Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΓΚΑΣΠΑΤΣΟ – ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΝΤΟΜΑΤΟΣΟΥΠΑ

ΓΚΑΣΠΑΤΣΟ – ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΝΤΟΜΑΤΟΣΟΥΠΑ

ΓΚΑΣΠΑΤΣΟ - ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΝΤΟΜΑΤΟΣΟΥΠΑ

: 4
: 15 min
           
: 1 hr

Το γνήσιο γκασπάτσο τρώγεται όχι απλώς κρύο, αλλά παγωμένο! Αν θέλουμε λοιπόν, μπορούμε να φτιάξουμε τη σούπα λίγο πιο πυκνή, χωρίς δηλαδή να προσθέσουμε νερό, και να ρίξουμε λίγο τριμμένο πάγο σε κάθε μερίδα την ώρα του σερβιρίσματος, ανακατεύοντας καλά. Αν τη θέλουμε πιο χορταστική, σερβίρουμε κάθε μερίδα με λίγο γιαούρτι, ανθότυρο ή τριμμένη φέτα.

Υλικά
  • 2 κιλά ώριμες, ζουμερές ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και χονδροκομμένες
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, χονδροκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, χονδροκομμένη (προαιρετικά)
  • 2 πιπεριές κέρατο, χονδροκομμένες
  • 1 αγγουράκι, ξεφλουδισμένο και χονδροκομμένο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού πατικωμένα φύλλα από φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο (ή τα φύλλα από 2 – 3 κλαράκια φρέσκια ρίγανη ή φρέσκο θυμάρι)
  • 300 γρ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί (ή βαλσαμικό ξίδι)
  • Για το σερβίρισμα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 αγγουράκι, 1 πιπεριά Φλωρίνης, 1 πιπεριά κέρατο, 1 ξερό κρεμμύδι και 1 μικρή σφικτή ντομάτα, όλα κομμένα σε πολύ ψιλά καρέ
  • λίγη πάπρικα (καυτερή ή γλυκιά), σε σκόνη
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βάζω στο μπλέντερ τα χονδροκομμένα λαχανικά (ντομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές και αγγουράκι), τα μυρωδικά και τα ψίχουλα ψωμιού και τα πολτοποιώ καλά. Προσθέτω το ελαιόλαδο και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα λείο και πυκνό. Αν είναι πολύ πυκνό για τα γούστα σας προσθέστε λίγο παγωμένο νερό και ανακατέψτε καλά.
  • Βήμα 2 Μεταφέρω τη σούπα σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνω το ξίδι, νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και τη σκεπάζω καλά με διάφανη μεμβράνη. Τη βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να κρυώσει καλά.
  • Βήμα 3 Σερβίρισμα: Μοιράζω τη σούπα σε μπολ, περιχύνω με το ελαιόλαδο και μοιράζω σε κάθε μερίδα τα κομμένα λαχανικά. Πασπαλίζω με λίγη πάπρικα και σερβίρω αμέσως. Συνοδεύω με φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί.