προορισμός…γεύση!

Τα βατόμουρα ή σμέουρα είναι από τα πιο λαχταριστά φρούτα. Κόκκινα, κίτρινα ή μαύρα, μπορείτε να το βρείτε σε διαφορετικές γεύσεις και μεγέθη από τις αρχές του καλοκαιριού.
Αυτά τα μικρά φρουτάκια είναι φτιαγμένα από μικρούς χρωματιστούς σπόρους και τρώγονται φρέσκα αλλά και κατεψυγμένα, επομένως είναι εύκολο να τα βρούμε σχεδόν όλο το χρόνο.
Δεν έχουν πολλές θερμίδες και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και σε γλυκές αλλά και σε αλμυρές παρασκευές.
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ίνες και μέταλλα. Περιέχουν ελλαγικό οξύ που έχει αντιμικροβιακές και αντι-ιικές ιδιότητες, και μπορούμε να πούμε πως είναι ένα φυσικό αντικαρκινικό φρούτο. Περιέχουν επίσης ένα είδος φλαβονοειδών που δίνουν τις κόκκινες χρωστικές ουσίες στο φρούτο. Αυτά τα συστατικά έχουν πολύ καλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που βοηθούν στην πρόληψη της γήρανσης των κυττάρων. Έχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνη C και Ε, κάλιο και φώσφορο αλλά και ιχνοστοιχεία όπως ο χαλκός, το σίδηρο και το μαγγάνιο.
Η εποχή τους ξεκινά από τον Ιούλιο και τα βρίσκουμε στους πάγκους μέχρι το Σεπτέμβριο.
Διαλέγετε πάντα φρούτα με λεία όψη που δεν είναι μαραμένα ή ζαρωμένα. Τα καταναλώνετε, το πολύ, σε 1-2 ημέρες. Θα σας πρότεινα να διαλέγετε βιολογικά, γιατί δυστυχώς, τα μικρά αυτά φρουτάκια δέχονται πολύ συχνά φυτοφάρμακα.
Τα βατόμουρα είναι πολύ εύθραυστα και για να τα διατηρήσετε θα πρέπει να τα φυλάτε στο ψυγείο φροντίζοντας να μην ακουμπάει το ένα με το άλλο. Αν δείτε ότι κάποιο έχει χαλάσει, το αφαιρείτε αμέσως γιατί θα χαλάσει και τα υπόλοιπα. Το ιδανικό είναι να τα τοποθετήσετε σε ένα τάπερ στρωμένο με χαρτί κουζίνας σε μονή στρώση. Έτσι, θα μπορέσετε να τα διατηρήσετε λίγες μέρες παραπάνω, αλλά και πάλι υπάρχει πάντα ο φόβος να χαλάσουν. Μια καλή λύση, είναι να τα αποξηράνετε στον ήλιο και να τα διατηρήσετε σε αεροστεγές βάζο.
Τα βατόμουρα ή τα σμέουρα μαγειρεύονται πολύ εύκολα. Μπορείτε να φτιάξετε μαρμελάδα σε μόλις 10 -15 λεπτά. Ή να τα βάλετε σε καυτό τηγάνι με λίγη ζάχαρη για να φτιάξετε ένα γρήγορο σιρόπι για τα παγωτά σας.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *