Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Ζάππειο 13-15 Οκτωβρίου: Imathia Quality… Γαστρονομικές διαδρομές της Ημαθίας

Ζάππειο 13-15 Οκτωβρίου: Imathia Quality… Γαστρονομικές διαδρομές της Ημαθίας

Η καρδιά της Αθήνας χτυπά στους ρυθμούς του Imathia Quality. Ένα τριήμερο τουριστικών, πολιτιστικών και γαστρονομικών διαδρομών, με έντονες… γεύσεις ιστορίας της Μακεδονικής παράδοσης. Συνδυάστε το ξινόμαυρο κρασί με την παραγωγή μας σε κρέας, τυρί και φρούτα, μέσα από την γευσιγνωσία γνωστών σεφ, που θα επαναφέρουν την αρχαία μακεδονική κουζίνα στο πιάτο σας! Και φυσικά «γευτείτε», στους δρόμους του πολιτισμού και της παράδοσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη , τις Αιγές, τη Μίεζα, την Βυζαντινή Βέροια, τα χιονοδρομικά κέντρα του Σελίου και των «3-5 Πηγαδιών». Imathia Quality. Ένα μοναδικό IQ που δεν πρέπει να χάσετε.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ IMATHIA QUALITY I.Q.
Τουριστικές, πολιτιστικές και γαστρονομικές διαδρομές της Ημαθίας
ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ ΑΘΗΝΩΝ 13-15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017
Στο πρόγραμμα οι θεματολογίες και οι εισηγητές ενδέχεται να τροποποιηθούν

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017
12:00 Άνοιγμα της έκθεσης με τις τουριστικές διαδρομές και τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων Ημαθίας.

13:00 Ταξιδεύοντας με τη Μακεδονική κουζίνα της Ημαθίας. Παρουσίαση Γεώργιος Παλησίδης και Ελένη Ψυχούλη.

 • Η αξία της καινοτομίας στον Αγροδιατροφικό και Τουριστικό τομέα, Θεόφιλος Τεληγιαννίδης -Πρόεδρος Αναπτυξιακής Νομού Ημαθίας Α.Ε. Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α.
 • Θρησκευτικός τουρισμός και γαστρονομικές διαδρομές. Τα οφέλη στην κοινωνία, Μάγδα Πειστικού – Καθηγήτρια Τουρισμού Μητροπολιτικό Κολλέγιο, Γιώργος Παλησίδης – Ερευνητής Γαστρονομίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

14:00 Στρογγυλό τραπέζι. Συντονίστρια: Δρ. Χαρούλα Σπινθηροπούλου – Οινολόγος, Γεωπόνος.

 • Το κόκκινο διαμάντι της Ημαθίας. Αφιέρωμα στο ξινόμαυρο. Ομιλητές: Οινοποιοί της Ημαθίας.
 • Ειδική γευστική δοκιμή ξινόμαυρου κρασιού, σε συνδυασμό παλαιωμένων και αρωματισμένων τυριών και αλλαντικών από παραγωγούς της Ημαθίας.
 • Γευστική δοκιμή ξινόμαυρου και μοσχαριού Βέροιας. Παρουσίαση τεχνικής σιτέματος και ψησίματος μοσχαρίσιας μπριζόλας Βέροιας από τον Νίκο Μαλλιάρα – Chef Εστιάτορα dry aged local beef steak.

16:00-19:00 Εσπερίδα
Τουριστικές διαδρομές Ημαθίας– Τοπικά προϊόντα και Διατροφή. Στρογγυλό τραπέζι. Συντονίζει Δρ. Γεώργιος Μπόσκου – Επίκουρος Καθηγητής και η κα Μάγδα Πειστικού – Καθηγήτρια Τουρισμού Μητροπολιτικό Κολλέγιο.

 • Παρουσίαση «Η Σχολή του Αριστοτέλη και το Αριστοτελικό Μενού», Δημήτρης Μάντσιος – Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ημαθίας, Γαστρονόμος. Παρουσίαση Μενού και γευστική δοκιμή παρασκευασμένα από το Chef Χάρη Αλατσίδη.
 • Η διατροφική αξία των φρέσκων φρούτων και τουριστικές διαδρομές με φρέσκα φρούτα. Η εμπειρία του Ημαθιώτικου φρούτου, Κατερίνα Γιαζιτζή – Διαιτολόγος Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
 • Η διατροφική αξία της μπάμιας. Γευστική δοκιμή παγωτού μπάμιας από τη Pastry Chef Χριστίνα Μάλλιου.
 • Επίδειξη πίτας περέκ, ηβριστόν, σιρόν από chef εστιατορίου Ημαθίας, Συνοδευτικές προτάσεις οίνου.
 • Ξεστημένο και Χασάπικο στο νταβά. Chefs Γιάννης Σαμούκας, Γιώργος Μουστάκας.
 • Μαγειρική με ροδάκινο, μοσχάρι ω-3 “άρωμα”, σάλτσες από το Συνεταιρισμό Ερίβωλο και κρασί Ημαθίας από τους Chefs Βησσαρίων Παρθένη, Σταμάτη Τσίλια, Άρη Τσανακλίδη μαζί με το Θωμά Λεπτοκαρίδη.

19:45 πέρας προσέλευσης προσκεκλημένων

19:55 πέρας προσέλευσης επισήμων

20:00 Επίσημη έναρξη – εγκαίνια της έκθεσης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου

Κεντρική παρουσίαση Χρήστος Ζαμπούνης – Δημοσιογράφος

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ:
Του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελου Αποστόλου
Της Υπουργού Τουρισμού κ. Ελένης Κουντουρά (Εκπρόσωπος από το Υπουργείο
Του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα
Του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κωνσταντίνου Καλαϊτζίδη
Του Δημάρχου Βέροιας κ. Κωνσταντίνου Βοργαζίδη

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017
12:00: έναρξη της έκθεσης
Στρογγυλό τραπέζι «Η τουριστικής ανάπτυξης της Ημαθίας». Συντονιστής Νίκη Καρατζιούλα -Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας.

 • «Αρχαιολογία παντός καιρού: το χρυσοφόρο κοίτασμα της Ημαθίας» Δρ. Αγγελική Κοτταρίδη- Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας.
 • «Η Μακεδονική Κουζίνα στην πράξη», Θεοφάνης Παπάς-Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
 • «Discover Veria-Ανακαλύψτε τη Βέροια: το σταυροδρόμι του πολιτισμού και των θρησκειών», Βασίλης Λυκοστράτης – Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Βέροιας.
 • «Naoussa sorry… no beaches», Νικόλαος Κουτσογιάννης – Δήμαρχος Ηρωικής Πόλης Νάουσας.
 • «Κομβικές αγροτοδιατροφικές βιομηχανίες της Αλεξάνδρειας και η σημασία τους στην τοπική οικονομία», Παναγιώτης Γκυρίνης – Δήμαρχος Αλεξάνδρειας.

14:00 «Η Μακεδονική κουζίνα της Ημαθίας». Παρουσίαση Γεώργιος Παλησίδης και Ελένη Ψυχούλη.

Παρουσίαση Η συμβολή του αγροδιατροφικού τομέα στον Τουρισμό, Χρήστος Γιαννακάκης – Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και στέλεχος του Α.Σ. «Venus Growers».

 • Παρουσίαση τεχνικής σιτέματος και ψησίματος μοσχαρίσιας μπριζόλας Βέροιας, Νίκος Μαλλιάρας – Chef Εστιάτορας dry aged local beef steak.
 • Τουριστική περιπλάνηση. Ταξίδι και εδέσματα με Ημαθιώτικα προϊόντα. Chefs Ηλιάδης Λάζαρος, Νικόλαος Γκότσης & Βασίλης Λαφάρας.
 • Ρεβανί, η γλυκιά απόλαυση των τουριστών τα μυστικά του διάσημου γλυκού από το Σύλλογο Ζαχαροπλαστών Βέροιας. Συνταγή γευστική δοκιμή και ιστορική αναδρομή στην προέλευσή του.
 • Η ροδακινόπιτα της Ημαθίας, Ελληνικό Πρωινό super food και sorbet τσίπουρο με ροδάκινο. Επίδειξη και παρουσίαση Δημήτρης Μάντσιος – Γαστρονόμος.
 • Παρουσίαση η σαλάτα της Ημαθίας «Mix Imathia». Μαθητές ανακατεύουν και μαγεύουν με τοπικά προϊόντα, Κωνσταντίνος Ντούλιας – επιχειρηματίας.
 • Μαγειρική με κράνα, κεράσι, τρούφα και μοσχάρι με ω-3 «άρωμα», από το Chef Βησσαρίωνα Παρθένη, chefs και εστιάτορες της Ημαθίας.

18:00 Πέρας παρουσιάσεων και κλείσιμο έκθεσης

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017
11:00 άνοιγμα έκθεσης για το κοινό των Αθηνών

 • 11:30 Παρουσίαση των Δήμων της Ημαθίας με τις «Τουριστικές διαδρομές της Ημαθίας» Δημήτρης Μάντσιος – Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ημαθίας και των παραγωγών με τα τοπικά προϊόντα Γιώργος Παλησίδης -ερευνητής γαστρονομίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. «Medeat και Τουριστικές διαδρομές Ημαθίας», Έλενα Ατσάλου – ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε.

12:00 Μαγειρικές επιδείξεις από σχολές με τοπικά προϊόντα.

13:00 Παρουσίαση των συμμετασχόντων επιχειρήσεων στους δημοσιογράφους απονομή πλακετών και αναμνηστικών δώρων

16:00 κλείσιμο έκθεσης.


Related Posts

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ… ΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ… ΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Είναι το μυρωδικό που κυριαρχεί στα χειμωνιάτικα πιάτα μας. Στιβαρός, αρρενωπός χαρακτήρας, ζεστή ευωδιά, με ιδιαίτερη δύναμη και ζωντάνια, έχει ταυτιστεί με μερικά από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Είναι ο σχεδόν σταθερός αρωματικός σύντροφος του αρνίσιου κρέατος, αλλά πώς αλλιώς […]

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ;

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ;

«Τρώγε το πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι, σαν πρίγκιπας και το βράδυ… σαν ζητιάνος». Έτσι λέει ο θυμόσοφος λαός και δεν έχει άδικο. Το βράδυ ο οργανισμός μας δυσκολεύετε πιο πολύ στη πέψη ειδικά αν φάμε πολύ και πέσουμε αμέσως για ύπνο! Για να έχουμε […]Subscribe