Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΓΥΡΟΣ ΣΠΙΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΓΥΡΟΣ ΣΠΙΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΓΥΡΟΣ ΣΠΙΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

: 4
: 5 min
: 25 min
           
: 1 hr

Κάθε πράσινη σαλάτα ή ντοματοσαλάτα είναι πολύ ταιριαστή με τις πίτες, αλλά εγώ προτιμώ μια εξαιρετικά δροσερή και μυρωδάτη: κόβω μερικά μικρά, τρυφερά κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές στρογγυλές φέτες (ιδανικά, με τις κόβω με το εργαλείο «μαντολίνο», που τις κόβει σε σχεδόν διάφανες φλούδες), τις βάλω σε ένα μπολ και τις ανακατεύω με ψιλοκομμένες πιπεριές Φλωρίνης και λεπτοκομμένες ροδέλες ξερού κρεμμυδιού. Ρίχνω λίγο χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και αρωματίζω με χονδροκομμένα φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ή φρέσκου βασιλικού.

Υλικά
  • 500 γρ. χοιρινές πανσέτες, χωρίς κόκαλο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) καλής ποιότητας ξίδι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Για το σερβίρισμα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό, πρόβειο ή αγελαδινό
  • αρκετή πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 πίτες για σουβλάκι ή πίτες αραβικές, μεσαίου μεγέθους, ελαφρώς ζεσταμένες για 1 - 2 λεπτά στο γκριλ, μέχρι να μαλακώσουν
  • 8 ντοματίνια, κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες
  • ½ ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), χονδροκομμένος
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω τις πανσέτες σε λεπτές λωρίδες, πάχους όχι περισσότερο από 1 cm και τις βάζω σε ένα μεγάλο μπολ με αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, το θυμάρι και την πάπρικα. Ανακατεύω καλά με τα χέρια μου και προσθέτω το ξίδι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύω και πάλι, σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω κατά μέρος για 1 ώρα για να μαριναριστούν καλά οι λωρίδες της πανσέτας.
  • Βήμα 2 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Στερεώνω μια πυκνή σχάρα σε ένα ταψί, ώστε να υπάρχει κενό ανάμεσά τους.
  • Βήμα 3 Στραγγίζω τις λωρίδες της πανσέτας από τη μαρινάδα και τις απλώνω πάνω στη σχάρα, σε μονή στρώση. Βάζω τη σχάρα -με το ταψί από κάτω- στο μεσαίο ράφι του φούρνου και τις ψήνω για 20- 25 λεπτά, μέχρι να ξεροψηθούν και να ροδίσουν.
  • Βήμα 4 Για το σερβίρισμα: Σε ένα μπολ ανακατεύω το γιαούρτι με την πάπρικα και το ελαιόλαδο και τη μοιράζω στις πίτες. Στο κέντρο της κάθε πίτας μοιράζω τις ξεροψημένες πανσέτες και συμπληρώνω με φέτες από ντοματίνια, μερικές ροδέλες κρεμμυδιού και φυλλαράκια μαϊντανού.