Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ ΓΙΑ ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ

ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ ΓΙΑ ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ

ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ ΓΙΑ ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ

: 15 min
: 3 hr

Την Άνοιξη και καλύτερα τον Μάιο είναι η καλύτερη εποχή για να μαζέψετε τα αμπελόφυλλα. Τα κλήματα είναι φορτωμένα με τρυφερά φυλλαράκια για να φτιάξουμε τα δικά μας ντολμαδάκια. Εδώ σας δίνω δύο τρόπους για να τα συντηρήσετε για έναν ολόκληρο χρόνο.

Υλικά
  • Α Τρόπος
  • 160 αμπελόφυλλα
  • 2 λίτρα νερό
  • 180 γρ. αλάτι χοντρό
  • 2 βάζα που κλείνουν αεροστεγώς και χωράνε 1½ λίτρο νερό
  • Β Τρόπος
  • 160 αμπελόφυλλα
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι χοντρό
  • διάφανη μεμβράνη
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Καθαρίζω τα αμπελόφυλλα από τα κοτσάνια τους και τα πλένω καλά με κρύο νερό.
  • Βήμα 2 Α Τρόπος: Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνω το μετρημένο νερό και το αλάτι και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί.
  • Βήμα 3 Μοιράζω τα φύλλα όμορφα στρωμένα, μέσα σε 2 αποστειρωμένα βάζα και γεμίζω τα βάζα με την άρμη. Τοποθετώ επάνω στα φύλλα ένα βάρος (εγώ βάζω ένα μεγάλο βότσαλο) για να κρατάει τα φύλλα μέσα στην άλμη και κλείνω το βάζο. Φυλάω τα βάζα μέσα σε ένα δροσερό ντουλάπι μέχρι την ημέρα που θα θελήσω να τα χρησιμοποιήσω.
  • Βήμα 4 Όταν θελήσω να φτιάξω τα ντολμαδάκια, βγάζω τα φύλλα από το βάζο, τα ξεπλένω και τα ζεματίζω σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά. Είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσω.
  • Βήμα 5 Β Τρόπος: Γεμίζω μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και ρίχνω 1 κουταλάκι αλάτι. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό, ρίχνω λίγα λίγα τα αμπελόφυλλα και τα αφήνω να βράσουν για 2-3 λεπτά. Τα βγάζω με μια τσιμπίδα προσέχοντας να μη τα σκίσω και τα βάζω σε ένα σουρωτήρι. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρι να τελειώσω με όλα τα φύλλα. Τα αφήνω στο σουρωτήρι για 1 ώρα μέχρι να στραγγίξουν και να κρυώσουν.
  • Βήμα 6 Κόβω 2 μεγάλα κομμάτια μεμβράνης και μοιράζω εκεί τα φύλλα. Διπλώνω σε πακέτο και βάζω τα πακέτα στην κατάψυξη.
  • Βήμα 7 Όταν θελήσω να τα χρησιμοποιήσω, βγάζω ένα πακέτο αμπελόφυλλα από την κατάψυξη και το αφήνω να ξεπαγώσει εντελώς. Τα φύλλα είναι έτοιμα να τα γεμίσω με την γέμιση.

Related Posts

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΙ

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΙ

Αν θέλουμε, σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες σκέτους, χωρίς τη σάλτσα της κατσαρόλας. Εκτός νηστείας, μπορούμε να τους αυγοκόψουμε ή να τους σερβίρουμε με μια σάλτσα που θα φτιάξουμε…

ΑΘΟΥΛΕΝΙΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ

ΑΘΟΥΛΕΝΙΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ

Ακόμα και σήμερα, το μάζεμα των αθών1 είναι από τα ομορφότερα πρωινά μου ξυπνήματα. “Λενιώ μου, αύριο θα ψήσουμε το πιο νόστιμο καλοκαιρινό φαγητό και πρέπει να ξυπνήσουμε πρωί- πρωί, πριν ανέβει ο ήλιος, γιατί θα κλείσουν οι αθοί των κολοκυθιών” είπε η γιαγιά. Ξημέρωνε […]