προορισμός…γεύση!

Πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή της αρχαία Ναυπλίας, τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα. Η νέα πόλη δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει μία κλασσική μεγαλούπολη. Αυτό όμως που δίνει χαρακτήρα στο Ναύπλιο και το κάνει να ξεχωριζει είναι η ιστορία του.
nay-2-web

Στο Ναύπλιο εντυπωσιάζεσαι από τα επιβλητικά κάστρα της πόλης, την Ακροναυπλία, το ενετικό Παλαμήδι και το Μπούρτζι.
Το παλαμήδι είναι αναμφισβήτητα από τα πιο γνωστα και ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της βενετσιάνικης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Aπό δώ ξεκίνησε η απελευθέρωση της πόλης από τους Tούρκους.
nay-1-web

Εκτός από σπουδαίο φρούριο αποτέλεσε και τόπο ζοφερών φυλακών. Tο 1833, στη διάρκεια της Aντιβασιλείας, φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Kολοκοτρώνης, με τη δήθεν κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Ξακουστή είναι η σκάλα, που η παράδοση την ήθελε να έχει 999 σκαλοπάτια, γιατί το χιλιοστό το έριξε το άλογο του Kολοκοτρώνη.
nay-3-web

Επόμενος σταθμός μας το Μπούρτζι. Το μικρό επιθαλάσσιο φρούριο, που έμεινε γνωστό με την τουρκική ονομασία που σημαίνει πύργος και συνεχίζει να κρατά ζωντανούς τους θρύλους, χτισμένο πάνω στο μικρό νησάκι των Αγίων Θεοδώρων.
nay-4-web

Περιπλανώμενη στο κέντρο κοντά στην πλατεία Μπουμπουλίνας, στην οδό Σοφρώνη, μου κέντρισε την περιέργεια ένα κτίσμα, με την επιγραφή παντοπωλείο. Και βέβαια δεν θα μπορούσα να το προσπεράσω. Οι βιτρίνες του γεμάτες αλλαντικά, τυριά, ψάρι, ζυμαρικά, που σε καλούν σαν Σειρήνες, να ανακαλύψεις έναν κόσμο γεμάτο αρώματα και γεύσεις από όλη τη μεσόγειο και φυσικά από την Ελλάδα.
nay-5-web

Ένας από τους ιδιοκτήτες, ο κύριος Γιάννης Ρούσσος, με υποδέχτηκε και μου μίλησε για την υπέροχη προσπάθεια που έχουν κάνει, να συγκεντρώσουν  σε ένα χώρο μοναδικές γεύσεις από όλη τη Μεσόγειο.
nay-11-web

Η σχέση του πορτοκαλιού με την Αργολίδα χάνεται στο πέρασμα του χρόνου. Ο βασιλιάς της Τίρυνθας Ευρυσθέας έδωσε εντολή στον Ηρακλή να του φέρει τα μήλα των Εσπερίδων. Τα δέντρα αυτά φύτρωναν στον κήπο των θεών και ήταν δώρο της Γαίας στην Ήρα, για το γάμο της με τον Δία. Από τα μυθολογικά μήλα των εσπερίδων προέρχεται η ονομασία των εσπεριδοειδών. Αν και δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, δεν παύει να είναι μια πολύ όμορφη ιστορία.
Βρέθηκα μέσα στην καρδιά ενός πορτοκαλαιώνα στην περιοχή των Μυκηνών, όπου συνάντησα τον βιοκαλλιεργητή Βαγγέλη Μαραγκό για να μου μιλήσει για τη βιολογική καλλιέργεια των εσπεριδοειδών.
nay-7-web

Δοκίμασα βιολογικό πορτοκάλι που ήταν μυρωδάτο και ζουμερό και συνέχισα την ξενάγησή μου στον υπέροχο πορτοκαλαιώνα.
nay-6-web

Κομμάτι της ιστορίας του Ναυπλίου αποτελεί μία ποτοποιία στην Αγία Παρασκευή, στο δρόμο προς το Παλαμήδι. Έμαθα ότι πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση με ιστορία 140 χρόνων, την οποία έχουν συγκεντρώσει μέσα σε ένα μουσείο.
Στο χώρο του μουσείου,συνάντησα τον Γιάννη Καρώνη, Πέμπτη γενιά της ποτοποιίας, για να μου μιλήσει για την ιστορία τους, την παράδοση και την εξέλιξη.
nay-8-web

Ο Γιάννης με ξενάγησε στο μουσείο, στα αντικέιμενα που είχαν τη δική τους ιστορία και  μου μίλησε με αγάπη για τα προιόντα τους, το λικέρ της Μαριγώς, το τσίπουρο, το ούζο, τις Ελλήνων Γεύσεις που περνάνε από γενιά σε γενιά και οι νεότεροι οφείλουν να τις κρατήσουν αναλλοίωτες μέσα στο χρόνο και να τις εξελίσσουν.
nay-9-web nay-10-web

1 Comment

  1. Πολύ καλό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *