ΑΡΝΑΚΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ
Γιορτινή συνταγή με αρνάκι για όσους δεν προτιμούν την κλασική γαλοπούλα. Το θυμάρι, η ρίγανη και το δεντρολίβανο κάνουν το κρέας μοσχοβολιστό και απίθανα γευστικό.
Υλικά
- 1 αρνίσιο μπούτι 2 – 2½ κιλά, ξεκοκκαλισμένο
- 200 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
- 4 καρότα μέτρια, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα
- ½ φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρια, καβουρντισμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 κουτ. γλυκού ροζ πιπέρι, ολόκληρο
- 3 - 4 κλαράκια θυμάρι, φρέσκο
- 1 - 2 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
- 2 - 3 κλαράκια δεντρολίβανο, φρέσκο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 -1½ κιλό πατατούλες, καθαρισμένες
Διαδικασία
- Βήμα 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
- Βήμα 2 Πλένω και σκουπίζω καλά το κρέας.
- Βήμα 3 Καβουρντίζω τα κουκουνάρια σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να προσθέσω λιπαρή ουσία.
- Βήμα 4 Σε ένα μπολ ανακατεύω τα τριμμένα καρότα, το κεφαλοτύρι και τα κουκουνάρια. Αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με ρίγανη.
- Βήμα 5 Απλώνω στον πάγκο μια λαδόκολλα και βάζω πάνω το μπουτάκι. Αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με τη ρίγανη. Κάνω βαθιές τομές σε διάφορα σημεία στο κρέας και βάζω από ένα κομμάτι σκόρδου και λίγη από τη γέμιση. Απλώνω και την υπόλοιπη γέμιση πάνω στο μπουτάκι και προσθέτω το ροζ πιπέρι. Αλείφω με το βούτυρο και ραντίζω με το ελαιόλαδο. Τυλίγω το κρέας σε σφιχτό ρολό και δένω με σπάγκο για να μην ανοίξει.
- Βήμα 6 Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τις πατατούλες, τις αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με ρίγανη. Βάζω το αρνίσιο ρολό στο κέντρο της λαδόκολλας και γύρω του τις πατατούλες. Προσθέτο τα κλαδάκια από το φρέσκο θυμάρι και το δεντρολίβανο και κλείνω τη λαδόκολλα σε σφιχτό πακέτο. Αν χρειαστεί, βάζω και δεύτερο φύλλο λαδόκολλας. Δένω το πακέτο με σπάγγο.
- Βήμα 7 Βρέχω λίγο τη λαδόκολλα, βάζω το πακέτο σε λαμαρίνα φούρνου και ψήνω για 2 ώρες.