Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΕΛΙΟΨΩΜΟ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΜΕ ΜΠΕΪΚΟΝ

ΕΛΙΟΨΩΜΟ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΜΕ ΜΠΕΪΚΟΝ

ΕΛΙΟΨΩΜΟ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΜΕ ΜΠΕΪΚΟΝ

: 2 φρατζόλες
: 20 min
: 40 min
           
: 2 hr 15 min

Ο συνδυασμός των «χωριάτικων» αλευριών με τις ελιές είναι μοναδικός! Χρησιμοποιούμε όποιο είδος ελιάς θέλουμε, από Καλαμών ή άλλη μαύρη, μέχρι πράσινες τσακιστές ή μείγμα περισσότερων ειδών, ανάλογα με τα γούστα μας.

Υλικά
  • 200 ml χλιαρό νερό
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 300 γρ. αλεύρι σκληρό, σταρένιο, για ψωμί
  • 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 100 γρ. ελιές Καλαμών (ή πράσινες ή άλλες της αρεσκείας μας), χωρίς κουκούτσια, κομματιασμένες
  • 50 γρ. μπέικον σε φέτες, ψιλοκομμένες
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε ένα μπολάκι βάζω το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύω πολύ καλά, μέχρι να φτιάξω ένα λείο μείγμα, και το αφήνω κατά μέρος, μέχρι να αφρίσει ελαφρώς.
  • Βήμα 2 Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά τα δύο άλευρα, κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω το μείγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο. Ανακατεύω καλά το μείγμα με τα χέρια (ή με το «γάντζο» του μίξερ, για ζύμες), μέχρι το υγρό μείγμα να απορροφηθεί από το αλεύρι. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο ακόμα νερό, χλιαρό, και συνεχίζω το ζύμωμα για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να φτιάξω ένα λείο ζυμάρι.
  • Βήμα 3 Το μεταφέρω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και το ζυμώνω για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει λείο και ιδιαίτερα ελαστικό. Εναλλακτικά, συνεχίζω το ζύμωμα για 5 λεπτά στο μίξερ.
  • Βήμα 4 Μεταφέρω το ζυμάρι σε ένα μεγάλο, ελαφρώς αλευρωμένο μπολ, το σκεπάζω με μια κουβερτούλα και το αφήνω σε ένα σχετικά χλιαρό μέρος, για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να φουσκώσει καλά και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Βήμα 5 Ζεσταίνω ένα αντικολλητικό τηγάνι, σκέτο, χωρίς λιπαρή ουσία, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά. Τηγανίζω εκεί το μπέικον ώσπου να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανό. Τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Βήμα 6 Μεταφέρω τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνω για λίγο, μέχρι να ξεφουσκώσει. Τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη και ανοίγω το καθένα σε επίπεδη επιφάνεια, σε ένα δίσκο με πάχος όχι μεγαλύτερο από 1/2 εκ.
  • Βήμα 7 Στην επιφάνεια κάθε δίσκου σκορπίζω τις ελιές και το τραγανό μπέικον και διπλώνω κάθε δίσκο στη μέση, φτιάχνοντας μισοφέγγαρο. Πιέζω το κάθε μισοφέγγαρο με τις παλάμες μου για να ενσωματωθούν οι ελιές και το μπέικον στη ζύμη. Χαράζω κάθε δίσκο με μερικές βαθιές τομές, με τη μύτη ενός μαχαιριού.
  • Βήμα 8 Τους μεταφέρω σε ένα ρηχό, μεγάλο ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα, τους σκεπάζω με μια κουβερτούλα ή με μια πετσέτα και αφήνω σε ένα χλιαρό μέρος, για 45 λεπτά περίπου, μέχρι οι δίσκοι ζύμης να φουσκώσουν.
  • Βήμα 9 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC.
  • Βήμα 10 Ψήνω τα ψωμιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Γυρίζω τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ, ψήνω τα ελιόψωμα για άλλα 5 λεπτά για να ροδίσουν ωραία και να γίνουν τραγανά και ξεφουρνίζω. Τα σερβίρω χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου.