Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Για την Ελιά και το Ελαιόλαδο στη Μύκονο

Για την Ελιά και το Ελαιόλαδο στη Μύκονο

Ποιες ποικιλίες, πως και γιατί;
-Ποιες αντέχουν στις ασθένειες και στην ξηρασία.

-Τί ζητά η ελιά; Τα πρέπει και τα μη!
-Πως παράγω καλύτερης ποιότητας ελαιόλαδο;

Ο Ερασιτεχνικός Οινοελαιουργικός Σύλλογος Μυκονίων διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο 17 Μαρτίου 2017 ένα ακόμα σημαντικό αφιέρωμα στην καλλιέργεια της Ελιάς και στην ποιοτική παραγωγή Ελαιολάδου.
Η εξαγγελία, αλλά και η πρόβλεψη κονδυλίου στον Δημοτικό προϋπολογισμό για ίδρυση του πρώτου Ελαιοτριβείου στη Μύκονο, ένας στόχος που πέτυχε ο ΕΡ.Ο.Σ. μας χαροποίησε όλους. Παράλληλα αυξάνει την υποχρέωσή μας να εντείνουμε την σχετική ενημερωτική δραστηριότητα.
Εισηγητές θα είναι σημαντικοί  γνώστες του αντικειμένου από τον χώρο της Ελαιοκομίας και της Ελαιουργίας:
– ο φυτωριούχος Γιώργος Κωστελένος, ιδιοκτήτης ενός από τα μεγαλύτερα φυτώρια στη χώρα μας (Φυτώρια Κωστελένος – Kostelenos Nurseries) στον Πόρο. Μελετητής της ελιάς και βαθύς γνώστης της ιστορίας της, έχει μελετήσει και ταυτοποιήσει πολλές ελιές, ενώ έχει στην κατοχή του 80 διαφορετικές Ελληνικές ποικιλίες και 150 από όλο τον κόσμο. Θα μας μιλήσει μεταξύ άλλων για τις ενδεδειγμένες ποικιλίες ελιάς ανάλογα με τις κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες του νησιού μας, για τις αντοχές τους στην ξηρασία και στις ασθένειες ανά ποικιλία, την φύτευση και τις αναγκαίες καλλιεργητικές περιποιήσεις των πρώτων χρόνων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– ο ελαιοκαλλιεργητής και πολυβραβευμένος ελαιοπαραγωγός Νίκος Κώνστας από τα Καλλύβια Αττικής, ιδιοκτήτης του Πρότυπου Ελαιοτριβείου Κώνστα, θα επικεντρώσει την δική του ομιλία κυρίως στο τελικό στάδιο της ετήσιας καλλιέργειας, την προσοχή και την προετοιμασία που είναι απαραίτητη για να αποφύγουμε λάθη και να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην παραγωγή ελαιολάδου.
Οι προσκεκλημένοι θα επισκεφθούν αρχικά ελαιώνες και μικρές καλλιεργητικές μονάδες του νησιού, θα συναντήσουν καλλιεργητές στο χωράφι και θα έχουν σειρά επαφών, ώστε να αποκτήσουν εικόνα της καλλιέργειας της ελιάς στη Μύκονο και τα βήματα τα οποία έχουν γίνει χάρη στην 15χρονη δραστηριότητα του Ερ.Ο.Σ.
Η εκδήλωση είναι ανοικτή και έχει ελεύθερη είσοδο. Εκτός από τις εισηγήσεις θα δοθεί χρόνος στον διάλογο, ώστε μέσα από τα ερωτήματα των ενδιαφερομένων να ενημερωθούμε όλοι καλύτερα και να βελτιώσουμε τις καλλιεργητικές μας πρακτικές.
Σας περιμένουμε όλους, μέλη και μη του Συλλόγου μας, φίλους της ελιάς και του ελαιολάδου το Σάββατο 17 Μάρτη στις 5:30 το απόγευμα στην Αίθουσα εκδηλώσεων της Τοπικής Κοινότητας στην πλατεία Άνω Μεράς. Άλλωστε είτε σαν καταναλωτές, είτε σαν επαγγελματίες ενδιαφερόμαστε όλοι να ενημερωθούμε για το ελαιόλαδο, την καλλιέργεια και την αναγνώριση της ποιότητάς του.