Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΕΛΙΟΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΔΥΟΣΜΟ

ΕΛΙΟΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΔΥΟΣΜΟ

ΕΛΙΟΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΔΥΟΣΜΟ

: 8
: 20 min
: 20 min
           
: 50 min

Αν δεν θέλετε να φτιάξετε ατομικά ψωμάκια μπορείτε να φτιάξετε 2 μεγάλα καρβέλια. Για να διαπιστώσετε αν έχουν ψηθεί καλά στο εσωτερικό τους, μόλις τα βγάλετε από το φούρνο «χτυπήστε τα» με τα δάχτυλά σας από την κάτω μεριά. Πρέπει να ακουστεί ένα ήχος βαθύς και «κούφιος», σημάδι ότι η ζύμη έχει ψηθεί ως το κέντρο και έχει στεγνώσει και φουσκώσει. Αν ο ήχος ακουστεί στεγνός και υπόκωφος, όχι κούφιος, συνεχίστε το ψήσιμο για μερικά ακόμα λεπτά.

Υλικά
  • 200 ml χλιαρό νερό, περίπου
  • 1 φακελάκι (7 – 8 γρ.) ξηρή μαγιά
  • 800 γρ. αλεύρι σταρένιο, σκληρό, για ψωμί και ζυμώματα
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 300 γρ. ανάμεικτες ελιές (Καλαμών, τσακιστές κ.ά.), ζυγισμένες χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες
  • 4 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, καλά τριμμένος
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • ½ κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σε ένα μπολάκι βάζω το νερό και τη μαγιά, ανακατεύω και αφήνω το μείγμα κατά μέρος για 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
  • Βήμα 2 Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) βάζω το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύω. Κάνω μια λακκούβα στη μέση και ρίχνω εκεί το υγρό μείγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο και ανακατεύω κυκλικά με τα χέρια (ή με το εξάρτημα «γάντζος» του μίξερ, για ζύμες).
  • Βήμα 3 Προσθέτω λίγο ακόμα χλιαρό νερό, προσεκτικά, αργά και σε δόσεις, συνεχίζοντας το ζύμωμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια ενιαία, μέτρια ζύμη. Συνεχίζω το ζύμωμα για 7 – 8 λεπτά με τα χέρια (ή για 4 – 5 λεπτά στο μίξερ), μέχρι η ζύμη να μαλακώσει και να γίνει ελαστική.
  • Βήμα 4 Ρίχνω στη ζύμη τις ελιές, το δυόσμο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το γλυκάνισο και ζυμώνω για 1 – 2 λεπτά ακόμα, μέχρι να σκορπίσουν ομοιόμορφα στη ζύμη. Σκεπάζω το μπολ με μια κουβερτούλα και το αφήνω κατά μέρος για 20 λεπτά.
  • Βήμα 5 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 6 Τη χωρίζω σε οκτώ ίσα μέρη και τα πλάθω σε μακριά κορδόνια. Γυρίζω τις άκρες του κάθε κορδονιού και τις ενώνω. Τα αραδιάζω σε ένα μεγάλο ταψί (π.χ. στο ορθογώνιο ταψί του φούρνου), στρωμένο με λαδόκολλα. Σκεπάζω ξανά τα ψωμιά με την κουβερτούλα και αφήνω το ταψί σε ένα σχετικά χλιαρό σημείο, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι τα ψωμάκια να φουσκώσουν καλά. Ξεσκεπάζω τη λαμαρίνα και με ένα ψαλίδι κάνω μικρά κοψίματα σε διάφορα σημεία των ψωμιών.
  • Βήμα 7 Ψήνω για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν. Τα αφήνω να κρυώσουν τελείως σε μια σχάρα.