμετοχή τους, οι Ευβοϊκές εταιρίες προϊόντων, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΙΡΦΥΣ Α.Ε”, “ΕΥΒΟΙΚΗ ΖΥΜΗ Α.Β.Ε.Ε”, “ΒΙΟΦΑΡΜ Α.ΕκαιΚΤΗΜΑ ΑΒΑΝΤΙΣ’’.

To συγκρότημα FORMAGE BLANC, θα επενδύσει μουσικά τη βραδιά.
Η εκδήλωση υλοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων (ΔΗ.Κ.Α.ΔΙ.ΜΕ).

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 1. Συμμετέχουν, ως διαγωνιζόμενοι, Πολιτιστικοί Σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής.
 2. Κάθε Σύλλογος θα παρασκευάσει από:
  • ένα Κυρίως πιάτο (οπωσδήποτε Παραδοσιακή Ευβοϊκή Συνταγή) και
  • μια Σούπα (οπωσδήποτε Παραδοσιακή Ευβοϊκή Συνταγή)
 3. Ο κάθε διαγωνιζόμενος Σύλλογος, θα πρέπει να είναι στη πλατεία των Καθενών στις 20:00, προκειμένου να παραδώσει τα εδέσματα που παρασκεύασε στους διοργανωτές. Παρακαλούνται οι Φορείς να τηρήσουν μυστικότητα στο τι έχουν φτιάξει.
 4. Κάθε κυρίως πιάτο και κάθε σούπα θα αντιστοιχιστεί από τους διοργανωτές, με ένα μοναδικό αριθμό. Την παραπάνω αντιστοίχιση δεν θα την γνωρίζει κανείς, προκειμένου να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο του διαγωνισμού.
 5. Εφόσον ολοκληρωθεί η παράθεση του συνόλου των εδεσμάτων, η κριτική επιτροπή που θα αποτελείται από ειδικούς στο χώρο της Γαστρονομίας, θα ξεκινήσει τη διαδικασία της βαθμολόγησης η οποία θα βασίζεται στα εξής βασικά κριτήρια: Όψη, Οσμή και Γεύση.
 6. Το Κυρίως πιάτο θα αποτελέσει το 60% της τελικής βαθμολογίας ενώ η Σούπα το 40%.
 7. Όταν η κριτική επιτροπή τελειώσει το έργο της, η βαθμολογία που συγκέντρωσε κάθε έδεσμα ξεχωριστά θα κοινοποιηθεί στο κοινό, ακολουθούμενη από ένα σύντομο σχολιασμό από μέλη της κριτικής επιτροπής.
 8. Οι 3 Σύλλογοι που θα συγκεντρώσουν την πιο υψηλή βαθμολογία {Βαθμολογία Κυρίως Πιάτου (60%) + Βαθμολογία Σούπας (40%) = Τελική Βαθμολογία (100%)} θα προκριθούν στον τελικό.
 9. Στον τελικό, και οι 3 Σύλλογοι ταυτόχρονα, με τη συμμετοχή 2 μελών έκαστος, θα παρασκευάσουν ζωντανά μπροστά στο κοινό, μέσα σε 20 λεπτά, ένα κυρίως πιάτο. Για τα Υλικά και την εκτέλεση της συνταγής, θα λάβουν γνώση, όλοι οι Σύλλογοι, 7 ημέρες πριν την έναρξη του Φεστιβάλ. Το υπόψη κυρίως πιάτο (απλή συνταγή) έχει επιλεγεί από Σεφ, ενώ όλα τα σχετικά μέσα για την εκτέλεση, θα δοθούν από τους διοργανωτές (Η Συνταγή ακολουθεί στην επόμενη σελίδα).
 10. Με την ολοκλήρωση του κυρίως πιάτου, εκ νέου η κριτική επιτροπή θα βαθμολογήσει τους 3 Συλλόγους, με αποτέλεσμα την τελική κατάταξη και την ανάδειξη του πρώτου νικητή του Φεστιβάλ.
 11. Θα ακολουθήσει απονομή των «λευκών σκούφων» στους 3 νικητές.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 3 ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΡΙΘΟΥΝ
«ΤΡΑΧΑΝΟΤΟ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ»

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

 • ½ κιλό Τραχανάς Γλυκός παραδοσιακός
 • ½ κιλό Χωριάτικο Λουκάνικο
 • μισή πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
 • μισή πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
 • ένα μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
 • 2 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
 • ελαιόλαδο
 • αλάτι, πιπέρι, 2-3 φύλλα δάφνης
 • λίγο λευκό κρασί
 • λίγη Φέτα τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα αντικολιτικό τηγάνι, σοτάρουμε το λουκάνικο, αφαιρούμε το λίπος βάζοντας το λουκάνικο σε απορροφητικό χαρτί και το αφήνουμε να περιμένει. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τις πιπεριές, αφού χρυσαφίσουν προσθέτουμε τον τραχανά ανακατεύοντας μέχρι να γυαλίσει, σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε την τομάτα, το λουκάνικο, το αλατοπίπερο και τη δάφνη ανακατεύοντας συνέχεια. Κατά τη διάρκεια του βρασμού προσθέτουμε ανά διαστήματα βραστό νερό μέχρι να μαγειρευτεί και να χυλώσει ο τραχανάς. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, πασπαλίζουμε την τριμμένη φέτα και λίγο ελαιόλαδο.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

afisa

author-sign

Δείτε επίσης...

1 Comment

 1. Πολύ χρήσιμο…

Απάντηση