ΓΑΡΙΔΟΛΑΖΑΝΑΚΙ ΜΕ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ, ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ
Οι γαρίδες με τα ζυμαρικά είναι από τους πιο εύκολους συνδυασμούς. Είναι πολύ νόστιμο και κυρίως χορταστικό πιάτο που το ταχίνι κάνει τη διαφορά. Δίνει μια σάλτσα δεμένη και πεντανόστιμη.
Υλικά
- 500 γρ. λαζανάκι ΗΛΙΟΣ
- 12 μεγάλες γαρίδες
- 2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια
- 3 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
- 80 ml ελαιόλαδο
- ½ ματσάκι άνηθο
- 2 κουτ. σούπας ταχίνι
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
- ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο, σκόνη
- Χυμό από 1 βιολογικό πορτοκάλι
- Χυμό από 1 βιολογικό λεμόνι
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Βήμα 1 Καθαρίζω τις γαρίδες από τα κεφάλια και τα κελύφη και τα κρατάω χωριστά από το ψαχνό.
- Βήμα 2 Σε μια κατσαρόλα βάζω το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω τα κρατημένα κεφάλια και κελύφη και τα σοτάρω 1-2 λεπτά ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω 500 ml νερό (2 φλιτζάνια). Πιέζω με το πρες πουρέ για να βγάλω όλη τη νοστιμιά από τα κεφάλια και βράζω για 10 λεπτά. Σουρώνω το ζωμό σε μια καθαρή κατσαρόλα και κρατάω στην άκρη.
- Βήμα 3 Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζω το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τις γαρίδες. Αλατοπιπερώνω και μόλις αλλάξουν χρώμα τις βγάζω με την τσιμπίδα. Ρίχνω το τηγάνι το ζωμό από τα κεφάλια, τα μπαχάρια, το ταχίνι, τη μουστάρδα και τους χυμούς. Αφήνω να πάρουν βράσει τα υλικά και προσθέτω τις γαρίδες.
- Βήμα 4 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζω το λαζανάκι. Τα τελευταία 3 λεπτά πριν τελειώσει ο χρόνος βρασμού, ρίχνω στην κατσαρόλα τα καρότα και τις πιπεριές. Συνεχίζω το βράσιμο και σουρώνω τα λαζανάκια.
- Βήμα 5 Τα ρίχνω στο τηγάνι με τις γαρίδες, πασπαλίζω με άνηθο και ανακατεύω απαλά. Σερβίρω αμέσως.