Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΚΕΪΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ, ΜΕ ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟ

ΚΕΪΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ, ΜΕ ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟ

ΚΕΪΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ, ΜΕ ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟ

: 6-8
: 40 min
: 50 min

Όσο προχωράμε προς το χειμώνα, τα λεμόνια γίνονται πιο ζουμερά, μυρωδάτα και γλυκά. Με αυτά τα λεμόνια φτιάχνετε αυτό το θαυμάσιο, ζουμερό κέικ με την ευχάριστα λασπώδη υφή.

Υλικά
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • 200 γρ. αμυγδαλόσκονη (θα τη βρείτε σε σακουλάκια, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • ξύσμα από 1½ ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας παπαρουνόσποροι (θα βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε παντοπωλεία, σε μπαχαράδικα αλλά και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων)
  • 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • Για το σιρόπι
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 1¼ φλιτζ. τσαγιού (250 ml) νερό
  • ½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) χυμός λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φαρδιά λωρίδα από φλούδα ακέρωτου και βιολογικού λεμονιού
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για το σιρόπι: Βράζω όλα τα υλικά μαζί, σε μέτρια φωτιά, για 20 – 25 λεπτά (μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που θα πάρει μια βράση), μέχρι να φτιάξω ένα ελαφρώς δεμένο σιρόπι. Το αφήνω να κρυώσει εντελώς και το σουρώνω.
  • Βήμα 2 Για το κέικ: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω ελαφρώς μια μέτρια φόρμα για κέικ, με τρύπα στη μέση ή ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 26 εκ.
  • Βήμα 3 Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τη ζάχαρη και ο μαλακωμένο βούτυρο, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτω ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη και στη συνέχεια ρίχνω το γιαούρτι και το τυρί κρέμα. Στη συνέχεια προσθέτω την αμυγδαλόσκονη, το ξύσμα λεμονιού και τους παπαρουνόσπορους και χτυπάω μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  • Βήμα 4 Σταματάω τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτω το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω καλά με μια σπάτουλα, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και ομοιόμορφο. Το αδειάζω στη βουτυρωμένη φόρμα ή στο ταψάκι και το ψήνω για 50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
  • Βήμα 5 Βγάζω το κέικ από το φούρνο και το περιχύνω αμέσως με το κρύο σιρόπι, μέσα στη φόρμα. Το αφήνω για 30 λεπτά, το ξεφορμάρω σε μια πιατέλα και το σερβίρω.

Related Posts

Χωριάτικο φύλλο & κρούστας από την Ευβοϊκή Ζύμη

Χωριάτικο φύλλο & κρούστας από την Ευβοϊκή Ζύμη

Η εταιρία ΕΥΒΟΪΚΗ ΖΥΜΗ ΑΒΕΕ ξεκίνησε το 1984 στα Ψαχνά Ευβοίας με την επωνυμία «Ζυμαρικά Ψαχνών», ως μια μικρή προσωπική βιοτεχνία με την παραγωγή παραδοσιακών ζυμαρικών, ακολουθώντας πιστά τις πατροπαράδοτες συνταγές και χρησιμοποιώντας μόνο τα καλύτερα αγνά υλικά, με τον τρόπο των πεπειραμένων νοικοκυρών. Μαθαίνοντας […]

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΑΝΩ ΒΑΡΟΣ;

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΑΝΩ ΒΑΡΟΣ;

Η απώλεια βάρους είναι μία δύσκολη υπόθεση, ιδίως όταν ό δείκτης της ζυγαριάς δεν ξεκολλάει. Ωστόσο, προτού απογοητευτείτε και παρατήσετε την προσπάθειά σας ελέγξτε τον παρακάτω δεκάλογο: 1. Είστε συστηματική με την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών; Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας […]