Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΑΡΝΑΚΙ ΠΡΑΣΟΣΕΛΙΝΟ

ΑΡΝΑΚΙ ΠΡΑΣΟΣΕΛΙΝΟ

ΑΡΝΑΚΙ ΠΡΑΣΟΣΕΛΙΝΟ

: 6
: 30 min
: 1 hr 30 min

Μην ξεχάσετε ποτέ: αν δεν σερβίρετε ένα φαγητό με αυγολέμονο αμέσως, μην σκεπάσετε την κατσαρόλα γιατί το αυγολέμονο θα κόψει και θα πάει ο κόπος σας χαμένος!

Υλικά
  • 1½ - 2 κιλά αρνίσιο μπούτι (ή αρνίσια σπάλα), με το κόκαλο, κομμένο σε μέτρια κομμάτια-μερίδες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 - 3 μπαχάρια
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί
  • 1 σελινόριζα μεγάλη, κατά προτίμηση βιολογική, καθαρισμένη και κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
  • 4 πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 μεγάλο ματσάκι σέλινο, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα κομμάτια του αρνιού, τα δαφνόφυλλα, το καρότο, τα μπαχάρια και νερό τόσο ώστε να φτάσει μέχρι τη μέση της κατσαρόλας. Ζεσταίνω μέχρι το νερό να πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και βράζω τα υλικά για 30 λεπτά.
  • Βήμα 2 Βγάζω το κρέας με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνω να στραγγίξει καλά. Σουρώνω το ζωμό και τον βάζω σε ένα μπολ (πρέπει να είναι ½ λίτρο. Αν δεν φτάνει, συμπληρώνω με λίγο καυτό νερό).
  • Βήμα 3 Πλένω και σκουπίζω καλά την κατσαρόλα. Ρίχνω εκεί το ελαιόλαδο και το ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά. Προσθέτω τα κομμάτια του κρέατος και τα σοτάρω για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Προσθέτω τα ξερά κρεμμύδια και τα σοτάρω για 2 – 3 λεπτά. Πασπαλίζω με το αλεύρι, ανακατεύω καλά για να απλωθεί παντού και σβήνω με το κρασί. Το βράζω για 2 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω το ζωμό που έχω αφήσει κατά μέρος.
  • Βήμα 4 Τον αφήνω να πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και σκεπάζω την κατσαρόλα. Μαγειρεύω το φαγητό για 30 λεπτά και προσθέτω τη σελινόριζα, τα πράσα, το σέλινο και το μαϊντανό. Αλατοπιπερώνω και συνεχίζω το μαγείρεμα για άλλα 30 λεπτά, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.
  • Βήμα 5 Για το αυγολέμονο: Σε ένα μπολ χτυπάω καλά το ασπράδι με το μίξερ χειρός ή το σύρμα, μέχρι να γίνει μαρέγκα, προσθέτω τον κρόκο, χτυπάω σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθεί καλά με τη μαρέγκα και σταδιακά ρίχνω το χυμό λεμονιού σε αργή ροή, χτυπώντας καλά. Παίρνω λίγο-λίγο αρκετό από το ζουμί του φαγητού και τον ρίχνω σε αργή ροή στο αυγολέμονο, χτυπώντας διαρκώς, μέχρι να ζεσταθεί.
  • Βήμα 6 Τραβάω από τη φωτιά την κατσαρόλα με το κρέας και προσθέτω το αυγολέμονο. Ανακινώ καλά την κατσαρόλα για να απλωθεί παντού το αυγολέμονο και σερβίρω αμέσως.


Related Posts

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Θα το έχετε παρατηρήσει και εσείς πως όλο και πιο συχνά, βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ, βιολογικά προϊόντα. Μεγάλες, μικρές και καινούργιες εταιρίες προτείνουν αυτό το κάτι διαφορετικό αλλά υγιεινό. Η αλήθεια είναι πως τα προτιμώ και εγώ και σε κάθε μου καινούργια συνταγή […]

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

Αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό που φτιάχνω συχνά αφού έχω φροντίσει από την Άνοιξη να αγοράσω αγκινάρες και αφού τις καθαρίσω να τις διατηρήσω σε άλμη. Φυσικά, στην εποχή τους τις χρησιμοποιώ φρέσκες.