Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

: 6
: 1 hr
: 1 hr
           
: 12 hr

«Οσπρια, τα πιάτα της φτώχειας και της υγείας», λέει η γιαγιά μου η Κωνσταντίνα που, κάθε Παρασκευή, φτιάχνει όσπρια, άλλοτε φασόλια, άλλοτε φακές, ρεβίθια, κουκιά, φάβα και πάλι από την αρχή. Είναι ζήτημα όμως αν μέσα στο χρόνο επαναλάμβανε έστω και μία φορά την ίδια συνταγή. Κάθε φορά και μια άλλη εκδοχή. Μια φορά σούπα, μια άλλης το φούρνο, μια γιαχνί, μια με ζυμαρικά, με ρύζι, με χόρτα. Πάντα όμως νηστίσιμα. Εχω καταγράψει όλες τις συνταγές με τα όσπρια της γιαγιάς σε ένα τετραδιάκι, από τότε που ήμουν 12 χρονών. Από κει αντέγραψα κι αυτήν τη συνταγή.

Υλικά
  • 250 γρ. φασόλια γίγαντες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζ. τσαγιού (400 γρ.) ντομάτες, ψιλοκομμένες, με τα υγρά τους (ή 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με τους χυμούς τους, τα οποία ψιλοκόβετε κονκασέ)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες
  • 3 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε ροδέλες
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 – 4 κλωνάρια σέλινο (με τα φύλλα), ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένος
  • 2 κουτ. σούπας μπούκοβο (γλυκό ή καυτερό ή μισό-μισό)
  • 3 κουτ. σούπας φρυγανιά (γαλέτα), τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Μουσκεύω αποβραδίς τους γίγαντες σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό. Την επόμενη ημέρα τους στραγγίζω, τους ξεπλένω καλά με κρύο νερό και τους ρίχνω σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τους καλύπτω καλά με κρύο νερό, προσθέτω τα φύλλα δάφνης και τους βάζω να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά.
  • Βήμα 2 Χαμηλώνω αμέσως τη φωτιά, ξαφρίζω για όσο διάστημα ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια και σιγοβράζω για 1 ώρα.
  • Βήμα 3 Στο μεταξύ, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα κρεμμύδια και τις πιπεριές Φλωρίνης
  • Βήμα 4 για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι και αποσύρω από τη φωτιά.
  • Βήμα 5 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 6 Μόλις περάσει η 1 ώρα βρασίματος των φασολιών, τα στραγγίζω (κρατάω το ζουμί κατά μέρος), και τα αδειάζω σε ένα μέτριο, βαθύ ταψί. Προσθέτω τις ψιλοκομμένες ντομάτες (ή τα ντοματάκια κονσέρβας), με τους χυμούς τους, το σοταρισμένο μείγμα πιπεριάς-κρεμμυδιών, τις λιαστές ντομάτες, το σέλινο, τον άνηθο και το μπούκοβο (γλυκό ή καυτερό).
  • Βήμα 7 Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι, περιχύνω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι (200 ml) από το νερό από το βράσιμο των φασολιών. Ανακατεύω, πασπαλίζω με την τριμμένη φρυγανιά και βάζω το ταψί σε ένα από τα μεσαία ή χαμηλά ράφια του φούρνου.
  • Βήμα 8 Ψήνω τους γίγαντες για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν οι χυμοί τους.
  • Βήμα 9 Τους σερβίρω ζεστούς (ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) και συνοδεύω με ελιές, μαύρες ή πράσινες.

Related Posts

20 TIPS ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

20 TIPS ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων που κάθε Χριστούγεννα λάμπει στα γιορτινά τραπέζια. Τα μελομακάρονα μας έχουν έρθει από τη Μικρά Ασία. Ήταν τα γνωστά, σμυρναίικα «φοινίκια» τα οποία ήταν λίγο πιο σκληρά και λιγότερο μελωμένα. Οι νέες νοικοκυρές ίσως βρίσκουν τη συνταγή τους, μπελαλίδικη, αλλά, […]

ΛΕΜΟΝΑΚΙ ΜΥΡΩΔΑΤΟ…

ΛΕΜΟΝΑΚΙ ΜΥΡΩΔΑΤΟ…

Τώρα είναι η εποχή τους! Τώρα λοιπόν είναι η ιδανική εποχή να αιχμαλωτίσουμε την ευωδιά τους σε χίλιες δυο νοστιμιές όπως λεμονάδα, λεμονόκρεμα, λεμονάκια στο αλάτι από το Μαρόκο. Δείτε επίσης πώς με το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού θα μεταμορφώσετε το πιο απλό […]