ΖΩΜΟΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
Ο ζωμός που αντικαθιστά το νερό. Ότι και να μαγειρέψω χρησιμοποιώ ζωμό λαχανικών.
Υλικά
- λίγο ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μέτριο πράσο, κομμένο σε μεγάλες ροδέλες
- 1 καρότο (κατά προτίμηση βιολογικό), σε μεγάλες ροδέλες
- ½ λίτρο λευκό ξηρό κρασί
- 2½ λίτρα νερό
- 1 ματσάκι µυρωδικών (μπουκέ γκαρνί), δεµένο µε σπάγκο ή τυλιγμένο σε ένα κομμάτι τουλπάνι (π.χ. 1 κλωνάρι σέλινο, 1 κλωνάρι μαϊντανός, 1 κλωνί θυµάρι και 1 δαφνόφυλλο)
- 10 κόκκοι µαύρου πιπεριού και λίγο πράσινο
- αλάτι
Διαδικασία
- Βήμα 1 Ζεσταίνω ελάχιστο ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρω το κρεμμύδι, το πράσο και το καρότο, σε μέτρια φωτιά, για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και απλώς να σκορπίσουν τα αρώματά τους. Σβήνω με το κρασί, το αφήνω να πάρε μια βράση και ρίχνω το νερό, το ματσάκι μυρωδικών, αλάτι και τους κόκκους πιπεριού.
- Βήμα 2 Βράζω τα υλικά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά, μέχρι ο ζωμός να μειωθεί στα 2 λίτρα περίπου. Αποσύρω από τη φωτιά, αφήνω το ζωμό να κρυώσει και τον σουρώνω.
- Βήμα 3 Τον χρησιμοποιώ αμέσως στη συνταγή μου ή τον φυλάω στην κατάψυξη, για αρκετούς μήνες, μοιρασμένο σε νάιλον σακουλάκια, καλά δεμένα ή σε πλαστικά ταπεράκια ή τον μοιράζω σε παγοθήκες.