προορισμός…γεύση!

Ζουμερό, ευωδιαστό και ψωμωμένο, το πεπόνι, «αντίπαλο δέος» του καρπουζιού, έχει και αυτό φανατικούς φίλους. Δεν νοείται καλοκαιρινή φρουτοσαλάτα δίχως πεπόνι, αλλά και οι πιο ψαγμένοι μεζέδες και ορεκτικά, περιέχουν μια χρυσαφένια φετούλα πεπονιού. Με το πεπόνι θα φτιάξετε γλυκίσματα, κυρίως παγωτά και γρανίτες, αλλά και ορεκτικά και σαλάτες.

Τι θα βρείτε στην αγορά
• Πολλές είναι οι ποικιλίες αλλά και τα υβρίδια που πωλούνται στη λαϊκή και στα μανάβικα, όλες νόστιμες και γλυκές και με μεγάλη ποικιλία στο σχήμα, στο μέγεθος, στην εμφάνιση και υφή της φλούδας, με σάρκα σε διάφορα χρώματα.
• Μπορεί το πιο γνωστό (και ένα από τα καλύτερα) να είναι το αργείτικο, αλλά υπάρχουν και άλλες εξαιρετικές ελληνικές ποικιλίες όπως το μικρό στρογγυλό που το λένε «μπανάνα», το θρακιώτικο που η καλλιέργειά του προστατεύεται, καθώς και το πιο άγνωστο αλλά ιδιαίτερα αρωματικό και γλυκό ζακυθινό, με τις ανάγλυφες καμπύλες στη φλούδα του.
• Η προτίμηση είναι καθαρά θέμα γούστου!
• Δεν υπάρχει μυστικό για να αγοράσετε καλό πεπόνι. Φροντίστε να βρείτε ένα που να μοσχοβολά η φλούδα του, να είναι σφικτό ή έστω ελαφρότατα μαλακό, όχι όμως ζουλιγμένο ή με χτυπήματα, μαλακά σημεία και λιωμένα σημεία στη φλούδα.

Φυλάξτε το στη δροσιά
Το ιδανικό μέρος για να διατηρήσετε το άκοπο, ολόκληρο πεπόνι είναι σε μέρος δροσερό, ξηρό και σκοτεινό. Μια αποθήκη εντός ή εκτός σπιτιού είναι ό,τι πρέπει, αλλιώς σε ένα δροσερό ντουλάπι με καλό αερισμό ή έστω σε δροσερό και σκιερό μέρος στην κουζίνα.
Φροντίστε να μην το πιέζουν άλλα φρούτα ή αντικείμενα γιατί χαλάει εύκολα και σαπίζει.
Διατηρείται για περίπου 1 εβδομάδα, αλλά ο χρόνος αυτός μειώνεται ραγδαία αν το κόψετε. Τότε πρέπει το βάλετε απαραιτήτως στο ψυγείο. Προσοχή!Τυλίγετε κάθε κομμάτι σφικτά με διάφανη μεμβράνη, για να μην απελευθερώσει άσχημη οσμή στο ψυγείο και μυρίσουν τα υπόλοιπα τρόφιμά σας!

Σαλάτα με πεπόνι, φέτα και αγγούρι
Το αργίτικο πεπόνι (με καταγωγή από την Αργολίδα) είναι πολύ αρωματικό πεπόνι με μακρουλό σχήμα και μυτερές άρκες. Το άνυδρο πεπόνι Πάρου ή αλλιώς «μπανάνα» είναι μια ξερική ποικιλία με σφιχτή σάρκα και βαθύ πορτοκαλί χρώμα. Η Perlina Τρικάλων είναι επίσης με έντονο πορτοκαλί χρώμα, αρκετά σφιχτή και συμπαγής σάρκα. Εσείς μπορείς να χρησιμοποιήσετε ότι βρείτε στη λαϊκή σας.

Απλές, πανεύκολες ιδέες με πεπόνι
Φρουτοσαλάτα:
Κόβετε σε μικρές μπαλίτσες τη σάρκα από 1/2 πεπόνι μετο ειδικό μικρό εργαλείο, διαφορετικά την κόβετε σε μικρά κυβάκια με το μαχαίρι. Τα ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε φυλλαράκια από φρέσκια μένταφρέσκο δυόσμο), ψιλοκομμένα και λίγο πιπέρι.

Παγωτό πανεύκολο και πλούσιο: Ανακάλυψα πρόσφατα αυτή τη συνταγή και τη συστήνω ανεπιφύλακτα! Λιώνετε σχολαστικά στο μπλέντερ 500 γρ. σάρκα από πεπόνι, προσθέτετε 2 κεσεδάκια αγελαδινό γιαούρτι (πλήρες ή ελαφρύ), συνεχίζετε καλά το χτύπημα και αδειάζετε μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκανίτσα. Χτυπάτε με το μίξερ χειρός 300 ml κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει πυκνόρρευστη σαν γιαούρτι και ρίχνετε 1 κουτάκι ζαχαρούχο γάλα. Ανακατεύετε καλά και αδειάζετε το μείγμα στο μπολ με το πεπόνι. Ανακατεύετε με μια μαρίζ (ελαστική σπάτουλα), σκεπάζετε το μπολ καλά με διάφανη μεμβράνη και το μεταφέρετε στην κατάψυξη. Το αφήνετε για 4 – 6 ώρες, μέχρι να σφίξει.

Μπρουσκέτες με Κοπανιστή, πεπόνι και προσούτο
Δροσερές μπρουσκέτες που μπορείτε να σερβίρετε ως ελαφρύ γεύμα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Συνοδέψτε τες με ένα λευκό, παγωμένο κρασί.

Πεπονοσαλάτα με προσούτο, ρόκα και πεκορίνο: Κόβετε 1 μικρό στρογγυλό πεπονάκι στη μέση, αφαιρείτε φλούδες και σπόρους και κόβετε τη σάρκα σε λεπτές φέτες, τις οποίες απλώνετε σε μια μεγάλη πιατέλα, με τρόπο που να μισοσκεπάζει η μία την άλλη. Προσθέτετε 14 – 16 φέτες προσούτο, κατά προτίμηση Ευρυτανίας, τυλιγμένες καθεμία σε ρολάκι και από πάνω σκορπίζετε μια-δυο χούφτες φύλλα ρόκας. Πασπαλίζετε με άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ραντίζετε με ελαιόλαδο και τέλος ρίχνετε από πάνω «φλούδες» από πεκορίνο ή παλαιωμένη γραβιέρα της αρεσκείας σας, που θα κόψετε με το ειδικό εργαλείο που ξεφλουδίζετε τις πατάτες.

Πεπόνι γεμιστό με ζελέ καρπούζι
Ίσως και να είναι το απόλυτο επιδόρπιο του καλοκαιριού. Τις ζεστές μέρες που θέλω να δροσίσω και να ευχαριστήσω τους φίλους μου τους ετοιμάζω αυτή την έκπληξη… Χρώμα, γεύση και δροσιά όλα στον υπερθετικό.

Παγωμένη δροσερή πεπονόσουπα: Πολτοποιείτε καλά στο μπλέντερ τη σάρκα από 1 μέτριο αργείτικο πεπόνι, καλά παγωμένο στο ψυγείο, προσθέτετε το χυμό από 1 πορτοκάλι και χτυπάτε για λίγο. Αδειάζετε το μείγμα σε μπολάκια και προσθέτετε από 1 κουταλάκι πολύ ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκιας μέντας(αναζητήστε τη σε φυτώρια), ανακατεύετε και σερβίρετε.

Κρύα σούπα με πεπόνι και αγγούρι
Όσο το καλοκαίρι προχωρά αρχίζουμε να απολαμβάνουμε τις σούπες μας δροσερές, με υλικά της εποχής και με φρέσκα μυρωδικά. Για καλύτερο αποτέλεσμα, χρησιμοποιούμε μπλέντερ και όχι μούλτι, αφού κατά κανόνα έχουν ισχυρότερο μοτέρ και πολτοποιούν τα υλικά καλύτερα, δίνοντας τελείως λεία σούπα.

Ορεκτικό με πεπόνι και αλλαντικά: Χρησιμοποιήστε όσο πεπόνι είναι αρκετό για τους καλεσμένους σας, κόβοντας τη σάρκα σε λεπτές φέτες. Τυλίξτε μερικές φέτες με αντίστοιχες φέτες από προσούτο Ευρυτανίας, μερικές με προσούτο κλασικό, ιταλικό (Πάρμας) και άλλες με ισπανικό χαμόν σεράνο. Πασπαλίζατε με πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

Ορεκτικό με πεπόνι και τυριά: Κόβετε φετούλες από σάρκα πεπονιού και τις απλώνετε σε μια πιατέλα. Προσθέτετε λεπτά κομμάτια από μπλε τυρί (ροκφόρ, Δανίας, γκοργκοτζόλα ή στίλτον) και πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *