ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ

Η κυρά Σαρακοστή
Η κυρά Σαρακοστή
15´ 30´ – 35´   Η κυρά Σαρακοστή είναι από τα παλαιότερα έθιμα της ελληνικής παράδοσης που σχετίζεται με τη μεγάλη 40ήμερη νηστεία πριν...
Περισσότερα →
Ξινολάχανο
Ξινολάχανο
 1½ ώρα – 12 κιλά 3 – 4 εβδομάδες   Διάσημο από τη βόρεια Ευρώπη μέχρι τη… βόρεια Ελλάδα. Είναι μεν τουρσί αλλά σερβίρεται...
Περισσότερα →
Παντζάρια τουρσί
Παντζάρια τουρσί
 15΄ 1 ώρα   Το τουρσί αυτό τρώγεται από την επόμενη κιόλας μέρα αλλά όσο μένει τόσο νοστιμότερο γίνεται. Το αφήνω για πολλούς μήνες...
Περισσότερα →
Χορτόπιτα τραγανή
Χορτόπιτα τραγανή
 45΄ 1 ώρα 6 – 8 μερίδες –   Η εκπληκτική αντίθεση της τρυφερής και ζουμερής γέμισης χορταρικών με την τραγανή επικάλυψη μπομπότας (δηλαδή...
Περισσότερα →
Πάστα ελιάς
Πάστα ελιάς
20΄ – 4 μερίδες –   Η πάστα ελιές διατηρείται για πολύ καιρό στο ψυγείο, σε μικρά βαζάκια, γεμισμένα μέχρι επάνω με ελαιόλαδο. Το λάδι...
Περισσότερα →
Κρύα σούπα αμυγδάλου
Κρύα σούπα αμυγδάλου
 30΄  –  4 μερίδες 3 – 4 ώρες   Η ισπανικής προέλευσης καλοκαιρινή αυτή σούπα είναι ιδιαίτερα δροσιστική και εξαιρετικά γευστική. Μπορούμε να τη σερβίρουμε...
Περισσότερα →
Κρεμμυδόσουπα
Κρεμμυδόσουπα
30΄ 30΄ 4 – 6 μερίδες –   Είναι μια χωριάτικη γαλλική σούπα που, παραδοσιακά, σερβίρεται με μια χονδρή φέτα ψωμιού σε κάθε πιάτο. Εδώ...
Περισσότερα →
Κουνουπίδι τουρσί σπιτικό
Κουνουπίδι τουρσί σπιτικό
40΄ 2 εβδομάδες   Κουνουπίδι τραγανό και ξινούτσικο γίνεται ιδιαίτερος, νηστίσιμος μεζές που θα τον απολαύσετε με ένα ωραίο κρασί ή ένα παγωμένο ουζάκι.  Υλικά...
Περισσότερα →
Κάππαρη τουρσί
Κάππαρη τουρσί
20΄ – – 1 εβδομάδα στο νερό + 2 εβδομάδες στην άρμη   Αυτό που θα χρησιμοποιήσετε για τουρσί είναι οι γνωστές πράσινες μπαλίτσες που δεν...
Περισσότερα →
Βολβοί ξυδάτοι
Βολβοί ξυδάτοι
30΄ 1 ώρα   Ιδιαίτερος μεζές που συνηθίζεται πολύ τις ημέρες της νηστείας και ταιριάζει πολύ με το ούζο ή το τσίπουρο. Έχουν ελαφρώς...
Περισσότερα →
Ταραμοσαλάτα
Ταραμοσαλάτα
30΄ – για 500 γρ. –   Τα μυστικά για την τέλεια ταραμοσαλάτα για να γίνει ένας «αφρός» είναι το σχολαστικό χτύπημα στο μπλέντερ (όχι...
Περισσότερα →
Ταμπουλέ πολίτικο
Ταμπουλέ πολίτικο
1 ώρα – 4 μερίδες 2 ώρες   Δροσερή, χορταστική και νόστιμη η γνωστή λιβανέζικη σαλάτα. Στην πολίτικη, αυτή, παραλλαγή, χρησιμοποιώ τον πελτέ, για να...
Περισσότερα →
Λαχανοσαλάτα Κόλσλοου
Λαχανοσαλάτα Κόλσλοου
20΄ – 4 μερίδες –   Αμερικανική σαλάτα που συνοδεύει συνήθως τα ψητά κρέατα και πουλερικά και που εμπλουτίζεται με μαγιονέζα. Προτείνουμε να την αντικαταστήσετε...
Περισσότερα →
Μπρόκολο γιαχνί
Μπρόκολο γιαχνί
10΄ 35΄ 4 μερίδες  –   Η τριμμένη πατάτα είναι μια εξαιρετική λύση για «δεμένες» πυκνές σάλτσες γιατί περιέχει άμυλο και μελώνει ωραία. Ετσι μπορεί...
Περισσότερα →
Αγκινάρες στιφάδο
Αγκινάρες στιφάδο
30΄ 1ώ + 15΄ 4 μερίδες –   Φαγάκι νόστιμο και νηστίσιμο.  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένες αγκινάρες αν σας δυσκολεύουν στο καθάρισμα. Οι φρέσκες,...
Περισσότερα →
Αγκινάρες με αρακά
Αγκινάρες με αρακά
20΄ 30΄ – 35΄ 4 μερίδες  –   Κλασσικό λαδερό φαγητό με λαχανικά. Αν δεν βρούμε φρέσκες αγκινάρες και αρακά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα. Γίνονται...
Περισσότερα →
Αγκινάρες αλά πολίτα
Αγκινάρες αλά πολίτα
30΄ 50΄ 4 μερίδες –   Είναι σημαντικό να τρίψουμε τις φρέσκες αγκινάρες με λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Φροντίζουμε να τις καθαρίσουμε σχολαστικά και...
Περισσότερα →
Φασολάδα σούπα
Φασολάδα σούπα
10΄ 1½ – 2 ώρες 6 μερίδες 12 ώρες   Ανάλογα με το πόσο πηχτή ή υδαρή θέλουμε τη φασολάδα ρίχνουμε και το ανάλογο νερό....
Περισσότερα →
Φαλάφελ με φακές
Φαλάφελ με φακές
40΄ 20΄ 4 μερίδες –   Αν και τα παραδοσιακά ανατολίτικα φαλάφελ φτιάχνονται με ρεβίθια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άνετα φακές γιατί είναι ιδιαίτερα νόστιμες και...
Περισσότερα →
Φάβα (Σαντορίνη)
Φάβα (Σαντορίνη)
15΄ 1 ώρα 4 μερίδες  –   Το φυτό από το οποίο προέρχεται η φάβα είναι το λαθούρι, το οποίο στη Σαντορίνη καλλιεργείται εδώ και...
Περισσότερα →
Ρεβίθια σούπα
Ρεβίθια σούπα
15΄ 1 – 1½ ώρα 4 μερίδες 12 ώρες   Η πιο κλασσική σούπα με ρεβίθια ιδανική για της κρύες μέρες του χειμώνα. Στίψτε...
Περισσότερα →
Ρεβίθια λεμονάτα
Ρεβίθια λεμονάτα
2 ώρες 50΄ 4 μερίδες 12 ώρες   Κάτι ανάμεσα σε ζουμερό φαγητό κατσαρόλας και σούπα είναι αυτό το φαγητό που πραγματικά μοσχοβολά από...
Περισσότερα →
Ρεβιθάδα φούρνου
Ρεβιθάδα φούρνου
1½ ώρα 30΄ -40΄ 4 – 6 μερίδες 12 ώρες   Τα ρεβίθια που μαγειρεύονται στο φούρνο, μέσα σε γάστρα, μαλακώνουν καλύτερα, χυλώνουν θαυμάσια...
Περισσότερα →
Καστανό ρύζι
Καστανό ρύζι
5΄ 30΄ 4 μερίδες –   Όταν φτιάχνουμε πιλάφι με (άσπρο ή με καστανό ρύζι), μετά το μαγείρεμα το αφήνουμε για 10 λεπτά μέσα...
Περισσότερα →
Σπαγγέτι με μελιτζάνες
Σπαγγέτι με μελιτζάνες
 10΄ 15΄ 4 μερίδες 30΄   Εύκολο, γρήγορο και πεντανόστιμο. Χορταστική μακαρονάδα που θα αρέσει σε όλους. Υλικά Εκτέλεση 1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα, κομμένη σε...
Περισσότερα →
Κριθαρότο με σταφίδες
Κριθαρότο με σταφίδες
15΄ 30΄ 4 μερίδες –   Ένα ελαφρύ κύριο πιάτο με ψάρι αναζητά ένα αρκετά στιβαρό, χορταστικό συνοδευτικό, όπως το κριθαράκι, μαγειρεμένο μάλιστα σαν...
Περισσότερα →
Σουπιές με σπανάκι
Σουπιές με σπανάκι
40΄ 1 ώρα 6 μερίδες –   Οι σταφίδες ταιριάζουν πολύ σε μαγειρευτά φαγητά με ψάρια ή θαλασσινά και τέτοιες συνταγές συναντάμε σε όλη την...
Περισσότερα →
Μυδοπίλαφο
Μυδοπίλαφο
30΄ 30΄ 4 μερίδες –   Από τα νοστιμότερα πιλάφια της ελληνικής κουζίνας, νηστίσιμο, γρήγορο και εύκολο. Δώστε προσοχή στο καλό καθάρισμα των μυδιών ώστε...
Περισσότερα →
Μύδια γιουβέτσι
Μύδια γιουβέτσι
10΄  40΄ 4 – 6 μερίδες –   Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μύδια ψίχα κατεψυγμένα, που θα βρούμε στα ψυγεία όλων των σούπερ μάρκετ....
Περισσότερα →
Μύδια γεμιστά
Μύδια γεμιστά
15΄ 15΄ – 20΄  4 μερίδες –   Ένα ελαφρύ φαγάκι με γεύση καλοκαιριού. Υλικά Εκτέλεση 20 – 25 μύδια μεγάλα, καθαρισμένα 2 – 3...
Περισσότερα →
Γαριδομακαρονάδα
Γαριδομακαρονάδα
40΄ 10΄ 4 μερίδες –   Καλοκαιρινό φαγητό που αρέσει στους πάντες. Προτιμήστε τις φρέσκες γαρίδες γιατί αυτές είναι που αφήνουν όλη τους τη γεύση...
Περισσότερα →