Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το 70% των ατόμων που πάσχουν από αλλεργία στη γύρη εμφανίζουν άσχημα συμπτώματα μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών. Όταν καταναλώνονται συγκεκριμένα φρέσκα φρούτα, ωμά λαχανικά, σπόροι και ξηροί καρποί, συνήθως την Άνοιξη και νωρίς το Φθινόπωρο, το ανοσοποιητικό σύστημα μπερδεύει μια φυτική πρωτεΐνη με τη γύρη. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν σύνδρομο στοματικής αλλεργίας (OAS) μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων εμφανίζουν συμπτώματα όπως:
• Κνησμώδη ή πρησμένα χείλη
• Μυρμήγκιασμα στο πίσω μέρος του λαιμού
• Φαγούρα στον ουρανίσκο
• Υγρά ή κνησμώδη μάτια
Αν και τα συμπτώματα μπορούν να είναι σοβαρά, τα περισσότερα του OAS είναι μικρά και εμφανίζονται μόνο στην στοματική κοιλότητα και το λαιμό.

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται;
Εξαρτάται από το φυτό που έχετε αλλεργία. Όσοι έχουν στο γρασίδι και τη γύρη πρέπει να αποφεύγουν τα παρακάτω:
• Πορτοκάλια
• Ντομάτες
• Πεπόνια
• Σύκα
Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, τα περισσότερα τρόφιμα που προκαλούν αλλεργία είναι ωμά και φρέσκα. Αν σας αρέσουν πολύ τα πορτοκάλια αλλά εμφανίζετε συμπτώματα, ο χυμός του, ίσως να μην σας εμφανίζει κάποιο σύμπτωμα. Το ίδιο και με τις ντομάτες: οι φρεσκομαζεμένες ντομάτες μπορούν να προκαλούν αλλεργικά συμπτώματα στον λαιμό, αλλά όχι η πάστα/σάλτσα ντομάτας.
Αν έχετε αλλεργία στα αγριόχορτα, ειδικά στην αμβροσία, αυτά το τρόφιμα μπορούν να λειτουργήσουν ως έναυσμα για OAS:
• Μπανάνα
• Κανταλούπε
• Αγγούρι
• Πεπόνι
• Κολοκυθάκι
• Αγκινάρα
• Τσάι από Εχινάκεια, χαμομήλι και ιβίσκο
Κάποια άλλα τρόφιμα που ενεργοποιούν το OAS σε περισσότερα είδη αλλεργίας:
• Μήλα
• Αμύγδαλα
• Σέλερι
• Φράουλες
• Κεράσια
Αν καταναλώσετε κάποιο τρόφιμο που ενεργοποιεί το OAS, θα παρατηρήσετε τα συμπτώματα σχεδόν αμέσως. Οι περισσότεροι αλλεργιολόγοι συμφωνούν πως τα συμπτώματα είναι εμφανή το πολύ μισή ώρα μετά την κατανάλωση.

Τι άλλο μπορώ να κάνω για να αποφύγω το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας;
Εξαλείψτε ή μειώστε σημαντικά τα τεχνητά πρόσθετα, τα τεχνητά γλυκαντικά και τα φυτοφάρμακα, καθώς θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν βρογχικούς σπασμούς και αντιδράσεις ισταμίνης στα μάτια, τα αυτιά, τη μύτη, το λαιμό και το δέρμα.
Επίσης, ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Όσο ασθενέστερο είναι, τόσο πιο πιθανό θα είναι το σώμα σας να αντιδράσει. Καλό θα είναι να πίνετε άφθονο νερό, να ασκείστε καθημερινά, να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες τη νύχτα και να λαμβάνετε συμπληρώματα αντιοξειδωτικών (υπό την επίβλεψη ενός ιατρού ή διατροφολόγου).
Κατά την περίοδο αλλεργιών, καταναλώστε περισσότερα μαγειρεμένα λαχανικά και προσπαθείτε να εξαλείψετε τα ωμά φρούτα που σας επηρεάζουν. Χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων για να προσδιορίσετε ποια τρόφιμα σας προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

Τρόφιμα που βοηθούν στην αντιμετώπιση των αλλεργιών
Ψάρι
Κάποιες μελέτες έχουν δείξει πως τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκουμε στον σολομό, τον τόνο, το σκουμπρί, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης αλλεργιών εξ αρχής καθώς και ελαττώνουν τη φλεγμονή. Μια μελέτη από την Ιαπωνία έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα ψάρια, είχαν χαμηλότερα επίπεδα αλλεργικής ρινίτιδας.
Λαχανικά και μυρωδικά
Το κρεμμύδι, οι πιπεριές και ο μαϊντανός περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται κερκετίνη. Πρόκειται για μια φυσική, φυτική χημική ουσία που μειώνει τις αντιδράσεις ισταμίνης.
Φρούτα
Τα φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C και  Ε, πχ. Ακτινίδιο και ανανάς, μειώνουν το πρήξιμο στους αναπνευστικούς αγωγούς. Επίσης, ο ανανάς έχει ένα ένζυμο που ονομάζεται βρομελαΐνη, το οποίο μπορεί να μειώσει τον ερεθισμό σε αλλεργικές ασθένειες όπως το άσθμα.
Γάλα και κεφίρ
Ίσως να μη γνωρίζατε ότι το πεπτικό σύστημα έχει πολύ να κάνει με τη ρινική κοιλότητα. Αν και οι απόψεις διίστανται, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η ύπαρξη «καλών» βακτηρίων ή προβιοτικών στο έντερο μπορεί να βοηθήσει τα συμπτώματα αλλεργίας όπως την καταρροή και την συμφόρηση. Το γιαούρτι και το κεφίρ είναι καλές φυσικές πηγές προβιοτικών.

Με την συνεργασία του  Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικού Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr


Related Posts

10 ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

10 ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής που ακολουθούμε αλλά και οι «εύκολες» λύσεις που μας έρχονται στο πιάτο (προψημένα φαγητά), στην τηλεόραση (διαφημίσεις), στην πόρτα μας (delivery) μας έχουν κάνει να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες. Ίσως να έχουμε βαρεθεί και το καθημερινό μαγείρεμα και πολλές φορές να καταφεύγουμε […]

Super τροφές για super μαθητές! Κι όμως, το «άριστα» περνάει από το… στομάχι!

Super τροφές για super μαθητές! Κι όμως, το «άριστα» περνάει από το… στομάχι!

Όσο κι αν προσπαθήσετε να μυήσετε τα μικρά σας στα μυστικά μιας ισορροπημένης διατροφής, όσο κι αν τους προσφέρετε υγιεινές λιχουδιές δοσμένες με χίλιους δύο απολαυστικούς τρόπους εκείνα, κάποια στιγμή θα βγουν από το δρόμο των φρούτων, των λαχανικών και των σπιτικών φαγητών για να […]