προορισμός…γεύση!

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

4 from 1 vote
1 Add to Favorites
Prep Time 40 λεπ Cook Time 50 λεπ Total Time 1 ώρα 30 λεπτά. Δυσκολία: Για σχετικά έμπειρους Servings: 30

Υλικά

Για τη γέμιση

Για την σάλτσα

Εκτέλεση

Video
Ανενεργό Ενεργό

Για τη γέμιση

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω το ξερό κρεμμύδι. Μόλις μαλακώσει προσθέτω και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Αμέσως μετά βάζω και το ρύζι. Αλατοπιπερώνω. Ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα και προσθέτω το πελτέ , τις λιαστές ντομάτες, τις σταφίδες και τα κουκουνάρια. Αφήνω τη γέμιση να μαγειρευτεί για 1 λεπτό, ώσπου να γίνει διάφανο το ρύζι. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τον άνηθο και το ξύσμα του λεμονιού.

Για τα αμπελόφυλλα

  1. Αν χρησιμοποιήσω φρέσκα αμπελόφυλλα τα ζεματίζω σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 4 λεπτά. Μετά τα μεταφέρω  με μια τρυπητή κουτάλα σε μια λεκανίτσα με κρύο νερό και παγάκια. Κατόπιν τα στραγγίσω και είναι έτοιμα για γέμισμα. Αν χρησιμοποιήσω αμπελόφυλλα σε άλμη, τα στραγγίσω καλά από το υγρό της συσκευασίας τους και τα ξεπλύνω με χλιαρό νερό.

  2. Παίρνω μια φαρδιά κατσαρόλα και απλώνω στον πυθμένα τις φέτες από πατάτα. Επάνω στις φέτες απλώνω όσα αμπελόφυλλα είναι κατεστραμμένα ή ακατάλληλα για τύλιγμα (με τον τρόπο αυτό δεν θα κολλήσουν οι ντολμάδες στον πυθμένα της κατσαρόλας κατά το μαγείρεμα).

Για τα ντολμαδάκια

  1. Στρώνω ένα αμπελόφυλλο (με τη γυαλιστερή του πλευρά προς τα κάτω) σε καθαρή επιφάνεια εργασίας και βάζω 1 κουταλάκι από το μίγμα της γέμισης, λίγο πιο κάτω από το κέντρο του φύλλου. Εάν κάποια φύλλα είναι πολύ μικρά, χρησιμοποιώ δύο από αυτά μαζί για ένα ντολμαδάκι. Τυλίγω τα αμπελόφυλλα σταυρωτά, ώστε να σφραγιστεί η γέμιση στο εσωτερικό και να σχηματιστούν ρολάκια.

  2. Τοποθετώ τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα με την διπλωμένη πλευρά προς τα κάτω ετοιμάζοντας δυο στρώσεις. Περιχύνω με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και 4 φλιτζάνια νερό και τα σκεπάζω με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο για να παραμείνουν στη θέση τους. Σκεπάζω την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγοβράζω τα ντολμαδάκια για 50 λεπτά περίπου, ώσπου να μαλακώσουν τα φύλλα.

Για τη σάλτσα

  1. Σε ένα μπολ ενώνω τα υλικά για τη σάλτσα και 1 φλιτζάνι από το υγρό της κατσαρόλας, που μαγειρεύτηκαν οι ντολμάδες. Ανακατεύω καλά.

  1. Σερβίρω τα ντολμαδάκια με τη γιαουρτοσάλτσα και ξετρελαίνονται όλοι!

Keywords: ντολμαδακια γιαλαντζι

User Reviews

4 out of 5
1 Customer Ratings
5 Stars
0
4 Stars
1
3 Stars
0
2 Stars
0
1 Star
0
Add a review

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  1. Alexandra

    Supreme

  1. Alexandra

    Supreme