προορισμός…γεύση!

Τον Cedric Casanova επέμενε να μου τον γνωρίσει ο Djamel Dine Zitout, αγαπημένος φίλος και λάτρης της Ελληνικής κουζίνας  και της Ελλάδας. Η τελευταία επίσκεψη του Djamel στην Ελλάδα ήταν για τη φωτογράφιση του βιβλίου μου Grece – Cuisine familiale et traditionnelle (Ελλάδα, κουζίνα οικογενειακή και παραδοσιακή) που έγινε για τις Γαλλοελβετικές εκδόσεις La Martiniere. Αυτό το ταξίδι ήταν η «αιτία» να λατρέψει το Ελληνικό ελαιόλαδο.
2371

Φαντάζεστε λοιπόν την έκπληξή μου όταν άρχισε να μου μιλάει για ένα μαγαζάκι στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού που έχει εκπληκτικά ελαιόλαδα από τη Σικελία. Όταν βέβαια πήγα και γνώρισα τον Cedric Casanova (σωστός Καζανόβας όμως!) και δοκίμασα τα ελαιόλαδα του κατανόησα τον ενθουσιασμό του φωτογράφου φίλου μου.
2399

Μόλις αντίκρισα το λιλιπούτειο μαγαζάκι με το αφοπλιστικό όνομα «La tête dans les olives» (Mε το κεφάλι μέσα στις ελιές) και το χαμόγελο του Cedric αισθάνθηκα το μεσογειακό ήλιο να  φωτίζει το παριζιάνικο γκρίζο ουρανό.
2403

Άρχισε να μου λέει την ιστορία του, πως βρέθηκε στο Παρίσι, πως πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Σικελία ανάμεσα σε ελαιώνες και στο θαλασσινό αεράκι… κέρασε μια γκράπα στη μνήμη της αγαπημένης του γιαγιάς που έτρωγε μέχρι τα 96 της κάθε πρωί μια φέτα χωριάτικο ψωμί πάνω στο οποίο είχε αλείψει ένα σφηνάκι ελαιόλαδο.
2398

Ήταν χείμαρρος, ήταν αληθινός χωρίς σνομπισμούς και υποκρισίες, μου είπε για την γνωριμία του με τον Alain Ducasse, μου είπε πως κατάφερε να βάλει τα λάδια του στο μυθικό ξενοδοχείο  Plaza Athenee!!! Mου είπε πως παραδέχεται τα Ελληνικά ελαιόλαδα.
2369

Aισθάνθηκα ότι κέρδισα ένα φίλο, τον κάλεσα να έρθει να δοκιμάσουμε και τα Ελληνικά ελαιόλαδα που έχουμε στο Evi Evane Traiteur!!!
Τα ελαιόλαδα από τη Σικελία είναι μέσα σε ειδικά μεταλλικά δοχεία και το κάθε ένα  έχει πάνω το όνομα του παραγωγού. Του Francesco, του Guiseppe, του Antonino, τoυ Paolo…
2400

Με τον καθένα από αυτούς έχει μια ξεχωριστή σχέση ο Cedric. Όπως γνωρίζει τα παιδιά τους και τις οικογένειες τους έτσι γνωρίζει και τους ελαιώνες τους, τις σοδειές τους, τα προβλήματα τους με τη γη, με τον καιρό… εντυπωσιακό αλλά έτσι είναι τους στηρίζει τους ανθρώπους του, τους παραγωγούς του.
2371

Aπολαυστική η δοκιμή ελαιόλαδου με τον Cedric Casanova. Προσεγγίζει το ελαιόλαδο όπως οι οινολόγοι το κρασί με πάθος με ανάλυση με έμπνευση.
Μέσα στο ελαιόλαδο ψάξαμε το λεμόνι, τη βανίλια αλλά και τη ντομάτα όπως και την αγκινάρα, επικαλεστήκαμε όλες τις αισθήσεις, το αφήσαμε να μείνει στη γλώσσα, στον ουρανίσκο, να κυλήσει στο λαιμό, ταξιδέψαμε μαζί του στη Σικελία.
2384 2385 2390
Αρωματικές λιαστές ντομάτες, μελωμένες λιαστές μελιτζάνες, ταπενάντ με αντζούγιες και πολλά άλλα προϊόντα της Σικελίας έχουν τη θέση τους στο γραφικό μαγαζάκι.
2397
Αμύγδαλα, καλάθια με ρίγανη, ελιές, μυρωδικά και σκόρδα δίνουν μεσογειακή αύρα και διάθεση στο στέκι της ελιάς.
2393
Χαρά μου να γνωρίζω τέτοιους ανθρώπους με πάθος για τη δουλειά τους και για τη πατρίδα τους!!!
LA TETE DANS LES OLIVES
2, Rue Sainte – Marthe, 75010 PARIS
www.latetedanslesolives.com

1 Comment

  1. Flavorful

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *