Πατάτες στιφάδο στη γάστρα με μυρωδικά

proetoimasia magirema servirisma anamoni logo-design-like-for-like video button
45΄  45΄ – 50΄ 4 – 6 μερίδες

 

Αν δεν βρούμε μικρές πατατούλες για φούρνο και μάλιστα βιολογικές, μπορούμε να αγοράσουμε πατάτες κανονικού μεγέθους. Τις πλένουμε πολύ καλά, τις βράζουμε ολόκληρες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε στη μέση ή σε τέταρτα όταν πρόκειται να τις βάλουμε στη γάστρα. Τις βιολογικές πατάτες τις ψήνουμε με τη φλούδα τους –γίνονται εξαιρετικές. Αν είναι συμβατικές, είναι προτιμότερο να τις ξεφλουδίσουμε.
Υλικά Εκτέλεση
  • 2½ κιλά πατατούλες μικρές, για φούρνο, κατά προτίμηση βιολογικές, καλά πλυμένες, με τη φλούδας τους (ή μεγαλύτερες, σε όσο πιο μικρό μέγεθος βρούμε)
  • 300 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα και ολόκληρα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες και πολτοποιημένες (ή 1½ φλιτζ. τσαγιού έτοιμη πάστα λιαστής ντομάτας)
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας δεντρολίβανο (ξερό και τριμμένο ή φρέσκο και ψιλοκομμένο)
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Βάζουμε τις πατατούλες σε μια φαρδιά κατσαρόλα, τις καλύπτουμε καλά με κρύο νερό, ρίχνουμε αλάτι και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει βράση το νερό. Χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά, μαγειρεύουμε για 10 – 12 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Στραγγίζουμε τις πατάτες. Αν είναι συμβατικής καλλιέργειας τις ξεφλουδίζουμε και, αν είναι μεγάλες, τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα κρεμμυδάκια για στιφάδο και προσθέτουμε νερό μέχρι που σχεδόν να τα καλύψει. Αφήνουμε τα κρεμμυδάκια να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τον πολτό από τις λιαστές ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να σωθεί το νερό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC.
Βάζουμε τις στραγγισμένες πατάτες και το μείγμα των κρεμμυδιών σε μια μέτρια γάστρα (ή σε ένα βαθύ πυρίμαχο ταψί), προσθέτουμε το ζωμό, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη και το μπαχάρι και ανακατεύουμε με προσοχή.
Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της ή σκεπάζουμε καλά το ταψί πρώτα με ένα κομμάτι λαδόκολλας και από πάνω σφικτά με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε το φαγητό για 45  – 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή κρύο.