destination taste!

ΚΕΪΚ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΚΕΪΚ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΚΕΪΚ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

: 8-10
: 1 hr
: 1 hr

«Σταγόνες» σοκολάτας βρίσκω συσκευασμένες στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Φτιάχνω και μόνη μου ως εξής: βάζω 125 γρ. (1 πλάκα) κουβερτούρα ή μαύρη σοκολάτα μπίτερ (πάνω από 68% κακάο) στο ψυγείο για να σφίξει λίγο και μετά την τρίβω στη χονδρή πλευρά του τρίφτη, με κίνηση δυνατή και σχετικά αργά ώστε να βγούνε κάπως μεγαλούτσικα κομμάτια, σαν μικρές στριφτές κορδελίτσες.

Υλικά
  • 1 γεμάτο φλιτζ. τσαγιού τριμμένη ψίχα κολοκύθας (συνήθως αγοράζω 1 μεγάλη φέτα κολοκύθας από το σούπερ μάρκετ και αφαιρώ με ένα κοφτερό μαχαίρι την ψίχα. Αφού την καθαρίσω από τα σπόρια και τις σκληρές ίνες την τρίβω στη χονδρή πλευρά του τρίφτη)
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη + 2 κουταλιές επιπλέον, για την κολοκύθα
  • 120 γρ. αγελαδινό βούτυρο, μαλακωμένο για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι
  • 1 λοβός βανίλιας (τον χαράζω κατά μήκος στη μέση και με ένα μικρό μαχαιράκι ξύνω και παίρνω τα σποράκια) ή 2 κουτάκια βανίλια σε σκόνη
  • το ξύσμα από 1 μεγάλο και ακέρωτο πορτοκάλι
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο + 1 κουταλιά ακόμα, για τη φόρμα
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 φακελάκι «σταγόνες» κουβερτούρας
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 2 Ρίχνω την τριμμένη κολοκύθα σε ένα σουρωτήρι, πασπαλίζω με τις 2 κουταλιές ζάχαρη, ανακατεύω καλά και αφήνω την κολοκύθα να στραγγίξει για 20 λεπτά, μέσα στο σουρωτήρι, με ένα πιάτο από κάτω για να μείνουν τα υγρά. Τη στύβω καλά με τα χέρια και την αφήνω κατά μέρος.
  • Βήμα 3 Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο και το 1½ φλιτζάνι ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να φτιάξω ένα μείγμα που να μοιάζει σαν κρέμα. Προσθέτω έναν-έναν τους κρόκους αυγών, χτυπώντας πολύ καλά μετά από κάθε προσθήκη και μετά ρίχνω την κανέλα, το λικέρ, τη βανίλια (σπόρους ή σκόνη) και το ξύσμα του πορτοκαλιού, χτυπώντας ασταμάτητα μέχρι να φτιάξω ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Βήμα 4 Σταματάω τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτω το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα ή με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ), μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και εντελώς ομοιογενές. Τέλος, ρίχνω τη στυμμένη κολοκύθα και τις «σταγόνες» κουβερτούρας και ανακατεύω απαλά.
  • Βήμα 5 Σε ένα άλλο, καθαρό και στεγνό μπολ χτυπάω τα ασπράδια μέχρι να φτιάξω μια σφικτή μαρέγκα, την οποία προσθέτω στο μείγμα της κολοκύθας, ανακατεύοντας με μεγάλες και απαλές κινήσεις για να μην χαθεί ο όγκος της μαρέγκας.
  • Βήμα 6 Βουτυρώνω και αλευρώνω μια μέτρια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση και αδειάζω εκεί το μείγμα που ετοίμασα. Ψήνω το κέικ στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει -για να δω αν είναι έτοιμο, βυθίζω στο κέντρο του τη λάμα ενός μαχαιριού, η οποία πρέπει να βγει στεγνή, χωρίς υπολείμματα ζύμης.
  • Βήμα 7 Αφήνω το κέικ για 5 λεπτά στη φόρμα και μετά το ξεφορμάρω και το αφήνω να κρυώσει τελείως σε μια σχάρα πριν το κόψω.

Related Posts

ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ

ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ

Αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού με δυνατό άρωμα και έντονη γεύση. Ανάλογα με το χρώμα τους και τη γεύση τους έχουμε διάφορες ποικιλίες. Εκτός από τα κλασσικά χρυσοκόκκινα ροδάκινα, έχουμε τα νεκταρίνια, τους γιαρμάδες, τα λευκόσαρκα… Απολαύστε τα όλα σε διάφορες συνταγές τώρα που είναι στα […]

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΖΕΣΤΗ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΖΕΣΤΗ

Η διατήρηση της σωστής λειτουργίας του οργανισμού εξασφαλίζεται όχι μόνο από την ισορροπημένη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών αλλά και εκείνη των υγρών. Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, η ανάγκη για επαρκή πρόσληψη νερού αυξάνεται, μιας και η έντονη εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει […]