Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ

: 4
: 5 min
: 10 min

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μία συνταγή της αγαπημένης μας Ντίνας με έντονο μεσογειακό χρώμα αλλά και γεύση! Τα σπαγγέτι ολικής άλεσης είναι πολύ πλούσια σε θρεπτική αξία, καθώς παρέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμινών της ομάδας Β που ενδυναμώνουν το νευρικό σύστημα και ταυτόχρονα ενισχύουν το μεταβολισμό. Επιπλέον, παρουσιάζουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη γεγονός που σημαίνει ότι προκαλούν ήπια αύξηση του σακχάρου στο αίμα, χωρίς απότομες αυξομειώσεις της γλυκόζης. Αυτό σημαίνει ότι συμπεριφέρονται φιλικότερα μεταβολικά, σε σχέση με τα λευκά ζυμαρικά. Η υπέροχη αυτή συνταγή της Ντίνας, προσφέρει ένα επιπλέον πλούσιο κοκτέιλ βιταμινών και μετάλλων που σχετίζονται με την καλή οστική υγεία και τη θωράκιση του ανοσοποιητικού. Η παρουσία του αγελαδινού βουτύρου και του τριμμένου σκληρού τυριού Δανίας «απογειώνει» όχι μόνο γευστικά τη συνταγή, αλλά και θρεπτικά με δεδομένη την πολύ υψηλή περιεκτικότητα τους στη ζωτική για το ανοσοποιητικό βιταμίνη D, σε βιταμίνη Α για πιο υγιές δέρμα και μαλλιά και βέβαια σε ασβέστιο για ισχυρά οστά. Ο συνδυασμός των τριών αυτών θρεπτικών συστατικών περιορίζει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης και παράλληλα ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό. Το αποτέλεσμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα λόγω της πολύπλευρης απειλής του κορωνoϊού.

Υλικά
  • 500 γρ. σπαγέτι ολικής άλεσης Νο 6, ΗΛΙΟΣ
  • 80 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 4 φιλέτα αντζούγιας
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη
  • 2 πιπερίτσες τσίλι, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο, γλυκό
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
  • 10-12 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. Arla σκληρό τυρί Δανίας τριμμένο, Arla
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βράζω τα σπαγγέτι σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Κρατάω ½ φλιτζάνι νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών, τα στραγγίζω και τα διατηρώ ζεστά.
  • Βήμα 2 Βάζω το βούτυρο σε ένα μεγάλο γουόκ να ζεσταθεί και ρίχνω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να σοταριστεί.
  • Βήμα 3 Βάζω στο μούλτι τις ελιές, τις αντζούγιες, την κάππαρη και το νερό που κράτησα από το βράσιμο των ζυμαρικών. Τα πολτοποιώ μέχρι να γίνουν κρέμα και αδειάζω το μείγμα στο τηγάνι με το κρεμμύδι. Ανακατεύω και προσθέτω τα βρασμένα σπαγγέτι. Ανακινώ το τηγάνι και προσθέτω το μπούκοβο, την πάπρικα, τον δυόσμο και τις πιπερίτσες τσίλι.
  • Βήμα 4 Σερβίρω στα πιάτα πασπαλίζοντας με σκληρό τυρί Δανίας.
  • Βήμα 5 Τip: Αλάτι δεν χρησιμοποιώ γιατί οι αντζούγιες, οι ελιές και η κάππαρη έχουν αρκετό. Αν όμως εσείς δοκιμάσετε και κρίνετε ότι χρειάζεται μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγο θαλασσινό στο τέλος.