destination taste!

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΓΚΡΑΤΙΝΕ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΓΚΡΑΤΙΝΕ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΓΚΡΑΤΙΝΕ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

: 4
: 50 min
: 7 min

Αν και οι αγκινάρες με τις πιπεριές είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός, τίποτα δεν μας εμποδίζει να τις γεμίσουμε με άλλα ταιριαστά υλικά, όπως βρασμένο αρακά (ολόκληρο ή πολτοποιημένο), βρασμένα φρέσκα κουκιά (επίσης ολόκληρα ή σε πουρέ), μείγμα από ψητές πιπεριές, ακόμα και πουρέ πατάτας.

Υλικά
  • Για τις αγκινάρες
  • 12 φρέσκες αγκινάρες καθαρισμένες (ή 12 κατεψυγμένες έτοιμες καρδιές αγκινάρας)
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το άλειμμα του ταψιού
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
  • 2 πιπεριές κίτρινες (ή κέρατο), ψιλοκομμένες
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα κοτσάνια)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το γκρατινάρισμα
  • 40 γρ. ελαιόλαδο (ή βούτυρο)
  • 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλιτζ. τσαγιού (400 ml) γάλα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 2 κουτ. σούπας κεφαλογραβιέρα ή γραβιέρα, τριμμένη
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τις αγκινάρες: Βάζω να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνω τις καθαρισμένες καρδιές αγκινάρας και το χυμό λεμονιού. Τις βράζω για 30 – 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην διαλύονται.
  • Βήμα 2 Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τις πιπεριές και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν απαλά. Ρίχνω αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά.
  • Βήμα 3 Για το γκρατινάρισμα: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το ελαιόλαδο (ή το βούτυρο) σε χαμηλή φωτιά και ρίχνω πασπαλιστά το αλεύρι, ανακατεύοντας ασταμάτητα με το σύρμα, μέχρι το αλεύρι να ροδίσει ελαφρά και να καβουρδιστεί. Προσθέτω το γάλα, σταδιακά, χτυπώντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια. Σιγοβράζω τη μπεσαμέλ για 8 – 10 λεπτά, μέχρι δέσει, ανακατεύοντας. Αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο και αφήνω τη σάλτσα κατά μέρος, σκεπασμένη.
  • Βήμα 4 Προθερμαίνω το γκριλ σε δυνατή φωτιά. Λαδώνω ελαφρώς ένα μέτριο ταψί.
  • Βήμα 5 Μόλις οι αγκινάρες βράσουν τις στραγγίζω, τις αφήνω να κρυώσουν ελαφρώς και τις αραδιάζω στο ταψί, σε μονή στρώση, με το άνοιγμα προς τα πάνω. Μοιράζω το μείγμα πιπεριάς στις αγκινάρες, και τις γεμίζω μέχρι επάνω με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζω τη μπεσαμέλ με το τριμμένο τυρί, βάζω το ταψί σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου και ψήνω τις γεμιστές αγκινάρες για 5 – 7 λεπτά, μέχρι η μπεσαμέλ να γκρατιναριστεί, δηλαδή να αποκτήσει μια απαλή ρόδινη κρούστα.
  • Βήμα 6 Τις σερβίρω χλιαρές και συνοδεύω με πράσινη σαλάτα.


Dina’s Daily RecipesΠικάντικο ρολό κοτόπουλο, γεμιστό με πιπεριές

Dina’s Daily RecipesΡύζι τηγανητό με λαχανικά και αυγά