destination taste!

ΖΩΜΟΣ ΚΟΤΑΣ

ΖΩΜΟΣ ΚΟΤΑΣ

ΖΩΜΟΣ ΚΟΤΑΣ

: 2½ λίτρα
: 15 min
: 4 hr 30 min

Από τους πιο βασικούς ζωμούς της κουζίνας. Μπορεί να απαιτεί αρκετό χρόνο βρασμού αλλά είναι μεγάλη η ποσότητα. Αν τον παγώσετε στην κατάψυξη θα περάσετε πολύ καιρό.

Υλικά
  • 4 λίτρα κρύο νερό
  • 2 κιλά φτερούγες κότας και κόκαλα*
  • 1 ξερό κρεμμύδι, κοµµένο στα 4
  • 1 κεφάλι σκόρδου, ολόκληρο, κοµµένο στη µέση
  • 1 μέτριο καρότο (κατά προτίμηση βιολογικό), καθαρισμένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 1 µικρή ντοµάτα, κοµµένη στη µέση
  • 1 αρωματικό μπουκέτο (μπουκέ γκαρνί) από 1 φύλλο δάφνης, 1 κλωναράκι θυµάρι, φρέσκο ή ξερό και 2 – 3 κλαράκια μαϊντανό
  • 10 κόκκοι πιπέρι µαύρο
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε µια κατσαρόλα βάζω το νερό και τις φτερούγες (ή τα κόκαλα) και ανάβω το μάτι της κουζίνας. Μόλις πάρει βράση το νερό, χαµηλώνω τη φωτιά και ξεκινάω το ξάφρισµα. Ξαφρίζω για περίπου ½ ώρα, µε κουτάλι (όχι με τρυπητή κουτάλα). Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζω σε χαµηλή φωτιά για 4 ώρες. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος εξατµιστεί πολύ νερό, πρέπει να συμπληρώνω τόσο ώστε οι φτερούγες να είναι πάντα καλυμμένες. Τον σουρώνω. Τον χρησιμοποιώ αμέσως στη συνταγή μου ή τον φυλάω στην κατάψυξη, για αρκετούς μήνες, μοιρασμένο σε νάιλον σακουλάκια, καλά δεμένα ή σε πλαστικά ταπεράκια ή τον μοιράζω σε παγοθήκες.
  • Βήμα 2 * Τις φτερούγες κότας θα τις βρείτε συσκευασμένες σε δισκάκια στα ψυγεία των µεγάλων σούπερ µάρκετ ή θα τις αγοράσετε με το κιλό από κρεοπωλείο – είναι γνωστές και ως «πλατάρια». Για την «καρκάσα», δηλαδή τα κόκαλα από 1 ολόκληρο κοτόπουλο, θα πρέπει πρώτα να βράσετε ένα ολόκληρο κοτόπουλο και να ξεχωρίσετε το ψαχνό του για άλλη συνταγή, όπως για σαλάτες, πίτες ή σάντουιτς.

Related Posts

ΖΩΜΟΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΖΩΜΟΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Ο ζωμός που αντικαθιστά το νερό. Ότι και να μαγειρέψω χρησιμοποιώ ζωμό λαχανικών.

ΖΩΜΟΣ ΚΡΕΑΤΟΣ

ΖΩΜΟΣ ΚΡΕΑΤΟΣ

Δεν βάζω άλλα μπαχαρικά εκτός από τα δαφνόφυλλα για να κρατήσω ουδέτερη τη γεύση του ζωμού. Δεν θέλω να μυρίζει έντονα και να επηρεάζει τα φαγητά μου.



Dina’s Daily RecipesΠικάντικο ρολό κοτόπουλο, γεμιστό με πιπεριές

Dina’s Daily RecipesΡύζι τηγανητό με λαχανικά και αυγά