destination taste!

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

: 20
: 30 min
: 30 min

Πρωτότυπα πιτάκια με τη γλύκα του δαμάσκηνου και πικάντικες νότες από το ποτό και τα μπαχαρικά.

Υλικά
  • Για τα πιτάκια
  • 1 πακέτο φύλλο Βηρυτού (κάθε πακέτο περιέχει 10 φύλλα)
  • ½ φλιτζ. τσαγιού βούτυρο, λιωμένο
  • Για τη γέμιση
  • 500 γρ. ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα, χοντροσπασμένα
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
  • Για την επικάλυψη
  • 300 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο, σπασμένη σε κομμάτια
  • Για το σιρόπι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 λεπτή φέτα λεμονιού
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για το σιρόπι: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω όλα τα υλικά και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά. Τα βράζω για 6 – 7 λεπτά από τη στιγμή που θα άρουν μια βράση και αποσύρω από τη φωτιά. Σουρώνω το σιρόπι και το αφήνω κατά μέρος για να γίνει χλιαρό.
  • Βήμα 2 Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τα δαμάσκηνα, τη μαρμελάδα, τα αμύγδαλα, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύω πολύ καλά με ένα κουτάλι.
  • Βήμα 3 Για τα πιτάκια: Κόβω κάθε φύλλο Βηρυτού σε 4 μακριές λωρίδες και τις τοποθετώ ανά δύο, τη μία επάνω στην άλλη, αλείφοντάς τις με λιωμένο βούτυρο. Συνολικά θα έχω λοιπόν 20 λωρίδες διπλού φύλλου.
  • Βήμα 4 Στην άκρη κάθε διπλής λωρίδας βάζω 2 κουτ. σούπας από τη γέμιση και τυλίγω χιαστί το φύλλο, ώστε να φτιάξω τρίγωνα πιτάκια.
  • Βήμα 5 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 6 Αλείφω με λίγο λιωμένο βούτυρο μια μεγάλη λαμαρίνα φούρνου και αραδιάζω εκεί τα δαμασκηνοπιτάκια. Τα ψήνω για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  • Βήμα 7 Βυθίζω τα καυτά πιτάκια στο χλιαρό σιρόπι και τα βάζω σε μια πιατέλα.
  • Βήμα 8 Για την επικάλυψη: Απλώνω ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας σε μια επίπεδη επιφάνεια.
  • Βήμα 9 Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα μεταλλικό μπολ που έχω στερεώσει σε μια κατσαρόλα στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό.
  • Βήμα 10 Οσο λιώνει η κουβερτούρα την ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να αποκτήσει λεία και βελούδινη όψη και υφή.
  • Βήμα 11 Αποσύρω το μπολ από τη φωτιά. Βυθίζω ένα-ένα τα πιτάκια στη λιωμένη κουβερτούρα ώστε να καλυφθούν και από τις δύο μεριές και τα αφήνω να στεγνώσουν στη λαδόκολλα. Τα σερβίρω όταν κρυώσουν και στερεοποιηθεί η σοκολάτα.

Related Posts

MUFFINS ΜΕ 3 ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ

MUFFINS ΜΕ 3 ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ

Τέλεια μαφινάκια με ελάχιστη ζάχαρη που θα λατρέψουν τα πιτσιρίκια σας. Φτιάξτε τα για πρωινό, για πάρτι ή για το απογευματινό κολατσιό τους.

ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΓΙΑ… ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΓΙΑ… ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ

Τα… μεγάλα παιδιά λατρεύουν τη σοκολάτα στην πιο… ένοχη εκδοχή της, δηλαδή με ποτό. Αν πρόκειται να σερβίρετε μικρά παιδιά, αντικαταστήστε το ποτό με χυμό πορτοκαλιού.