Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΓΑΥΡΟΣ ΠΛΑΚΙ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΓΑΥΡΟΣ ΠΛΑΚΙ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΓΑΥΡΟΣ ΠΛΑΚΙ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ

: 4
: 40 min
: 60 min

Για να καθαρίσω τον γαύρο, κόβω το κεφάλι κάθε γαύρου και το τραβάω προσεκτικά, τραβώντας μαζί και τα εντόσθια του ψαριού. Περνάω τον αντίχειρά μου κατά μήκος του ψαριού, ανοίγοντάς το έτσι στη μέση. Τραβάω και αφαιρώ εύκολα τη ραχοκοκαλιά και, αν θέλω, χωρίζω κάθε καθαρισμένο ψάρι στα φιλετάκια του, αλλιώς τα αφήνω ενωμένα στην ουρά.

Υλικά
  • 1 κιλό φρέσκο γαύρο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 3 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες, πάχους ½ εκ.
  • τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό (ή άνηθο), ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Καθαρίζω το γαύρο, χωρίζω κάθε ψαράκι στα φιλέτα του, τα πλένω καλά και τα αφήνω να στραγγίξουν καλά σε ένα σουρωτήρι.
  • Βήμα 2 Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι και την πιπεριά για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτω το σκόρδο, σοτάρω για άλλο 1/2 λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του.
  • Βήμα 3 Σβήνω με το κρασί, μαγειρεύω για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνω τις τριμμένες ντομάτες και τη ρίγανη. Αλατοπιπερώνω, ανακατεύω και, όταν το μείγμα πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω τη σάλτσα για 6 – 7 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Αποσύρω από τη φωτιά.
  • Βήμα 4 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Λαδώνω ένα μέτριο ταψί, στρογγυλό ή ορθογώνιο, και στρώνω τον πυθμένα του με τις φέτες πατάτας. Τις καλύπτω ομοιόμορφα με τη μισή σάλτσα που ετοίμασα, βάζω το ταψάκι στο φούρνο και ψήνω τις πατάτες για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
  • Βήμα 5 Βγάζω το ταψί από το φούρνο, στρώνω τα φιλετάκια γαύρου επάνω στις πατάτες και τα αλατοπιπερώνω. Περιχύνω με την υπόλοιπη σάλτσα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σκορπίζω το μαϊντανό και ξαναβάζω το ταψί στο φούρνο. Ψήνω για άλλα 15 – 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και να ψηθούν τα ψάρια, χωρίς όμως να ξεραθούν.
  • Βήμα 6 Αν δω ότι «αρπάζουν» από νωρίς και κινδυνεύουν να στεγνώσουν, σκεπάζω το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο, ψήνω και το αφαιρώ λίγο πριν βγάλω το ταψί από το φούρνο.
  • Βήμα 7 Σερβίρω το φαγητό ζεστό ή χλιαρό και συνοδεύω με μια ντοματοσαλάτα.

Related Posts

ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ, ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ «ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ»

ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ, ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ «ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ»

DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Το Κυριακάτικο τραπέζι αποτελεί παράδοση της Ελληνικής οικογένειας και ευκαιρία για κατανάλωση γευστικών συνταγών υψηλής διατροφικής αξίας. Το λαβράκι Fish from Greece με ελιές, σταφύλια και πατάτες Τσακιστές είναι η ιδανική θρεπτική πρόταση.

ΚΕΪΚ ΜΕ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ, ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΠΑΡΗ

ΚΕΪΚ ΜΕ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ, ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΠΑΡΗ

Ιδανικό σνακ για την παραλία, το γραφείο ή το κολατσιό, αφού συντηρείται και μεταφέρεται εύκολα, κόβεται και σερβίρεται στη στιγμή και νικά την πείνα χωρίς να βαραίνει το στομάχι.