Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ»;

ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ»;

Έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε την πίτα του βοσκού; Η sheperd’s pie ή hachis parmentier όπως το λένε και φίλοι μου οι Γάλλοι, είναι ένα νόστιμο φαγητό για ένα υπέροχο κυριακάτικο τραπέζι με λίγα και απλά υλικά!
Μια στρώση κιμά, μια στρώση πουρέ πατάτας και αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε καρότα ή και αρακά.
Ποιος όμως το έφτιαξε για πρώτη φορά;
Ο Antoine Parmentier (το όνομα του οποίου δώθηκε και στο φαγητό), ο οποίος ζούσε τον 18ο αιώνα, είναι ο πρώτος που το παρασκεύασε. Αγρονόμος και διατροφολόγος, κατάφερε να πείσει τον βασιλιά Λουδοβίκου XVI, πως η πατάτα που μόλις είχε παραλάβει από τη Νότια Αμερική, ήταν η καλύτερη. Για να το πετύχει αυτό όμως, σκέφτηκε να ετοιμάσει και να σερβίρει διάφορα πιάτα με βάση τις πατάτες.
Ο βασιλιάς τα αγάπησε και έτσι μπόρεσε αυτό το λαχανικό να κυκλοφορήσει σε όλη τη Γαλλία.
Δεν ήταν όμως, τόσο απλό να καταφέρει να πείσει τον απλό λαό για τις ευεργετικές ιδιότητες της πατάτας, αφού μέχρι τότε, θεωρούσα ότι πρόκειται για ένα πολύ κακό λαχανικό που μεταδίδει ασθένειες. Συνήθιζαν να τις καλλιεργούν, μόνο για να ταΐζουν τα ζώα. Κανείς δεν σκεφτόταν τότε να τις φάει! Κάτι λοιπόν έπρεπε να σκεφτεί και να κάνει ο Parmentier για να δούνε τη πατάτα αλλιώς.
Σκέφτηκε και πήρε την άδεια του βασιλιά Λουδοβίκου XVI, να βάλει στρατιώτες-φύλακες, να φυλάνε τα χωράφια με τις πατάτες όλη την ημέρα. Τη νύχτα όμως; Οι φύλακες έπρεπε να φεύγουν! Έτσι, κέντρισε το ενδιαφέρον των αγροτών, όπου άρχισαν να «κλέβουν» τις πατάτες για να τις φυτέψουν αλλού.
Χάρη στη μεγαλοφυία του Parmentier, ξεκίνησε να δοκιμάζει και να γράφει διάφορες συνταγές φαγητών με συνδυασμό την πατάτα και το κρέας (ανάμεσά τους και η hachis parmentier) που τις δημοσίευε στην εφημερίδα Gazette de France, την μεγαλύτερη εφημερίδα της εποχής!


Related Posts

ΤΟ TOP 10 ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΓΛΥΚΩΝ!

ΤΟ TOP 10 ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΓΛΥΚΩΝ!

Με ξέρετε τώρα για την αδυναμία μου στη Γαλλία αλλά και για τα γλυκά της! Είναι μια χώρα γνωστή για την υψηλή γαστρονομία της. Κάθε περιοχή είναι γεμάτη με παλιές και νόστιμες συνταγές που δίνονται από γενιά σε γενιά. Από το ορεκτικό έως και το […]

ΠΩΣ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ;

ΠΩΣ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ;

Για να μαγειρέψετε τα λαχανικά σας, ξεκινήστε και βράστε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ρίξτε χοντρό αλάτι. Εν τω μεταξύ, καθαρίστε και ξεφλουδίστε τα λαχανικά σας πριν τα πλύνετε. Κόψτε τα σε όσο γίνεται, ισομεγέθη κομμάτια. Μόλις πάρει βράσει το νερό, ρίξτε τα λαχανικά. Μην […]



Subscribe