ΖΩΜΟΣ ΚΡΕΑΤΟΣ
Δεν βάζω άλλα μπαχαρικά εκτός από τα δαφνόφυλλα για να κρατήσω ουδέτερη τη γεύση του ζωμού. Δεν θέλω να μυρίζει έντονα και να επηρεάζει τα φαγητά μου.
Υλικά
- 3 – 4 κόκαλα από μοσχάρι (ζητήστε από τον χασάπη) ή 1 κοµµάτι κρέατος για βραστό
- 3 λίτρα νερό
- 2 κουτ. σούπας ξερό θυµάρι
- 2 δαφνόφυλλα
- 1 ξερό κρεμμύδι, κοµµένο στα τέσσερα
- 2 μέτρια καρότα (κατά προτίμηση βιολογικά), κομμένα σε μεγάλες ροδέλες
- 1 πράσο, κομμένο σε μεγάλες ροδέλες
- αλάτι, χονδροσπασμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Βήμα 1 Ρίχνω όλα τα υλικά σε µια μεγάλη κατσαρόλα και τα βράζω για περίπου 1 ώρα. Σουρώνω το ζωµό και τον αφήνω στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον, ώστε να παγώσει στην επιφάνεια το λίπος, το οποίο θα αφαιρέσω µετά με ένα κουτάλι. Τον χρησιμοποιώ αμέσως στη συνταγή μου ή τον φυλάω στην κατάψυξη, για αρκετούς μήνες, μοιρασμένο σε νάιλον σακουλάκια, καλά δεμένα ή σε πλαστικά ταπεράκια.